Meghalt az Iszlám Állam vezetője

2022.11.30. 17:45
Az Iszlám Állam nevű nemzetközi terrorhálózat szerdán megerősítette, hogy vezetője, Abu al-Hasszán al-Hasemi al-Kurasi meghalt.

A dzsihadista szervezet szóvivője a Telegramon bejelentette azt is, hogy már választottak maguknak új vezetőt Abu al-Huszein al-Huszeini al-Kurasi személyében.

Abu al-Haszán al-Hasemi al-Kurasi a terrorszervezet harmadik „kalifája” volt. 2022 márciusában került a dzsihadisták élére. Elődeivel, Abu Ibrahim al-Hasimi al-Kurasival, illetve a hírhedt Abu Bakr al-Bagdadival az amerikai különleges erők végeztek.

Az Iszlám Állam, más néven Iraki és Levantei Iszlám Állam vagy Iraki és Szíriai Iszlám Állam (angol rövidítéssel ISIL vagy ISIS) egy szunnita dzsihadista szervezet, amely a világ egyik legismertebb terrorszervezete. 2014 óta egy transznacionális szunnita lázadó csoportként működött, amely elsősorban Irak nyugati és Szíria keleti részén tevékenykedett. 

A szervezet önmagát kalifátusnak kikiáltva a világ minden muszlimja fölött vallási fennhatóságot követelt, és a világ muszlimok által lakott régióinak jelentős részét közvetlen politikai fennhatósága alatt kívánta egyesíteni a Levante térségéből kiindulva (ez magában foglalja Jordániát, Izraelt, Palesztinát, Libanont, Ciprust és Törökország déli részét, beleértve Hatay tartományt).

A csoportot hivatalosan terroristaszervezetnek minősítette az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Indonézia és Szaúd-Arábia, emellett a nyugati és más médiumokban is széles körben terroristaszervezetként említik. Az Iszlám Állam az ellenségei ellen klasszikus terrorakciókat követ el, a lehető legtöbb ember megölésével a lehetséges legnagyobb félelmet kelti. A célzott gyilkosságok és kivégzések az ellenség elrettentését szolgálják, amihez az is hozzátartozik, hogy az első alegység a meghódított városban azonnal önkényes kivégzéseket hajt végre a főtéren.