Brutális videó Bahmutból, rakétazápor zúdult az oroszokra

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2022.12.02. 21:55
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

  Tartsanak velünk szombaton is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat! 

 • Az oroszok által beiktatott hatóságok „evakuálást” jelentettek be az ukrajnai Dnyeper folyó keleti partjáról − közölte a The Independent

  Az ukrajnai déli Herszoni régióban az oroszok által telepített hatóságok pénteken közölték, hogy megkezdik a mozgáskorlátozottak evakuálását a megszállt Kakovka városából.

  Ez a Dnyeper folyó keleti partján élő civilek szélesebb körű kitelepítésének része.

 • Hamarosan megállapodás születhet Európa legnagyobb atomerőművének védelméről – közölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője.

  Rafael Grossi elmondta, hogy a megállapodás már majdnem megszületett.

  Van egy benyújtott javaslatunk, amelynek az a célja, hogy megállítsa azt az ostobaságot, amit Európa legnagyobb atomerőművének bombázása jelent

  – idézi a vezetőt a Sky News.

  Az atomerőmű jelenleg orosz ellenőrzés alatt áll, de folyamatosan ágyúzzák a környékét, Moszkva és Kijev pedig egymásra mutogat. A NAÜ egy biztonsági zóna létrehozását szorgalmazza az erőmű körül, hogy megakadályozza egy esetleges nukleáris baleset bekövetkeztét.

 • Sanna Marin finn miniszterelnök szerint az európai országok nem tesznek eleget Oroszország elrettentésére, és az Egyesült Államokra támaszkodnak. 

  Brutálisan őszinte leszek: Európa jelenleg nem elég erős. Az Egyesült Államok nélkül bajban lennénk

  – mondta a kormányfő a Sky News szerint.

  Elmondta, hogy az Egyesült Államok rengeteg fegyvert, pénzügyi és humanitárius segélyt adott Ukrajnának, de Európa még nem elég erős. Úgy véli, Európának ki kell építenie a védelmét, hogy felül tudjon kerekedni különféle helyzeteken.

 • Az Ukrajnában állomásozó orosz csapatok szándékosan támadják az ország múzeumait, könyvtárait és más kulturális intézményeit − derül ki a PEN nemzetközi írószervezet amerikai és ukrán tagozatának jelentéséből.

  A jelentés szerint

  a kultúra nem járulékos veszteség az Ukrajna elleni háborúban, hanem célpont, Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús indoklásának központi pillére. Putyin többször is azt állította, hogy ukrán kultúra és nyelv egyszerűen nem létezik. A múzeumok, koncerttermek, könyvtárak, színházak és történelmi helyszínek célba vételével ezt próbálja elérni.

  A PEN idézte az ukrán kulturális minisztériumot, amely szerint a háború kezdete óta 529 „kulturális örökséget és kulturális intézményt” pusztítottak el vagy rongáltak meg. Ez a szám magában foglalja mind az országos jelentőségű helyszíneket, mind a városokban és falvakban található kulturális helyszíneket − áll a jelentésben.

  A listán szerepel a mariupoli színház márciusi bombázása is, ahol több száz embernek nyújtottak menedéket. Az Associated Press vizsgálata szerint a támadásban mintegy 600 ember halt meg − írja a The Guardian

 • Péntek este egy húsfeldolgozó üzem kigyulladt az orosz fővárosban. Az esetről több videó is készült.

  A TASZSZ hírügynökség – az orosz katasztrófavédelemre hivatkozva – azt írta, hogy az az épület tetőzete kapott lángra, és a helyszínre már kiérkeztek a tűzoltók.

  Arra vonatkozóan, hogy voltak-e dolgozók az épületben, akiket ki kellett menteni, egymásnak ellentmondó információk érkeztek, de az orosz katasztrófavédelem végül ezt tagadta.

 • A spanyol kormány átadta Ukrajnának a megígért Hawk típusú amerikai légvédelmi rakétarendszerek közül az első néhányat – jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a Telegramon.

  A közlemény szerint Reznyikov a dél-ukrajnai Odesszában fogadta Margarita Robles spanyol védelmi minisztert, akivel együtt látogatást tett a sebesült ukrán katonákat ápoló egyik kórházban.

  Spanyolország támogatja Ukrajnát, a humanitárius és biztonsági segítségnyújtás folytatódik. Több harcosunkat Spanyolországban képezik ki, és Madrid már átadta nekünk az első Hawk rendszereket

  – mondta Reznyikov.

  A Hawk légvédelmi rendszert az Egyesült Államokban fejlesztették ki, közepes hatótávolságú, repülőgépek megsemmisítésére, későbbi módosításaiban pedig rakéták elfogására is használják.

 • A távol-keleti Burjátföldről három jurta érkezik sámánokkal a Donbasz közelébe, hogy az orosz hadsereg küzdelmeit segítse – számoltak be az orosz hírportálok.

  Minderről az úgynevezett Hun Alap elnöke, Oleg Bulutov beszélt egy orosz hírportálnak, a pdmnews.ru-nak. Bulutov azt mondta, hogy a burjátföldi sámánok elsődleges feladata az lesz, hogy

  őseik, a hun harcosok szellemét segítségül hívva megvédjék a burját katonákat a HIMARs-rakéta csapásAItól. 

  „Ez egy humanitárius misszió. Ők [a sámánok] humanitárius ceremóniákat fognak végrehajtani, hogy megvédjék a különleges hadműveletben részt vevőket” – mondta. Hozzátette azt is, hogy hogy eredetileg a Donbaszba szerették volna vinni a jurtákat, de túlságosan féltik a sámánokat, ezért végül inkább az orosz határ közelében, Rosztovnál állítják fel a jurtákat.

  Oleg Bulutov szerint a rituálékkal meggyógyíthatják a tüzérségi csapásokban megsérült orosz katonákat, másrészt a hun harcosok szellemei segíthetnek nekik abban, hogy hatékonyabban harcoljanak a fronton. A Szabad Európa szibériai oldala szerint Bulutov arról is beszélt ezzel kapcsolatban, hogy a történelem most megismétli önmagát, hiszen korábban a hunok a gótokkal küzdöttek meg azért, hogy megvédjék a szlávokat.

  A Hun Alap vezetője ezen túl arra is emlékeztetett, hogy a háború kezdete óta számos alkalommal hajtottak végre rituálékat a győzelemért. A lenta.ru orosz portál ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy októberben Oroszország fősámánja, Dopchun-ool Kara-ool Tyulyusevics megköszönte az oroszországi sámánoknak, hogy támogatják a hadműveletet, és hogy a rituáléikkal „sérthetetlenné” teszik az orosz katonákat.

  A pdmnews cikkében egy fotót is közzétettek három jurtáról (bár nem egyértelmű, hogy pontosan azokról van-e szó vagy egy stockfotóról).

  Az orosz közösségi oldalakon jelentek meg korábban olyan információk is, miszerint a távol-keleti orosz sámánok szolgálatát személyesen Vlagyimir Putyin is igénybe veszi (bár ő nem a burjátföldiekre, hanem a jakutföldiekre esküszik). 

 • Ukrajna nem titkolja, hogy egész területét vissza akarja szerezni Oroszországtól − beleértve az ország 2014 óta megszállt részeit is. Az egyik legfontosabb célpontja az elcsatolt Krím, de egy volt oroszországi brit nagykövet arra figyelmeztetett, hogy ez „veszélyessé” válhat. 

  Sir Tony Brenton a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „sok mindent feltett a hitelességéből” a Krím elcsatolása miatt, így akár extrém messzire is elmehet annak megtartásáért. 

  Azt mondta, hogy ha Ukrajna visszavenné a Krímet, akkor Oroszországot „a legbrutálisabb eszközökkel” kellene kiszorítani onnan. 

  Úgy vélte, ez „meglehetősen veszélyes terep” lenne, mivel Putyin „kevésbé racionálissá” válna, és potenciálisan atomfegyverek bevetésével fenyegetne. 

  Ezen a ponton a válság mindannyiunk számára igazán veszélyessé fog válni

  − mondta. 

  Sir Tony Brenton szerint a Krím visszavételét „jegelni” kellene, hogy azt 10 vagy 20 év múlva rendezzék, amikor is „értelmes párbeszédet” lehetne folytatni az Ukrajnának nyújtott jóvátételről.

 • Több embert is letartóztatott a rendőrség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy levágták a brit graffitiművész, Banksy falfestményét egy ház faláról Ukrajnában. A falfestményt a hostomeli ház szigetelésével együtt távolították el – írja a The Kyiv Independent.

  A beszámoló szerint a fürdőköpenyes-gázálarcos nőt ábrázoló falfestményt a gyanúsítottak állítólag azért vágták le, mert el akarták azt adni, és a befolyt összeggel az Ukrán Fegyveres Erőket akarták támogatni.

  Banksy korábban megerősítette, hogy Ukrajnában járt, és hét falfestményt festett Kijevben és környékén, többek között az orosz bombázások által leginkább sújtott városokban és külvárosokban.

 • Az orosz olajkitermelés napi 500 ezer és 1 millió hordó közötti mértékben csökkenhet 2023 elején, miután az Európai Unió hétfőtől tilalmat rendel el a tengeri importra − közölte a Reuters hírügynökséggel két nagy orosz termelői forrás.

  A becslés a piaci elemzők által a tilalom és az orosz olajra javasolt árplafon együttes hatására vonatkozó előrejelzések alsó határán van, bár a források szerint a tényleges szint több, még tisztázásra váró tényezőtől függ − írta meg a The Guardian

 • Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve közölte, hogy az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Kurdjumovka települést, az offenzívában több mint hatvan ukrán katonát, három harckocsit és hat páncélozott harcjárművet semmisítettek meg.

  A jelentés szerint a ukrán fegyveres erők a visszavert támadások és ellentámadások közben Kupjanszk irányában több mint ötven katonát, két harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet és két Kozak páncélozott járművet veszítettek. Liman irányában több mint százan meghaltak és megsebesültek, tizenegyen letették a fegyvert, és elvesztettek két harckocsit, két páncélozott harcjárművet és két kisteherautót. A donyecki régió déli részén pedig mintegy ötven katona esett el, és megsemmisítették az ukránok egy harckocsiját, három páncélozott személyszállító járművét és két kisteherautóját.

  Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 336 repülőgépet, 177 helikoptert, 2599 drónt, 391 légvédelmi rakétarendszert, 6953 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 908 sorozatvetőt, 3648 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7437 speciális katonai járművet veszítettek.

  Alekszandr Sulgin, Oroszország állandó képviselője a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnél (OPCW) a RIA Novosztyi hírügynökség szerint kijelentette, hogy amerikai szakértők ukrajnai vegyi provokációk előkészítésében segédkeznek a „kijevi hatóságoknak”. Emlékeztetett rá, hogy Moszkva többször figyelmeztetett ezek veszélyére, rámutatva, hogy az ukrán fél katonai célokra vegyi szempontból veszélyes létesítményeket használ.

 • A kijevi propagandagépezet fantáziájának nevezte pénteken Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója azokat az ukrán sajtójelentéseket, amelyek szerint az ukrán hadsereg behatolt Polohi településre, Mihalivkából és Vaszilivkából pedig ki kellett menekíteni a lakosokat és a közigazgatást.

  Balickij egy Telegram-bejegyzésében azt állította, hogy az orosz erők „egyetlen méternyi földet sem adtak át az ellenségnek”, és az oroszbarát hatóságok a helyükön vannak. A tisztségviselő elismerte, hogy az ukrán tüzérség péntekre virradóra eltalált egy transzformátor-alállomást a polohi járásbeli Tokmakban.

  Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja város déli részén az éjjel találat ért egy közigazgatási épületet, amelyben az ukrán hadsereg egyik alegysége állomásozott, valamint egy transzformátor-alállomást is.

  Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán nehéztüzérségi támadást. Donyeckben öt civil megsebesült, köztük egy tízéves fiú.

 • Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége arra figyelmeztette az nyugati országokat, hogy ne engedjék meg maguknak, hogy hozzászokjanak Ukrajna nehéz helyzetéhez – írja a The Guardian.

  Teljesen érthető, hogy a Nyugat elfáradt. Elég sokszor hallom azt a kifejezést, hogy háborús fáradtság, ami nagyon veszélyes Ukrajna számára, mert az ellenfelünk pontosan ezt akarja

  – mondta az ukrán first lady a Timesnak nyilatkozva. Hozzátette: az oroszok azt akarják, hogy világ belefáradjon a háborúba, és Ukrajna eltűnjön a címlapokról. Ekkor úgy éreznék, hogy megkapták az engedélyt arra, hogy azt tegyenek, amit akarnak.

 • A General SZVR nevű orosz Telegram-csatorna – amely már korábban is osztott meg furcsa, de nem megerősített információkat az orosz elnökről – most azt írta, hogy Vlagyimir Putyin csúnya balesetet szenvedett szerda este a rezidenciáján. 

  Elmondásuk szerint Putyinnak már szerda reggel sem sok oka volt az örömre, ugyanis meghallgathatott egy riportot arról, hogy az orosz gazdaság még az eddiginél is nehezebb helyzetben lesz a következő hónapokban a szankciók miatt. A jelentés szerint a legnagyobb bajban jövő tavasszal vagy kora nyáron lesz a gazdaság, és már az is biztos, hogy a negatív folyamatokat nem tudják megállítani.

  Délután aztán a frontról is rossz híreket kapott az orosz elnök: arról tájékoztatták, hogy az orosz hadsereg továbbra sem jutott előrébb Bahmut térségében, amelyet már hónapok óta próbálnak elfoglalni. A katonai vezetők arról is tájékoztatták az orosz elnököt, hogy semmi garancia nincs arra, hogy a front bármely szakaszán előrenyomulhatnának az év vége előtt, miközben jó esély van egy ukrán ellentámadásra Luhanszkban, ami nagy problémákat okozhat az orosz hadseregnek. 

  A java azonban csak este jött, azután, hogy Putyin telefonon beszélt Üzbegisztán elnökével. Az SZVR szerint Vlagyimir Putyin éppen lefelé ment az elnöki rezidencia lépcsőjén,

  amikor megbotlott, és legurult a lépcsőn. 

  Biztonsági őrei azonnal a segítségére siettek, és leültették a legközelebbi kanapéra, miközben orvost hívtak. A Telegram-oldal szerint a doktorok azzal szembesültek a vizsgálat alatt, hogy az orosz elnöknek – aki a csatorna szerint súlyos emésztőszervi rákos megbetegedésben szenved – az esés nagy fájdalmakat okozott,

  és ennek következtében összepiszkította magát.

  Az elnökön végzett vizsgálat után az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy Putyinnak nincs súlyos sérülése, bár a medencéje (azon belül is a farokcsontja, szakszóval az os coccygis) megzúzódott. Emiatt az ülés fájdalmakkal jár számára, de a baleset után fájdalomcsillapítót vett be.

  A General SZVR végül azt írta: a helyszínen vizsgálat is indul azért, hogy kiderítsék, mi okozta az elnöki esést. A csatorna szerint Putyin csúszásgátlóval ellátott különleges cipőket visel mindenhol, ezért nem értik, hogy miként eshetett el most az eddig biztonságosnak vélt lépcsőn.

 • Egy felvételen az látható, hogy az oroszok szokatlan, de költséghatékony módszert találtak arra, hogy miként semmisítsék meg az ukrán drónokat: 

  a saját drónjukkal fölé repülnek, majd rádobnak egy zsák követ.

  Ez látható az alábbi felvételen is, amelyen körülbelül 8 méteres magasságból dobhatták rá a követeket az ukrán drónra.

  A videó eredetileg megosztó Telegram-oldalon azt írták, hogy mindez még hónapokkal korábban, Mariupol elfoglalása előtt történt, és hogy a donyecki katonák üzemeltették az orosz drónt.

 • Kijev „provokációira” adott kényszerű válaszintézkedésnek nevezte az ukrajnai célpontokra mért rakétacsapásokat Vlagyimir Putyin orosz elnök Olaf Scholz német kancellárral folytatott pénteki telefonbeszélgetésében a Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint.

  A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin rámutatott, hogy az orosz fegyveres erők sokáig tartózkodtak az egyes ukrajnai célpontok elleni célzott rakétacsapásoktól, és hogy ezek „kényszerű és elkerülhetetlen válaszlépések” Kijev „provokatív támadásaira”, amelyeket Oroszország polgári infrastruktúrája, köztük a krími híd és energetikai létesítmények ellen intézett.

  Az orosz elnök destruktívnak minősítette a nyugati államok, köztük Németország politikáját, amely keretében fegyvereket „pumpálnak” Ukrajnába, és kiképzést nyújtanak az ukrán hadsereg katonáinak. Mindez, valamint az Ukrajnának nyújtott átfogó politikai és pénzügyi támogatás Putyin szerint arra készteti Kijevet, hogy határozottan elutasítsa a tárgyalások gondolatát, valamint arra ösztönzi az ukrán radikális nacionalistákat, hogy még több véres bűncselekményt kövessenek el a civilek ellen.

 • Árverésre bocsátanak egy körülbelül 200 millió dollár (78 milliárd forint) értékű szuperjachtot, amely Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán politikus tulajdonában áll.

  A Putyinnal is jó barátságot ápoló Medvedcsuk jachtját Horvátországban foglalták le az oroszellenes szankciók életbe lépése után. Egy horvát bíróság most arról hozott döntést, hogy a 92,5 méter hosszú, Royal Romance nevű hajót átadják egy ukrán kormányszervnek – egy ügynökségnek –, amely a háborús károsultak megsegítéséért felel, ez az ügynökség pedig árverésre bocsátja a luxusjárművet.

  A The Guardian megjegyezte: ez az első alkalom, hogy egy lefoglalt szuperjachtot Ukrajna nevében eljárva bocsátanak árverésre. Szeptemberben egy másik lefoglalt jachtot más módon már eladtak egy árverésen: Dmitrij Pumpjanszkij orosz oligarcha 72,5 méteres hajója 37,5 millió dolláros áron talált új gazdára. 

  A most árverésre bocsátott hajó tulajdonosát, Viktor Medvedcsukot áprilisban elfogták az ukrán hatóságok, majd szeptemberben egy fogolycsere-egyezmény részeként átadták az oroszoknak.

 • Az ukrán oldalon harcoló belarusz önkéntesek alakulata, a Kasztusz Kalinovszkij-ezred osztott meg egy videó a Telegramján. 

  A felvételen az látható, amint az ezred katonái 12,7 milliméteres Browning M2 géppuskával tüzelnek a front egyik legaktívabb szakaszán – írták.

 • Vlagyimir Szolojov, az orosz elnök egyik leghíresebb propagandistája arról nyitott vitát az orosz állami tévében, hogy szerinte az ukránok csúnyák. A Rosszija 1 műsorából Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója osztott meg egy részletet a Twitteren.

  Az érvelést Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel kezdte, aki szerinte úgy néz ki, mint a többi ukrán: mint a kisdémonok.

  Hihetetlenül ronda arcok

  – fogalmazott Vlagyimir Szolojov.

 • Németország tavasszal hét, korábban selejtezésre szánt Gepard harckocsit kíván Ukrajnának szállítani, kiegészítve ezzel azt a 30 darab légvédelmi harckocsit, amelyeket már most is az orosz hadsereg elleni harcban használnak − jelentette pénteken a Spiegel magazin.

  A hét harckocsi, amelyeket jelenleg a müncheni Krauss-Maffei Wegmann (KMW) fegyvergyártó cég javít, Ukrajnának hivatott segíteni városainak és infrastruktúrájának védelmében az orosz légicsapások ellen − írta meg a The Independent

  A német kormány azt is reméli, hogy a további tankokkal együtt több lőszert is tud küldeni a harckocsikhoz. 

  A lőszerellátás a Gepardok számára problémásnak bizonyult, mivel Svájc, amely komoly lőszerkészletekkel rendelkezik, semleges státuszára hivatkozva nem hajlandó szállítani.

 • Az ukrán állami energetikai vállalat, az Ukrenergo hamarosan elküldi azokat a számlákat az oroszoknak, amelyek az oroszok által bombázott ukrajnai energetikai létesítmények javítási költségeit tartalmazzák.

  A Pravda szerint erről Makszim Jurkov, az Ukrengergo jogi részlegének igazgatója számolt be egy videóban. „Minden, a létesítményeket ért kárról azonnal feljegyzést készítünk. Becslést készítünk arról, hogy ezek mennyibe kerültek, és a közeljövőben elküldjük a számlákat az oroszoknak a megsemmisített létesítmények után” – mondta, majd hozzátette azt is:

  Van már tapasztalunk az Orosz Föderációnak való számlaküldésben, ugyanis azon kevesek egyike vagyunk, akik pert indítottak és még mindig perelnek amiatt, hogy lefoglalták a Krímben található érdekeltségeinket.

  Jurkov nem tért ki arra, hogy mekkora összegről küldenek számlát, Denisz Smihal ukrán miniszterelnök viszont korábban azt mondta, hogy 70 milliárd hrivnya körüli annak a kárnak a mértéke, amely az orosz csapások következtében érte az Ukrenergót.

 • A canterburyi érsek szerint „semmiképpen sem szabad erőltetni a békét” Ukrajnában, a Nyugat nem „vette tudomásul”, hogy a konfliktus évekig elhúzódhat − írta meg a The Independent. 

  Justin Welby szerint Oroszország „gonosz” inváziójának nem szabad sikerülnie.

  Az ukrán fővárosban, Kijevben tett háromnapos látogatásán az érseknek egy óvóhelyen kellett fedezékbe vonulnia, amikor a jelentések szerint orosz bombázók szálltak fel.

 • A kelet-ukrajnai Bahmut városát már hetek óta próbálják elfoglalni az oroszok. A település környékén véres harcok zajlanak.

  Ezt mutatja be egy nemrég készült éjszakai videó, amelyen az látható, hogy egy orosz egységet egymás után közvetlenül többször is rakétatámadás ért.

  Az első becsapódás után a katonák menekülőre fogták, de még a menekülés közben is újabb találatok érték őket, vélhetően precíziós rakétákkal. 

  A bahmuti harcokról az amerikai Institute for the Study of War (ISW) nemrég azt írta, hogy az orosz hadsereg újabb kudarcát jelenti a sikertelen offenzíva, és hogy az agresszor „alapvetően nem tanult a korábbi, nagy veszteségeket követelő hadjáratokból” – közölték a szakértők, hozzátéve: Oroszország folyamatos támadásai a térségben továbbra is felemésztik a rendelkezésre álló harci erőt, megkönnyítve ezzel az ukrán ellentámadások végrehajtását más területeken.

 • A Kreml belső közvélemény-kutatásai azt mutatják, hogy az oroszok körében drámai mértékben összeomlott az ukrajnai háború támogatottsága  jelentette a Meduza független oknyomozó csoport. 

  A felmérés adatai szerint a lakosságnak mindössze 25 százaléka támogatja a konfliktus folytatását, ami kevesebb mint fele annak az 57 százaléknak, amely júliusban ugyanezt mondta − írta meg a Sky News

  Ugyanebben az időszakban − írja a lettországi székhelyű honlap − 32 százalékról 55 százalékra emelkedett azoknak a száma, akik támogatják a béketárgyalásokat.

  A továbbiakban szakértőket idéznek, akik rámutatnak Vlagyimir Putyin szeptemberi mozgósítási rendeletének hatására, amelynek következtében sokakat akaratuk ellenére vontak be az ukrajnai harcokba.

  Grigorij Judin szociológus azt mondta a csoportnak, hogy a „mindennapi életük összeomlásával és a veszélyérzettel” szembesülő oroszok akár nagyobb tüntetéseket is kirobbanthatnak. 

  Oroszország tiltakozási potenciálja nagyon magas. Ha lehetőség adódik, akkor lesznek tüntetések. Elég valószínű, hogy nem kell majd olyan sokáig várnunk

  − mondta. 

 • Oroszország „felháborodását” fejezte ki amiatt a francia döntés miatt, hogy támogatják az Ukrajnában elkövetett esetleges háborús bűnöket vizsgáló bíróság létrehozására irányuló terveket − írta meg a Sky News

  Az orosz külügyminisztérium szóvivője így nyilatkozott:

  Követeljük, hogy a francia diplomaták, akik annyira odafigyelnek az emberi jogi kérdésekre, ne osszák fel az embereket helyes és helytelen; a miénk és nem a miénk kategóriákra.

  Franciaország volt az első nagy nyugati ország, amely nyilvánosan támogatta egy olyan különleges bíróság létrehozásának tervét, amely magas rangú orosz tisztviselőket állítana bíróság elé az Ukrajnában elkövetett agresszió bűntette miatt.

  Ha a bíróság létrejönne, akkor azokat a döntéshozói hatalommal rendelkezőket állítanák bíróság elé, akik vélhetően részt vettek az ukrajnai agresszió bűncselekményének elkövetésében.

  Ez valószínűleg egy maroknyi embert érintene, köztük Vlagyimir Putyint, Szergej Lavrov külügyminisztert és Szergej Sojgu védelmi minisztert.

 • Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonái önkényesen elhagyták pozícióikat Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetőjének nyilatkozata után, aki megnevezte az ukrán csapatok kilenc hónap alatti veszteségeit – mondta Andrej Marocsko, a „Luhanszki Népköztársaság” (LPR) Népi Milícia egyik tisztje pénteken a TASZSZ-nak titkosszolgálati adatokra hivatkozva.

  Elmondása szerint az ukrán veszteségek körüli „botrány”, amelyet az Európai Bizottság vezetőjének nyilatkozata okozott, rendkívül negatívan hatott az ukrán csapatok morális és pszichológiai állapotára a „különleges katonai műveletben”.

  Gyakoribbak a szabotázsok, a pozíciók jogosulatlan elhagyásai, a parancsoknak való ellentmondás és a ködösítés. Fokozódott a kábítószer- és alkoholfogyasztás, és a társadalmi feszültség is nőtt az ukrán társadalomban

  – mondta Andrej Marocsko.

  Von der Leyen november 30-án közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy az ukrán hadsereg vesztesége több mint 100 ezer katona. Egy idő után azonban ezt a mondatot kivágták írásbeli nyilatkozatából, és a videós változata eltűnt az Európai Bizottság elnökének Twitter-oldaláról, amelyet hamarosan újra közzétettek, de a kijevi katonai veszteségekről szóló részlet nélkül.

 • Az ukrán Elnöki Hivatalban tett látogatást Viktor Mikita, Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatásának vezetője – számolt be közösségi oldalán.

  A vezető Kirilo Timosenkóval, az Elnöki Hivatal helyettes vezetőjével tartott megbeszélést a régiók villamosenergia-ellátásáról. Valamint beszámolt Kárpátalja biztonsági, szociális és gazdasági helyzetéről.

  Egyúttal hangsúlyozta, hogy a megyében felül kell vizsgálni az energiaelosztási együtthatót.

  Háború van az országban, ezt mindenki megérti, és kitartóan küzdünk a nehézségekkel szemben is. Ugyanakkor haladéktalanul rendszerezni kell a tervezett áramkimaradások ütemezését és a fogyasztók villamosenergia-ellátását.

  – írta a posztban, majd hozzátette, hogy a Zakarpattyaoblenergónak már küldtek egy kérést a sürgős munkaoptimalizálás szükségességével kapcsolatban.

 • Megnehezíti a tárgyalási alap keresését az a körülmény, hogy Joe Biden amerikai elnök az orosz hadsereg kivonását nevezte meg a Moszkvával Ukrajnáról folytatandó tárgyalások feltételeként – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

  „Biden úgy véli, hogy Oroszország kivonulása a demonstrációja annak, hogy Putyin kész tárgyalni. Az Egyesült Államok nem ismeri el az új területet az Oroszországi Föderáció részeként, és ez természetesen megnehezíti a közös megbeszélések talajának megtalálását” – mondta Peszkov.

  Mindamellett Putyin elnök nyitott volt, ma is az, és a jövőben is nyitott marad a kapcsolatfelvételre, a tárgyalásokra. Természetesen érdekeink elérésének legkívánatosabb módja a békés, diplomáciai eszközökkel való megvalósítás

  – tette hozzá.

  A Kreml szóvivője emlékeztetett, hogy orosz elnök megpróbált tárgyalásokat kezdeményezni az Egyesült Államokkal, a NATO-val és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ), ám, tette hozzá, a kezdeményezés nem talált viszonzásra – írta az MTI.

 • Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken, melyről az MTI adott hírt.

  Az uniós bizottság közleményében javaslata elfogadásának szükségességét azzal indokolta, hogy a folytatódó ukrajnai háború rámutatott: rendkívül fontos a szankciók teljes mértékű végrehajtása és annak biztosítása, hogy „a korlátozó intézkedések megsértése ne legyen kifizetődő”.

  A javaslat közös uniós szabályokat határoz meg, amelyek megkönnyítik a korlátozó intézkedések megsértésével kapcsolatos nyomozást, büntetőeljárás indítását és az azonos szintű büntetést valamennyi tagállamban. Megszünteti a meglévő joghézagokat, és növelik az uniós szankciók megsértésének elrettentő hatását – írták.

  Az Európai Bizottság egyebek mellett büntetné a pénzeszközök vagy gazdasági erőforrások rendelkezésre bocsátását a szankciós jegyzékbe vett személyek, szervezetek vagy szervek számára. Büntetné a listázottak unióban tárolt pénzeszközei befagyasztásának elmulasztását, valamint a szankcionáltak beengedését valamely tagállam területére.

  Tiltaná az üzletkötést minden olyan unión kívüli országgal, amelyek uniós korlátozó intézkedések hatálya alá tartoznak, továbbá minden olyan áru vagy szolgáltatás kereskedelmét, amelyek behozatala, kivitele, eladása, vétele, átruházása, tranzitja vagy szállítása tilos vagy korlátozott. Tilos lenne minden tiltott vagy korlátozott pénzügyi tevékenység végzése, valamint szolgáltatások nyújtása a szankcionáltak részére.