Megvan Nancy Pelosi utódja a demokraták élén

2022.11.30. 21:09
Az amerikai képviselőház demokrata tagjai szerdán megválasztották új vezetőjüket Hakeem Jeffries New York-i képviselő személyében.

Mint arról beszámoltunk, Nancy Pelosi lemondása után egyből volt jelentkező az Egyesült Államok képviselőházának demokrata vezetői posztjára.

Az 52 éves afroamerikai politikus Nancy Pelosit követi a poszton, aki 20 év után, a demokraták úgynevezett többségi vezetőjeként, a képviselőház elnökeként köszön le posztjáról.

Hakeem Jeffries a kisebbségbe került demokrata párti képviselőcsoportot vezeti januártól, amikor az új kongresszus összeül.

A képviselőházi demokraták elkötelezettek abban, hogy keményen harcoljanak a dolgozó családokért, a középosztálybeli honfitársaikért, valamint azokért, akiknek az a vágya, hogy a középosztályba kerüljenek

– közölte megválasztása után Hakeem Jeffries.

Tíz éve a házban

Hakeem Jeffriest először 2012-ben választották a képviselőház tagjává New York város Brooklynt is magában foglaló választókörzetében, 2019 óta pedig már a kongresszusi demokrata képviselőcsoport egyik vezetője. Politikai felfogását tekintve a Demokrata Párt erősen baloldali vonulatához sorolják.

Megválasztását a demokraták szenátusi vezetője, Chuck Schumer fordulópontként értékelte az amerikai kongresszus történetében.

A 2022. november 8-i félidős választásokon a demokraták elveszítették többségüket a képviselőházban, így januártól két évre a republikánusok adják majd az alsóház elnökét: a posztra Kevin McCarthy képviselő, eddigi kisebbségi vezető a republikánusok jelöltje.

A képviselőházban többséget szereztek a republikánusok,amiről részletesen ide kattintva olvashat. Ezelőtt fontos fejlemény volt, hogy a félidős választások döntőjén a demokraták megszerezték a szenátus feletti ellenőrzést, így szembeszálltak az elsöprő veszteséget jósló előrejelzésekkel.  • Hírek
  • Hírek