Börtönbe kell vonulnia a holokauszttagadó „náci maminak”

2022.12.16. 06:09
Kötelezően letöltendő börtönbüntetést kapott a „náci mami” néven ismertté vált holokauszttagadó német nő. A 94 éves Ursula Haverbecket egy év szabadságvesztésre ítélték közösség elleni izgatás többszörös vádjával.

Az idős asszonynak októberben kellett volna börtönbe mennie, azonban kora és egészségi állapota miatt felmentést kért a büntetés letöltése alól. A mostani ítélet egy börtönorvos véleményét figyelembe véve született meg, amely kimondta, hogy Ursula Haverbeck alkalmas a büntetés letöltésére. Az egy év szabadságvesztést azonnali hatállyal, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül szabták ki.

Az idős nőt az elmúlt években több alkalommal is bíróság elé állították, amiért fennhangon tagadta a holokausztot. A szerdai tárgyaláson két eljárásban is ítéletet hirdettek, amelyet 2017-ben, illetve 2020-ban indítottak Haverbeck ellen.

Többször is megúszta a börtönt

A holokauszttagadó nő először 2004-ben, uszítás miatt kapott pénzbüntetést, ezt követően pedig alkalomról alkalomra fellebbezett az ügyében meghozott ítéletek ellen. A tárgyalások ezért rendre elhúzódtak, Haverbeck pedig mindig megúszta a börtönt – egyetlen alkalmat leszámítva: 2018-ban a hatóságok otthonából vitték el, hogy megkezdje felhalmozódott, kétéves börtönbüntetését. Az akkor 89 éves asszonyt egy hétig keresték, miután 2018 tavaszán, kiszabott büntetése kezdetekor nyoma veszett.

Haverbeck néhai SS- és SA-tag férjével együtt alapította a Collegium Humanum nevű szélsőjobboldali, antiszemitának minősített szervezetet, melyet 2008-ban betiltottak.

Az Oskar Gröning volt SS-tiszt ellen 2015-ben indított perben tanúskodva Haverbeck a világtörténelem legnagyobb és legtartósabb hazugságának nevezte a holokausztot. Kijelentése miatt ellene is vádat emeltek, a holokauszt nyilvános tagadása ugyanis bűncselekménynek minősül Németországban. 2019-ben Haverbecket 2700 euró (mai árfolyamon 1,1 millió forint) bírsággal sújtották, amiért „új pogrommal” fenyegette meg a németországi Központi Zsidó Tanács akkori elnökét.

Történészek szerint csak az auschwitz-birkenaui haláltáborban legalább 1,1 millió ember – közöttük egymillió zsidó – lelte halálát. A nácik összesen hatmillió zsidót gyilkoltak meg.