A szaúdi királyi családnak kémkedett a Twitter egyik alkalmazottja

2022.12.16. 20:56
Az ítélet szerint a velük szemben kritikus felhasználók személyi adatait adta ki. Három és fél évet kapott.

Három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték azt az egykori Twitter-dolgozót, aki a szaúdi királyi család megbízásából kémkedett a felhasználók után. Az ügynek további két gyanúsítottja is van, egyikük szintén a Twitternél dolgozott, egy szaúdi állampolgár pedig visszautazott az anyaországba, amellyel nincs az Egyesült Államoknak kiadatási egyezménye − írta meg a hwsw

Az ítélet szerint Ahmed Abouammo amerikai–libanoni kettős állampolgárt 2014-ben kereste meg egy összekötőtiszt, akitől nagy értékű ajándékokat fogadott el, és egyik rokonának a bankszámlájára rendszeresen nagyobb összeget utaltak azért cserébe, hogy a királyi családdal szemben kritikus Twitter-felhasználók nem publikus személyes adatait megszerezze és a szaúdiak rendelkezésére bocsássa.

Abouammo a Twitternél a közel-keleti és észak-afrikai médiakapcsolatokért volt felelős. A cégtől 2015 májusában távozott, de volt kollégáin keresztül továbbra is elérte, hogy bizonyos szaúdi fiókokról részletesebb információhoz jusson, sőt az összekötőtiszt által megjelölt egyes posztokat is sikerült töröltetnie.

A mostani ítélet történelmi jelentőségű, ugyanis ez az első alkalom, amikor egy Twitter-alkalmazottal szemben megállt a kémtevékenység vádja.

A cég egykori biztonsági vezetője, Peiter Zatko idén nyáron a hatóságok előtt állította, hogy korábban Nigéria, India és Oroszország is próbált az alkalmazottak megvesztegetésével beférkőzni a Twitter legbelső köreibe.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM