2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Tizenegyezer milliárd forintos kártérítést követelnek a texasi iskolai lövöldözés áldozataiért

2022.12.04. 06:13
Huszonhét milliárd dolláros (mintegy 11 ezer milliárd forintos) kártérítésre tartanak igényt a 21 ember életét követelő májusi, texasi lőfegyveres tömeggyilkosság áldozatainak hozzátartozói, illetve a túlélők.

A keresetben a tetemes kártérítési igényt az illetékes hatóságok késlekedésével, a támadóval szembeni megkésett szembeszállással indokolják. A periratban felelősként nevezik meg a helyi és az állami rendőrséget, Uvalde város vezetését, valamint az iskolai és egyéb biztonsági szerveket.

A beadvány szerint az illetékesek nem az előírásoknak megfelelően cselekedtek, amikor több mint egy órát vártak azzal, hogy beavatkozzanak és szembeszálljanak a támadóval, aki – miután berontott az épületbe, és halomra lőtt gyerekeket – bezárkózott egy osztályterembe. A pert iskolai alkalmazottak és olyan tanulók szülei indították, akik ebben az osztályteremben voltak vele.

Az áldozatok hozzátartozóinak és túlélőknek egy másik csoportja 

hatmilliárd dollárra perelte be azt a céget, amely a támadáshoz használt fegyvert, egy félautomata karabélyt gyártotta, valamint az üzletet, ahol a tettes megvásárolta azt.

Az egyik áldozat édesanyja külön pert indított a támadásra való lassú hatósági reagálás miatt. A perben megnevezett alperesek péntekig nem reagáltak.

A Texas állambeli Uvalde városának Robb általános iskolájába 2022. május 24-én rontott be egy 18 éves fiú, és 19 gyereket, illetve két tanárt gyilkolt meg. A támadót, Salvador Ramost, az iskola korábbi diákját a hatósági beavatkozás során lelőtték. Az Uvaldében történt incidens az Egyesült Államok történetének harmadik legtöbb halálos áldozattal járó iskolai lőfegyveres gyilkossága volt.