18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Életfogytiglan a lett turista két indiai gyilkosának

GettyImages-1229025721
2022.12.11. 19:26
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy indiai bíróság két férfit, aki a vádak szerint még 2018-ban nemi erőszakot követően meggyilkolt egy lett turistanőt.

A nővérével utazó 33 éves nő 2018. március 14-én tűnt el a déli, Kerala államban lévő üdülőhelyről.

Erősen oszlásban lévő, lefejezett holttestét 38 nappal később találták meg halászok Kovalam városában, egy elszigetelt mangroveerdőben – emlékeztetett a Mathrubhumi napilap.

A brutális gyilkosság után két férfit – az egyikük idegenvezető – letartóztattak a nő megerőszakolásáért és megöléséért.

Kerala fővárosi, thiruvananthapurami bírósága mindkettőjüket bűnösnek találta.

Hat hónapja tart a tárgyalás, ahol megállapították, hogy a 32 éves Umes és a 28 éves Udajakumar gandzsával, marihuánával csalta el a lett turistát „egy festői helyre”, majd „erősen elkábította” az erőszak előtt.

Nemi erőszak, gyilkosság és kábítószerrel való visszaélés vádjával kerültek a törvényszék elé.

„Biológiai életük végéig” börtönben maradnak – idézte a BBC az ítéletet.

Kihirdetése előtt a vádlottak azt kiabálták, hogy ártatlanok, és hazugságvizsgálatot követeltek – annak ellenére, hogy a rendőrség szerint beismerték tettüket.

Korábban azt állították, hogy egy poliglott, több nyelvet beszélő jógaoktatót láttak elmenekülni a helyszínről. A bíróság azonban a beterjesztett bizonyítékok alapján kettőjüket találta bűnösnek.

Indiában szinte nemzeti sport az erőszak

A bírósági tárgyalást Dublinból online nézte az áldozat nővére. Kiterjedt kampányt indított testvére felkutatására, akit a rendőrség nem talált meg.

Együtt utaztak Keralába – egy népszerű turisztikai úti célhoz –, hogy hagyományos ájurvéda gyógyítóközpontban kezeltessék magukat.

A szexuális erőszak Indiában egyre nagyobb figyelmet kap azóta, hogy 2012 decemberében egy delhi buszon kegyetlenül megerőszakoltak és meggyilkoltak egy fiatal nőt.

A 23 éves lány és a kísérője a város déli részén nézett meg egy filmet egy bevásárlóközpontban, innen tartottak kisbusszal Delhi másik végébe.

A tettesek – köztük a busz vezetője – mindkettőjüket brutálisan összeverték egy vasrúddal, majd miután a lányt levetkőztették, és megerőszakolták, kísérőjével együtt kilökték az útra. A lány életveszélyes állapotban került kórházba, agykárosodást szenvedett, szívműködési zavarai jelentkeztek, tüdő- és hasi fertőzése volt. Hetekkel később meghalt.

A brutális bűncselekmény hatalmas felháborodást váltott ki Indiában, és arra kényszerítette a kormányt, hogy szigorítsa a nemi erőszak büntetését. Ez alapján akár halálbüntetés is kiszabható.

Ez azonban nem szegte kedvét a garázdáknak.

Életfogytiglani börtönre ítélt 2016-ban egy újdelhi bíróság öt indiai férfit egy dán turista 2014. januári megerőszakolása miatt. A huszonévesek Újdelhi pályaudvarának közelében, egy félreeső helyen erőszakolták meg az 52 éves nőt. A nemi erőszak mellett az öt férfi ki is rabolta a késsel fenyegetett turistát.

Eredetileg kilenc férfit vádoltak a dán nő ellen elkövetett támadással. Hárman kiskorúak voltak, így ellenük egy különbíróság előtt indult eljárás, míg a negyedik férfi meghalt a per alatt.

Taxinak nézett egy autót egy 25 éves izraeli nő, és beszállt abba a kocsiba, amiben hat férfi utazott. Az autó elindult, és két férfi a mozgó kocsiban megerőszakolta a turistát. Mindez még 2017-ben történt.

Ugyanebben az évben egy 28 éves lány, Danielle McLaughlin holttestét találták meg az indiai Goa turistaövezetében a parton. A beszámolók szerint komoly sérülések voltak az arcán. A halálát a fejét ért ütések okozták, a gyilkos tárgy valószínűleg egy sörösüveg volt. A holttest vizsgálata során kiderült, hogy a lány nemi erőszak áldozata lett.

A hotelszobájában támadták és erőszakolták meg, a teste már a halála után került a tengerpartra. A helyi rendőrség elfogott egy 24 éves goai férfit, aki beismerte a gyilkosságot, és egyike volt a csoportos erőszak elkövetőinek.

A nagy visszhangot keltő ügyek és a szigorúbb törvényi szabályozás ellenére a nők elleni szexuális bűncselekmények száma nem csökkent – állítják Indiában.

(Borítókép: A szexuális erőszak ellen tüntetők 2020. október 11-én az indiai Újdelhiben. Fotó: Mohd Zakir / Hindustan Times / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport