Lövöldözés és robbanás Koszovóban, még jobban elmérgesedhet a konfliktus

33378Z7-highres
2022.12.12. 11:13
Vasárnap folytatódott a koszovói szerbek tiltakozása, és a helyi sajtó arról számolt be, hogy az éjjel lövöldözés és robbanás is történt. Hétfő reggel emiatt több közintézmény nem nyitott ki, közben pedig a szerb kormány nemzetbiztonsági ülést tartott.

Koszovóban szombaton állítottak fel barikádokat a szerbek azért, hogy megakadályozzák annak az elfogott szerb rendőrnek a Pristinába szállítását, aki – a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója szerint – a koszovói kormány megtorlásának áldozata lett. 

A tiltakozások vasárnap is folytatódtak. A Szabad Magyar Szó beszámolója szerint Koszovó északi részén, Rudarénál egy automata fegyverből adtak le sorozatos lövéseket vasárnap hajnalban, és legalább egy robbanás is hallatszott abban az időben. A helyi sajtó szerint a demonstrálók néhol a koszovói rendfenntartókat, valamint a külföldi, uniós országokból érkező békefenntartókat is megtámadták. 

A konfliktus eszkalációja miatt hétfőn nem lesz tanítás a szerbiai rendszerben működő koszovói általános iskolákban és középiskolákban.

Hétfő reggelig a barikádok továbbra is a koszovói utakon maradtak, sőt volt olyan is, amelyet még jobban megerősítettek.

A lövöldözések, robbantások óta azonban más, komolyabb incidensről nincs hír. 

Nemzetbiztonsági ülés a szerbeknél 

A szerb kormány Nemzetbiztonsági Tanácsa vasárnap összeült a koszovói helyzet miatt. Az ülés után a Reuters megkérdezte Alekszandar Vucsics szerb elnököt, hogy milyen lépésekre készülnek.

Az államfő azt mondta, követelik, hogy Koszovóban engedjék szabadon az összes őrizetbe vett szerbet, de céljuk az is, hogy csökkentsék a feszültséget. Hozzátette, a koszovói szerbeknek semmi esetben sem szabad erőszakos összetűzésbe keveredniük a NATO katonáival.

Hozzátette azt is, hogy a koszovói kormány és a miniszterelnök, Albin Kurti eszkalálja a konfliktust azáltal, hogy „számos egyoldalú lépést tesznek”

Amint azt gondolhatnánk, hogy végre megoldottunk valamit, jön egy újabb probléma

– mondta erről Vucsics.

A koszovói kormányfő bűnözőknek nevezte a tiltakozókat

Albin Kurti miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy az ország északi felében tevékenykedő „bűnbandáknak” semmilyen valós alapjuk nincs a barikádok felállítására és a koszovói rendőrök elleni erőszakos cselekményekre.

Hozzátette, a NATO békefenntartóival azon dolgoznak, hogy gyorsan és békésen oldják meg a konfliktust.

Az amerikaiak és a NATO tiltakozik, az EU deeszkalációra szólít fel 

Az Egyesült Államok és a NATO is azt követelte, hogy a koszovói szerbek oldják fel a blokádot. Az amerikaiak részéről a belgrádi, valamint pristinai amerikai nagykövetség egy közös közleményt adott ki erről, amelyben azt írták: 

Úgy tudjuk, hogy a koszovói hatóság olyan személyt vett őrizetbe, akit a koszovói rendfenntartók és a választási bizottság tagjai ellen végrehajtott erőszakos támadással gyanúsítanak. Ezt az őrizetbe vételt most az illegális úttorlaszok felállításának, valamint a koszovói hatóságokkal és lakossággal szembeni fenyegetések igazolására használják fel

– írták, miközben elítélték a koszovói rendfenntartókkal és a külföldi békefenntartókkal szemben végrehajtott támadásokat. 

Az Európai Unió részéről Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta: mind Koszovónak, mind Szerbiának azon kell dolgoznia, hogy deeszkalálják a konfliktust, és véget vessenek az utcai harcoknak, blokádoknak.

A régiót ismerő volt külügyminiszter nem sok jóra számít

Carl Bildt volt svéd külügyminiszter szintén posztolt a Twitteren a koszovói konfliktusról. Bildt személye azért érdekes, mert Jugoszlávia felbomlása idején az Európai Unió, majd később az ENSZ különleges megbízottjaként több évet töltött a Balkánon, Svédország külügyéreként pedig az első külügyminiszter volt, aki a függetlenné kikiáltott Koszovóban járt 2008-ban.

A svéd politikus azt írta: nem elég, hogy megint válság van Észak-Koszovóban, ez még csak rosszabb lesz, ugyanis

KOSZOVÓ NÉHÁNY NAPON BELÜL BENYÚJTJA AZ EU-TAGSÁGI KÉRELMÉT IS.

„Mielőtt azonban ezt a kérelmet bárhova is benyújthatnák, van néhány olyan megegyezés, amelyet be kellene tartani, és néhány olyan nehéz lépés, amelyet meg kéne tenni” – összegezte.

Ukrán képviselő: Koszovó mellett állunk

Irina Sovsun ukrán parlamenti képviselő a Twitteren azt írta, hogy szerinte Szerbia eszkalálja a konfliktust, és ezért szeretné kifejezni, hogy Koszovót támogatja. 

Ukrajna Koszovó mellett áll. Nem hagyhatják, hogy a szuverenitásukat megsértsék. Ne engedjenek a birodalmi zsarolásnak!

– írta.

(Borítókép: 2022. december 11-én Zubin Potok város közelében, szerbek által felállított közúti barikádot közelítenek meg a KFOR békefenntartó misszióban részt vevő NATO katonái. Fotó: Armend Nimani / AFP)