Amnesztiát hirdetett Elon Musk, visszavonja a Twitter tiltásait

2022-11-15T231949Z 1146041284 RC2OMX9VPIY7 RTRMADP 3 TESLA-COMPE
2022.11.25. 06:12
Visszavonja a korábban felfüggesztett Twitter-felhasználók tiltását Elon Musk. A közösségi oldal tulajdonosa szavazásban kérdezte meg az embereket arról, hogy visszaállítsa-e a fiókokat, háromnegyedük pedig az igen mellett voksolt.

„Amnesztiát” hirdetett a Twitter tulajdonosa csütörtökön a közösségi oldal korábban felfüggesztett felhasználóira vonatkozóan. Elon Musk az általa meghirdetett szavazás eredményére hivatkozva azt írta, hogy ez a „nép hangja”, illetve hogy

Az emberek szóltak. Az amnesztia jövő héten lép életbe.

A fiókok feloldására a választ adók 72 százaléka voksolt igennel a közösségi médiaoldalon.

A cégvezető hozzátette: az intézkedés azokra vonatkozik, akiknek kizárását nem törvénysértő vagy kirívó tartalom közlése előzte meg. 

Szaporodhatnak a gyűlölködő megnyilvánulások

Médiatartalom-figyeléssel foglalkozó civil csoportok a lépés nyomán arra hívták fel a figyelmet, hogy a jövőben megnövekedhet a gyűlölködő megnyilvánulások száma a közösségi médiumon, részben, mert a cégtől az elmúlt hetekben elbocsátott, vagy önként felmondást választó alkalmazottak egy része tartalommoderátorként dolgozott. Ugyanakkor Elon Musk múlt héten saját Twitter-oldalán azt írta, hogy a vállalat új politikája a szólás szabadsága, de nem az elérés szabadsága, azaz a gyűlöletkeltő és negatív megnyilvánulásokat kivonja.

A Twittert október vége óta tulajdonosként irányító milliárdos üzletember szerdán azt is kilátásba helyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a Twitter 2020. októberi döntésének hátterére vonatkozó információk részleteit, amellyel az elnökválasztás előtt néhány héttel letiltotta Joe Biden akkori elnökjelölt fia, Hunter Biden számítógépének tartalmáról szóló, és a jelenlegi elnökre kényes sajtóértesülés közlését. Elon Musk érve szerint erre a lépésre a közbizalom helyreállítása érdekében lenne szükség.

Visszavonta két ismert ember tiltását

Elon Musk a múlt hétvégén arról döntött, hogy visszaállítja két ismert személyiség és egy szatirikus kiadvány fiókját. Újra elérhetővé tette a konzervatívokhoz közel álló, jól ismert kanadai pszichológus, Jordan Peterson, valamint Kathy Griffin humorista, színésznő fiókját. Mellettük a Babylon Bee internetes oldal is ismét követhetővé vált.

Múlt pénteken Elon Musk Donald Trump 2021 januárjában felfüggesztett fiókjának sorsáról indított szavazást a Twitter felhasználói között, és a válaszadók túlnyomó többsége egyetértett az előző elnök fiókjának feloldásával is. Donald Trump erre reagálva azt közölte, hogy nem tervezi ismét igénybe venni a Twitter kommunikációs csatornáját, de saját fiókját nem törölte.

(Borítókép: Elon Musk 2018. december 18-án. Fotó: Robyn Beck/Pool via Reuters/File Photo)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM