Súlyos büntetést kapott a merényletre készülő férfi

2022.12.20. 19:48
Tizenhat év börtönbüntetéssel sújtottak kedden Dániában egy merényletet tervező férfit.

A Ritzau dán hírügynökség szerint ez eddig a legsúlyosabb büntetés a skandináv országban, amelyet egy terrorizmussal összefüggő ügyben kiszabtak.

A holbaeki bíróság a 35 éves férfit az illegális fegyvertartás mellett – egyebek között – abban is bűnösnek találta, hogy terrorcselekmény elkövetése céljából egy vagy több robbanószerkezetet akart gyártani. Az ítélet nem jogerős, a vádlott két héten belül fellebbezhet.

Egy nagyszabású terrorelhárítási műveletben 2021 februárjában 13, egymással családi viszonyban álló gyanúsítottat vettek őrizetbe Dániában, egy további embert pedig Németországban fogtak el. Az érintettek többsége időközben szabadlábra került. A most elítélt 35 éves férfi, a 31 éves felesége és egy 37 éves férfi ellen azonban terrorcselekmény elkövetésének kísérlete, valamint társtettesség miatt indult eljárás.

A Ritzau úgy értesült, hogy szíriai fivérekről van szó, míg a nő kettős állampolgár. Az idősebb testvért és a feleséget ugyan felmentették a terrorcselekmény kísérletének társtettessége alól, de bűnrészesnek találták őket abban, hogy pénzügyi támogatást nyújtottak egy sógoruknak, aki az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozott. Az idősebb testvér kilenc, a nő hat hónapos börtönbüntetést kapott – írja az MTI.