Elon Musk ismét szavaztat, ennek a két embernek adna kegyelmet Twitteren

GettyImages-1229892859
2022.12.04. 07:20
Elon Musk a közvéleményhez fordult Edward Snowden volt amerikai hírszerző és Julian Assange, a WikiLeaks alapítója ügyében.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk, aki nemrégiben vásárolta fel a Twittert, egy új twitteres szavazást tett közzé Edward Snowden volt CIA-alkalmazottról és Julian Assange, a WikiLeaks alapítójáról.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus orosz útlevelet kapott, Julian Assange pedig fellebbezést nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB). A férfi régóta küzd a bíróságon, hogy elkerülje kiadatását az Egyesült Államoknak.

Elon Musk megkérdezte a Twitter felhasználóitól, hogy vajon „meg kellene-e kegyelmezni Assange-nak és Snowdennek”. Továbbá a Twitter új vezérigazgatója tisztázta, hogy nem a véleményét fejti ki, de azt mondta: „ígéretet tett arra, hogy lefolytatja ezt a közvélemény-kutatást”.

A többség kegyelmet adna

A felmérés közzététele után a bejegyzés 17800 hozzászólást, körülbelül 1500 megosztást, valamint 62100 like-ot kapott. Bár még 20 óra van hátra a szavazás végéig, jelenleg (reggel 7-kor) 1 321 148 szavazatot kapott.

Az összes szavazó közül nagyjából 80 százalék választotta az „igen” opciót Musk nyilatkozatának támogatására, míg 20 százalék a „nem” mellett döntött – írja a Republic World.

Edward Snowden csütörtökön kapta meg az útlevelét és tette le Oroszországnak a hűségesküt, mintegy három hónappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megadta neki az állampolgárságot. Amikor az Egyesült Államok 2013-ban érvénytelenítette Snowden útlevelét, néhány hétig egy moszkvai repülőtéren rekedt. Végül állandó oroszországi tartózkodási engedélyt kapott, ami megvédte őt az amerikai hatóságoktól.

2013-ban nyilvánosságra hozta az amerikai és a brit hírszerző ügynökségek elektronikus megfigyelési módszereit, valamint azt, hogy állampolgáraik személyes adatait továbbítják egymásnak. Az amerikai férfi azt is állította, hogy ezeknek az országoknak a titkosszolgálatai a külföldi államok vezetőinek tárgyalásait illegálisan lehallgatják. Az amerikai hatóságok üldöztetése elől menekülve menedékjog iránti kérelmet küldött számos ország, köztük Oroszország hatóságainak. 2020-ban állandó tartózkodási engedélyt kapott.

(Borítókép: Hannibal Hanschke / Pool / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM