Kitört egy vulkán, menekülnek az emberek

2022-12-04T154555Z 1234109443 RC2RYX9LU21A RTRMADP 3 INDONESIA-V
2022.12.04. 20:13
A szombati indonéziai földrengés következtében kitört a Semeru nevű vulkán Jáva szigetén. A hatóságok a legmagasabb fokú készültséget rendelték el, a vulkán környékén lévő településeken pedig megkezdődött az evakuáció.

A Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földrengésről, valamint a vulkán kitöréséről már írtunk ebben a cikkünkben

Azóta újabb fejlemények történtek. A hatóságok korábban is kiadtak egy figyelmeztetést, de mostanra már a vulkán térségének kiürítése is kezdetét vette. A tűzhányó közvetlen közelében található hat faluból több mint 2000 embert evakuáltak.

Az AFP hírügynökség szerint a lakosok még épp időben menekültek el, ugyanis vasárnapra a lávafolyam már megközelítette a településeket is. A BBC azt írta, hogy

a hatóságok mostanra a legmagasabb fokozatra emelték a készültségi szintet, mivel a vulkán aktivitása tovább fokozódott az előző naphoz képest. 

Halálos áldozatokról vagy sérültekről egyelőre nem tudni, a tűzhányó környékét viszont továbbra is hamufelhő borítja be. 

Japánban cunamitól tartanak a kitörés miatt 

A BBC szerint a kitörés után Japán legdélibb szigetein is figyelmeztetést adtak ki cunami veszélye miatt. A meteorológusok időközben közölték, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy valóban árhullám érné el a szigetet.

Ugyanez a vulkán szinte pontosan egy évvel ezelőtt is kitört már egyszer, annak a katasztrófának végül összesen több mint 50 halálos áldozata is volt. A Semeru a vulkánokban bővelkedő Jáva szigetén is az egyik legaktívabb tűzhányónak számít.

(Borítókép: Kitört a Semeru nevű vulkán Jáva szigetén 2022. december 4-én. Fotó: Antara Foto. Antara Foto/Iwan/ Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport