Újabb orosz milliárdos halt meg furcsa körülmények között

2022.11.29. 21:52
Meghalt Vjacseszlav Taran, a Forex Club és a Libertex alapítója, erősítette meg a párizsi orosz nagykövetség. A Monacóban letelepedő orosz milliárdos rejtélyes helikopter-balesetben hunyt el. Ukrán állítások szerint a férfi szoros kapcsolatban állt az orosz hírszerzéssel.

A harmincas éveiben járó pilóta szintén életét vesztette – írja a Mirror több jelentés alapján. Egyelőre nem világos, mi idézte elő a balesetet. Oroszországi források szerint egy másik utasnak is csatlakoznia kellett volna az 53 éves Taranhoz, de ő az utolsó pillanatban úgy döntött, nem ül fel a helikopterre.

A párizsi orosz nagykövetség megerősítette, hogy a férfi Villefranche-sur-Merben halt meg. A svájci Lausanne-ból indult útnak egy H130-as helikopterrel, amelyet egy tapasztalt pilóta vezetett, aki szintén életét vesztette. A francia hatóságok hivatalos vizsgálatot indítottak a balesettel kapcsolatban.

A Vlagyivosztokból származó Taran nagy tiszteletnek örvendett Monacóban, ahol a felesége megalapította a Hello Monaco médiát.

Sorban halnak meg az orosz oligarchák

November elején rejtélyes körülmények között meghalt Vadim Bojko orosz toborzótiszt, aki a hírek szerint Vlagyimir Putyin bizalmasa volt, és aktívan részt vett az orosz elnök által elrendelt részleges katonai mozgósítás megszervezésében.

A sort hosszan lehetne folytatni. Szeptember végén a Moszkvai Repülési Intézet volt vezetője, Anatolij Gerascsenko is meghalt, miután több lépcsőfokot zuhant. Gerascsenko volt a legutóbbi azon orosz üzletemberek, prominens személyiségek és Vlagyimir Putyin korábbi szövetségesei közül, akik rejtélyes körülmények között haltak meg az ukrán háború kirobbanása óta.

Ivan Pecsorin üzletember holttestét szeptember közepén találták meg a Japán-tengeren lévő Russzkij-sziget partjainál. Az orosz energiaszektor egyik magas rangú vezetője állítólag egy hajóról esett a vízbe, a pletykák szerint a baleset előtt részegre itta magát. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint Pecsorin halálát fulladás okozta.

A hónap elején Ravil Maganovot, Oroszország második legnagyobb olajtermelőjének és a Lukoil legnagyobb magán-olajvállalatának elnökét találták holtan, miután az orosz média beszámolói szerint kiesett egy moszkvai kórház ablakából.

Arról, hogy korábban mely, Putyinhoz köthető oligarchák haltak meg rejtélyes körülmények között, és ezeknél a haláleseteknél milyen szerepe lehetett a Kremlnek, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.