Megbocsátották az örmények a magyaroknak a baltás gyilkost, újjáépülnek a kapcsolatok

2022.12.01. 19:57
Több mint tíz év után építi újjá diplomáciai kapcsolatait Magyarország és Örményország. Az EBESZ tanácsülésének alkalmával találkozott a két ország külügyminisztere, akik megállapodtak a kapcsolatok helyreállításában. De mi okozta egyáltalán a szakadást?

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az EBESZ tanácsülésén találkozott Ararat Mirzojan örmény külügyminiszterrel, és megállapodtak a diplomáciai kapcsolatok teljes helyreállításában, amelyeket 2012-ben függesztettek fel, miután a magyar hatóságok kiadtak Bakunak egy azeri katonatisztet, aki megölt egy örmény tisztet.

A miniszterek véleményt cseréltek Örményország és Magyarország kapcsolatainak jelenlegi helyzetéről. Megállapodtak a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról, kifejezve azon szándékukat, hogy új fejezetet nyitnak az örmény–magyar kapcsolatokban, amely a kölcsönös bizalmon és a nemzetközi jog tiszteletben tartásán alapul

– olvasható az örmény külügyminisztérium közleményében.

A közlemény szerint „a találkozót követően a két kormány nem rezidens nagyköveteket fog kinevezni, hogy feltárják a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit, különösen a kereskedelem, a kultúra, az oktatás és a turizmus területén”.

A szükséges diplomáciai és adminisztratív eljárások a következő napokban kezdődnek meg

– közölte az örmény külügyminisztérium.

Szijjártó: Két keresztény ország esetében ez így helyes

„Immáron több mint tíz esztendeje, hogy megszakadtak a magyar–örmény diplomáciai kapcsolatok. Több előkészítő tárgyalás és kölcsönös gesztusok után azonban a mai napon örmény külügyminiszter kollégámmal megállapodtunk diplomáciai kapcsolataink helyreállításáról” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

Két keresztény ország esetében ez így helyes. A következő lépés most a nagykövetek kölcsönös kinevezése

– fogalmazott. Hozzátette, hogy fontos összekötő kapocs Magyarország és Örményország között „a nálunk élő örmény nemzeti közösség, melynek támogatását a magyar kormány az elmúlt időben jelentősen megnövelte”. 

„A diplomáciai kapcsolatok helyreállítása pedig megnyitja az utat a kereskedelmi, kulturális, oktatási és turisztikai együttműködések előtt” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Mi okozta a diplomáciai botrányt?

2004. február 19-én Ramil Szafarov, egy azerbajdzsáni tiszt egy NATO-szakmai tanfolyamon egy baltával megölt egy alvó örmény tisztet, Gurgen Margarjant. 2006 áprilisában egy budapesti bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Szafarovot.

2012. augusztus 31-én a magyar hatóságok kiadták Szafarovot Bakunak, ahol kegyelmet kapott. Ugyanezen a napon Örményország felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.  • Hírek
  • Bankszámla