Korrupció miatt mentették fel tisztségéből a román állami számvevőszék egyik vezetőjét

2022.12.05. 15:54
Ellenszavazat nélkül, egy tartózkodás mellett mentette fel tisztségéből a román parlament Niculae Badalaut, az állami számvevőszék ellenőrző hatóságának alelnökét.

A kétkamarás román parlament együttes ülésén felmentette hétfőn az állami számvevőszék ellenőrző hatóságának alelnöki tisztségéből Niculae Badalaut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt ügyvezető elnökét, akit korrupciógyanú miatt múlt héten előzetes letartóztatásba helyezett a bukaresti törvényszék.

A Giurgiu megyei politikus a PSD egyik legnagyobb befolyású tisztségviselője volt Liviu Dragnea pártelnöksége idején, 2018-tól 2019-ig pedig egy évig gazdasági miniszteri tisztséget töltött be Viorica Dancila kormányában. Most azonban, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) újabb bűnvádi eljárást indított ellene, és előzetes letartóztatásba került, a PSD felszólította volt ügyvezető elnökét, hogy mondjon le a számvevőszéknél betöltött tisztségéről, majd miután ezt önként nem tette meg, parlamenti szavazást kezdeményezett a felmentéséről.

Hétfőn a parlament ellenszavazat nélkül, egy tartózkodás mellett döntött visszahívásáról.

A DNA szerint Badalau augusztus 9-én, illetve november 19-én arra próbálta rávenni az egyik Giurgiu megyei község polgármesterét, hogy egyik rokona cégét bízza meg a település ivóvízhálózatának felújításával, azt ígérve neki, hogy az illető cégtől megkapja a beruházás értékének 7 százalékát. A vádhatóság azt is közölte: a polgármester „előlegként” már kapott is 35 ezer lej (mintegy 2,9 millió forint) csúszópénzt Badalautól, aki azt állította: rá tudja venni az országos beruházási társaság vezetőségét, hogy támogassák a község másik két településfejlesztési pályázatát.

Nem ez az első ügye

Badalau nem először keveredett korrupciógyanúba: a tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) és a DNA is kezdeményezett ellene korábban bűnvádi eljárást, de eddig minden esetben felmentették. A Romania Libera című lap szerint Badalaut 1988-ban egy évre el is ítélték, amiért ellopott négy zsák búzát, de Nicolae Ceausescu kommunista diktátor egy abban az évben kiadott közkegyelmi rendelete eltörölte a priuszát.

Badalau gazdasági miniszter volt, amikor Liviu Dragnea PSD-elnököt 2019 májusában korrupcióért elítélték. Néhány hónappal később a Dancila-kormány megbukott, és a PSD ellenzékbe vonult, de még a 2020-as parlamenti választások előtt a törvényhozók megszavazták Badalau kinevezését a számvevőszékhez – írta az MTI.  • Tippek
  • Babaváró hitel