új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A rendelkezésre álló információk szerint az Orosz Föderációban és Ukrajna ideiglenesen megszállt területein folynak az előkészületek, hogy december 10-től újabb titkos mozgósítási hullámot hajtsanak végre – állítja az ukrán fegyveres erők vezérkara.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök október 14-én jelentette be, hogy a hónap végére befejeződik a részleges mozgósítás, ugyanis szeptember 21-e óta állítólag már 222 ezer oroszt mozgósítottak – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Oroszországban szeptember 21-én rendelték el az úgynevezett részleges mozgósítást.

  • Az Institute for the Study of War (ISW) elemzői szerint a katonai műveletek általános üteme a közeljövőben növekedni fog.

    Az elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy ugyan az elmúlt hetekben a rosszabbodó időjárási körülmények (mint például a heves esőzés) ellehetetlenítették a komolyabb katonai hadműveleteket, a hőmérséklet csökkenésével ismét felélénkülhet a front.

    Jelenleg nem tudni, hogy bármelyik fél készülne-e komolyabb offenzívára, de a meteorológiai tényezők, amelyek ezeket eddig megakadályozhatták, enyhülni fognak a következő napokban.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 5857-en léptek be szombaton Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4253-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 244 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    Összesen 160 menekültet fogadtak szombaton Budapesten a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel együttműködve – közölte a rendőrség.

    A 160 érkező közül 60 gyermek volt, ők valamennyien vonattal érkeztek a fővárosba. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • A szombati eseményekről ide kattintva olvashat.

  • A NATO-országok mintegy kétharmada már kimerítette lehetőségeit az ukrajnai fegyverszállítást tekintve – írta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökség a The New York Timesra hivatkozva.

    Az amerikai lap minderről az észak-atlanti szövetség képviselői alapján írt. A 30 tagországból húsznak már majdnem nullán áll a készlete, tíz ország azonban még így is megőrizte a fegyverszállítás lehetőségét. Ezek között van Franciaország, Németország, Olaszország és Hollandia.

  • Köszöntjük olvasóinkat az orosz–ukrán konfliktus élő hírfolyamában. Ahogy megszokhatták, ma is nyomon követjük a háború legfrissebb fejleményeit. Tartsanak velünk!