Fejbe lőttek egy rendőrt Jordániában a magas üzemanyagárak miatti tüntetéseken

2022.12.16. 11:18
Megöltek egy magas rangú rendőrtisztet Jordániában csütörtökön a magas üzemanyagárak miatt kirobbant tüntetéseken Maanban – közölték a helyi hatóságok.

A rendőrség közleményében azt írta: a tisztet intézkedés közben fejbe lőtték. Négy társa megsebesült. Az elszegényedett Maanban korábban is rendszeresek voltak a zavargások az állami támogatások csökkenése esetén – írja az MTI.

Szemtanúk szerint páncélozott járművek érkeztek a városba, és megerősítették a hatósági jelenlétet azon a környéken, ahol a rendőrt megölték.

Jordánia számos városában – például Zarkában és Irbidben – megmozdulásokra került sor az elszálló benzinárak miatt. A tüntetők rendőrökkel csaptak össze, köveket dobáltak és barikádokat emeltek. Egyes esetekben a rendőrök könnygázzal oszlatták a tömeget.

Az elmúlt időszakban a jordániai kamionsofőrök is többfelé tüntettek az emelkedő üzemanyagárak miatt. Szerdán a tiltakozás jeleként több bolt nem nyitott ki Maanban és más vidéki városokban.

A tüntetők azzal fenyegettek, hogy pénteken is folytatják a megmozdulást. A hírre a rendőrség megerősítette az ammáni kormányzati negyed védelmét, amely a tiltakozók egyik kedvelt célpontja.

Az amerikai nagykövetség biztonsági figyelmeztetést adott ki Jordániára, és felszólította a kormányzati alkalmazottakat, hogy a közeljövőben sem személyes, sem hivatali okból ne utazzanak az ország déli részére.