Újabb pusztító fegyvert vetettek be az oroszok

9A52-4 Smerch combat vehicle at Engineering Technologies 2012 01
2022.12.01. 05:41
A moszkvai védelmi minisztérium a napokban jelentette be, hogy az ukrajnai hadszíntéren egyik új fegyverüket, a 9K515 Tornádó-Sz rakéta-sorozatvetőt is bevetették.

A minisztérium egy videóban jelentette be, hogy a Tornádókat is szolgálatba állították Ukrajnában az energiainfrastruktúra ellen végrehajtott csapásokban. 

A 9K515 Tornádó-Sz az Infostart szerint a háborúban már eddig is gyakran használt, de viszonylag régi fejlesztésű 9K48 BM–30 Szmercs rakéta-sorozatvetőnek a továbbfejlesztett változata. A Tornádót a szíriai polgárháborúban próbálták ki először éles harci körülmények közt, és a bevetése azért is változtathat a háborús felálláson,

mert ezzel a rakéta-sorozatvetővel 120 kilométeres hatótávolságban zúdíthatnak rakétazáport a célpontjaikra.

Távolról is irányítható rakéta

A Tornádó ezenkívül – az elődjével szemben – rendelkezik olyan navigációs rendszerrel is, amellyel a kilőtt rakétákat távvezérelni lehet. A lövedékeket az orosz navigációs rendszerrel, a GLONASS-szal irányíthatják, és a gyártó szerint a rakétáknak körülbelül a fele általában be is talál egy, a célpont körül felrajzolt 2-3 méteres körbe.

A 300 milliméteres rakéták többféle robbanófejjel is felszerelhetőek. Még olyan is van köztük, amelyekkel egy ejtőernyővel leereszkedő kis drónt lehet a csatatér fölé lőni, amely felderítheti az adott területet. Ezenkívül termobarikus robbanófejjel is felszerelhetőek a Tornádó-rakéták, amely bevetésétől eddig sem riadtak vissza az oroszok.

Az orosz propaganda ugyanakkor azt állítja, hogy a Tornádó felér az amerikaiak által Ukrajnának adományozott HIMARS-okkal, de hogy ez valóban így van-e, az majd a harctéren kiderül. Az sem egyértelmű egyelőre, hogy pontosan milyen mennyiségben vetették be a Tornádókat az ukrajnai fronton.

(Borítókép: Wikipedia)