Megtörtént az első nyilvános kivégzés a tálib hatalomátvétel óta Afganisztánban

2022.12.07. 18:29
A tálibok először végeztek ki nyilvánosan egy elítéltet azóta, hogy tavaly augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban − közölte a kabuli kormány egyik szóvivője szerdán.

A kivégzést a nyugati Faráh tartományban hajtották végre több száz ember, köztük számos magas rangú tálib tisztségviselő előtt − tette hozzá Zabihulláh Mudzsáhid.    

Az ítéletet az ország három legmagasabb szintű bírósága és Hibatullah Ahundzada, a tálibok legfelsőbb vezetője is jóváhagyta. A kivégzett férfi Herát tartományban élt. Azért ítélték el, mert öt évvel korábban meggyilkolt egy másik férfit, valamint ellopta a motorkerékpárját és a mobiltelefonját − írta meg az MTI. 

A tálibok kilencvenes évekbeli uralma idején rendszeresek voltak a nyilvános kivégzések, korbácsolások és megkövezések. 2021-es hatalomátvételükkor azt ígérték, hogy mérsékeltebb irányvonalat fognak követni, és biztosítják a nők, illetve a kisebbségek jogait. Ehelyett korlátozták a szabadságjogokat és a nők oktatását, valamint több alkalommal nyilvános korbácsolással büntették a lopást és a házasságtörést.