Zelenszkij megérkezett Washingtonba, mutatjuk az első fotókat

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2022.12.21. 22:02
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

  Tartsanak velünk csütörtökön is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat! 

 • Donyeck irányában az orosz csapatok ukrajnai offenzívájuk során újabb uralkodó magaslatokat és védvonalakat foglaltak el. Erről Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője beszélt.

  A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége a Harkiv megyei Kupjanszk „irányában” mintegy hatvan katona, két páncélozott harckocsi és három kisteherautó, Liman „irányában” több mint harminc katona, egy harckocsi és öt kisteherautó – itt hat ukrán katona megadta magát –, Donyeck környékén több mint nyolcvan katona, egy harckocsi, három gyalogsági harcjármű és négy jármű, a donyecki régió déli részén pedig mintegy ötven halott és sebesült, két páncélozott harcjármű és négy kisteherautó volt.

 • Joe Biden elnök jelentette be a Fehér Házban, amikor fogadta Volodimir Zelenszkijt, hogy az Egyesült Államok nagy hatótávolságú Patriot légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának. 

  Négyszemközti megbeszélésük előtt újságíróknak nyilatkozva Joe Biden emlékeztetett arra, hogy 300 napja tart a háború, amelyben „az ukrán emberek bátorságból példát mutatnak a világ számára” azzal, hogy az ellenállást választották. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei Európában és másutt továbbra is gondoskodni fognak arról, hogy Ukrajna rendelkezzen a szükséges pénzügyi, humanitárius és biztonsági segítséggel.

  Az ukrán elnök népe nevében köszönetet mondott az amerikai elnöknek és az Egyesült Államok polgárainak az elmúlt hónapokban nyújtott támogatásért.

 • Joe Biden a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkijt. Az amerikai elnök emlékeztetett, hogy 300 napja kezdődött a háború, ennyi ideje nem mozdult ki az ukrán elnök a hazájából. 

  „Az Egyesült Államok a bátor ukrán emberek pártján áll, és az ön oldalán. Van egy híres dolog itt nálunk, Amerikában, ami évente egyszer jelenik meg... A Time magazin megválasztja az év emberét, ami idén ön lett. Az ukrán emberek az egész világot inspirálják bátorságukkal és kitartásukkal” – fogalmazott Joe Biden, aki hozzátette: harci eszközökkel és az azokhoz szükséges kiképzéssel is segítik Ukrajnát.

 • Megkezdődött a Fehér Házban Volodimir Zelenszkij és Joe Biden találkozója. Az ukrán elnök egy katonai kitüntetést adott át amerikai kollégájának – egy Bahmutban harcoló ukrán katona, Pavlo kérte meg rá Zelenszkijt, hogy juttassa el Bidennek. 

 • Zelenszkij elnököt a Blair House-ba vitték a repülőtérről. Ez az amerikai elnök hivatalos vendégháza. Az épület a Pennsylvania Avenue-n található, szinte a Fehér Házzal szemben, az utca túloldalán, vagyis az ukrán vezetőnek nem kell sokat mennie, ha időben oda akar érni – helyi idő szerinti – délutáni találkozójára Biden elnökkel.

 • Megérkezett Washingtonba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki február 24., az orosz agresszió kezdete óta először látogatott külföldre. 

  „Azért jöttem, hogy megköszönjem az amerikai embereknek, Joe Biden elnöknek és a Kongresszusnak a támogatást, amire nagy szükség van, és hogy folytassuk az együttműködést, ami közelebb hozza a győzelmünket. Tárgyalássorozatot folytatunk a védelmünk megerősítése érdekében. Bilaterális egyeztetésre is sor kerül Ukrajna és az Egyesült Államok együttműködése érdekében” – írta közösségi oldalán Zelenszkij.

 • Az orosz törvényhozás egy új törvényben életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtaná a szabotőröket.

  A TASZSZ szerint a büntető törvénykönyvet módosító változtatás mindenkivel szemben kiszabhatóvá teszi a súlyos ítéletet, azokkal szemben, akik szabotázsakcióban vesznek részt, vagy máshogy segítik (például pénzügyileg finanszírozzák) annak végrehajtását.

 • Sajtóértesülések szerint már Washingtonban van az ukrán államfő, és magyar idő szerint este 8-kor fogadja őt Joe Biden. Ezt követően tájékoztatót tartanak, majd az ukrán elnök beszédet mond az amerikai képviselőház tagjai előtt.

  Értesülések szerint az amerikaiak bejelentenek egy újabb 2 milliárd dolláros gyorssegélyt Ukrajnának, illetve megkezdik a régóta szorgalmazott Patriot rakéta légvédelmi rendszer szállítását az ukránoknak. Ezzel sokkal hatékonyabbá teszik az ukrán légvédelmet, mert ezek a rakéták nagy pontossággal tudják leszedni az orosz ballisztikus rakétákat, amelyekkel az oroszok gyakorlatilag az ukrán infrastruktúra jelentős részét eltalálták.

 • Az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) idei Emberi Méltóságért Díját Böjte Csaba ferences szerzetes, az alapítvány létrehozója vette át. Az EMT elnöke hangsúlyozta: az alapítvány az árva gyermekek felkarolásával emberi életeket ment. Böjte Csaba a díjátadón fohászt mondott az ukrajnai békéért, és imádkozott a kárpátaljaiakért, a magyarokért és az ukránokért, ruszinokért egyaránt. Kifejezte reményét, hogy a Kárpátalján élő nemzetiségek jó testvérekként közösen, békében tudják építeni közös hazájukat.

   A rendezvényen több száz, táskákat, írószereket, tanulást segítő eszközöket tartalmazó ajándékcsomagot adtak át a kárpátaljai magyar és ukrán egyetemisták képviselőinek. Ezeket Böjte Csaba segítségével juttatják el Kárpátaljára.

 • Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter Twitteren számolt be arról, hogy egy újabb tömegsírra bukkantak a Herszoni területen.

  November 30-án Pravdine faluban az orosz megszállás áldozatainak tömegsírjára bukkantak. A sírban hét civil, köztük egy tizenéves lány holtteste feküdt. Az oroszok figyelmen kívül hagyták a genfi egyezményt, amely tiltja a civilek ellen elkövetett erőszakot. Csak gyilkolnak

  – fogalmazott a védelmi miniszter.

  Hozzátette: a Harkivi területen csaknem ötszáz holttestet, köztük gyerekekét találták meg az oroszoktól visszafoglalt területeken.

 • A Politico című lap azt írta, hogy az ukrán elnök szerdai látogatásán valószínűleg újra megpróbál egy olyan tüzérségi nehézfegyvert kérni Joe Bidentől, amelynek szállítását az amerikai kormányzat már határozottan elutasította.

  Az ukránok már nyáron is szerettek volna hozzájutni azokhoz a nagy hatótávolságú ATACMS-rakétákhoz, amelyeket a HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel lehet kilőni. A Biden-kormányzat azonban ezt azért utasította el, mert ezekkel az ukránok már több száz kilométeres mélységű csapásokat is végre tudnának hajtani Oroszország ellen, ami eszkalálhatná a háborút.

  Az ukránok azóta is hiába kérték ezeket a rakétákat, sőt nemrég kiderült, hogy az Ukrajnába szállított HIMARS-okat az átadás előtt alkalmatlanná tették ezek kilövésére. Ennek ellenére a Politico szerint

  Zelenszkij szerdán valószínűleg ismét megpróbálkozik azzal, hogy nagy hatótávolságú rakétákat kérjen Bidentől.

  A lap szerint azonban az ukrán elnök várhatóan nem kapja meg, amit kér. A Politico ezen túl bennfentesektől úgy értesült, hogy a rakéták mellett Grey Eagle és Reaper drónokat is kérhet Zelenszkij Bidentől. 

 • Szergej Sojgu szerint az orosz fegyveres erők létszámát másfél millió, a szerződéses katonákét pedig 695 ezer főre kell növelni. Erről is a védelmi tárca kibővített vezetői kollégiumának tanácskozásán beszélt.

  A miniszter utasítást adott arra, hogy a szerződéses katonák létszámát az év végéig 521 ezerre növeljék. Kezdeményezte a sorkötelezettség alsó korhatárának 18-ról 21 évre, a felsőének pedig 27-ről 30 évre való emelését.

  Emellett két haderőnemközi stratégiai területi egyesülés létrehozása mellett a moszkvai és a leningrádi katonai körzetben, valamint két új légideszant-hadosztály felállítása mellett foglalt állást.

 • Az orosz védelmi miniszter szerint a Nyugat arra törekszik, hogy minél tovább elhúzza az ukrajnai konfliktust, és ezzel meggyengítse Oroszországot. Szergej Sojgu erről a tárca vezetői kollégiumának kibővített tanácskozásán beszélt.

  A miniszter szerint az ukrajnai fegyverszállításokra 27 ország már 97 milliárd dollárt költött. Mint mondta, különös aggodalomra ad okot a NATO előretolt jelenlétének kiépítése Oroszország és Fehéroroszország határai közelében.

  „Annak érdekében folytatunk műveleteket, hogy megmentsük a lakosságot a népirtástól és a terrortól. Oroszország mindig nyitott a konstruktív béketárgyalásokra” – mondta a tárcavezető.

 • Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőt kérdezték meg szerdán egy sajtótájékoztatón arról, hogy az ukrán elnök az Egyesült Államokba utazott

  A Vedomosztyi szerint a szóvivőnek azt a kérdést tették fel: számítanak-e bármi jóra a találkozóval összefüggésben. Peszkov erre azt válaszolta, hogy nem, majd azt is hozzátette, hogy szerinte Ukrajna még több fegybert kaphat a meeting után.

  Emiatt a konfliktus eszkalálódik, és ez, végső soron, nem tesz jót Ukrajnának

  – tette hozzá. 

 • Oroszország tovább növeli katonai potenciálját – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának tanácskozásán.

  Leszögezte, hogy nincsenek korlátozások a hadsereg finanszírozására vonatkozóan. Utasította a védelmi minisztériumot és a vezérkart a NATO-erőkről és eszközökről a „különleges hadművelet” során szerzett információk elemzésére és felhasználására az orosz fegyveres erők és harci képességeinek fejlesztésében.

 • Csehország összesen tizennégy régebbi gyártású Leopard 2A4 tankot és egy Bpz3 Büffel páncélozott harckocsit kap Németországtól cserébe azért, hogy szovjet gyártmányú tankokkal segítette Ukrajnát az orosz hadsereggel szemben. A teljes szállítmány 2024 közepéig érkezik meg Csehországba.

  Csehország 4,5 milliárd cseh korona (74,79 milliárd forint) értékben szállított T–72-es tankokat és más nehézpáncélosokat Ukrajnának.

  A cserébe kapott Leopard tankokat eredetileg a svájci és a német hadsereg használta, majd miután üzemen kívül helyezték őket, a Rheinmetallhoz kerültek. A cseh hadsereg pótalkatrészeket, lőszert, három évre szóló szerviztámogatást, illetve kiképzést is kap a harci járművekhez. Korábbi információk szerint az ajándék értéke 3,85 milliárd cseh korona (63,98 milliárd forint).

 • Ukrajna egész területére légiriadót hirdettek szerda délután – tudatta a hivatalos riasztásokért felelős oldal

  Utoljára december 17-én voltak olyan hevesek a harcok, hogy az ország összes régiójában légiriadót hirdettek.

 • A Fehér Ház megerősítette, hogy Joe Biden elnök még szerdán hivatalosan is bejelenti: az Egyesült Államok Patriot légvédelmi rakétarendszereket küld Ukrajnába, hogy segítse a megtámadott országot az oroszok elleni háborúban. A fegyver – melyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már régóta kért az amerikaiaktól – repülőgépek, cirkálórakéták és rövidebb hatótávolságú ballisztikus rakéták célba vételére is alkalmas.

  Biden egy jelentős, mintegy kétmilliárd dolláros támogatási csomag elfogadásáról számol majd be – idézi a Fehér Ház közleményét a The Guardian.

  A csomag nagyon fontos új eszközöket, berendezéseket tartalmaz: a Patriot légvédelmi rakétarendszer jelentős, sokat érő eszköz lesz az ukrán nép és a helyi infrastruktúra védelmében. Az Ukrán Fegyveres Erők megkapják a megfelelő és elengedhetetlen kiképzést a rendszer egy harmadik országban történő működtetésére vagy tesztelésére is. Ez a folyamat eltart egy ideig, de az ukrán egységeknek meg kell szerezniük a megfelelő tudást

  – áll a közleményben.

 • Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) házkutatást tartott egy kolostorban Észak-Ukrajnában.

  Azt írták, hogy az akció célja illegális tevékenységekben részt vevő személyek felkutatása volt, valamint olyan tárgyakat (kiadványokat) is kerestek, amelyek terjesztése tilos Ukrajnában.

  Az akciókkal azt akarják megakadályozni, hogy a vallási közösségek az „orosz béke központjaivá váljanak”, és megvédjék a lakosságot a „provokációktól, terrorcselekményektől” – közölte az SZBU, amely már korábban is razziázott néhány szent helyen.

 • Kína és Oroszország egyhetes közös haditengerészeti gyakorlatba kezdett szerdán a Kelet-kínai-tengeren, a gyakorlat célja az esetleges tengeri fenyegetések közös elhárítása, valamint a nemzetközi és regionális béke és stabilitás fenntartása – jelentette a kínai média.

  A kínai és az orosz haditengerészet 2012 óta tart közösen nagyszabású tengeri gyakorlatokat, a kelet-kínai Csöcsiang tartományhoz tartozó vizeken jövő keddig tartó művelet pedig a két ország közelmúltban megkezdett katonai együttműködése elmélyítésének egy újabb állomása.

  Az orosz haditengerészet csendes-óceáni flottájának zászlóshajójával, a Varjag rakétacirkálóval, valamint a Saposnyikov marsallról elnevezett fregattal képviselteti magát, míg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg haditengerészete egyebek között manőverező rakétával felszerelt rombolókat és fregattokat használ a hadgyakorlaton – közölte az TASZSZ orosz hírügynökség és a kínai haditengerészet.

  Kína szeptemberben a 14 ország több mint 50 ezer katonájának részvételével megtartott Vosztok orosz gyakorlathoz csatlakozva hajókat küldött a Japán-tengerre. November 20-án japán védelmi minisztérium azt közölte, hogy a két ország hadihajói közös járőrszolgálatot is tartottak a Csendes-óceánon – írta az MTI. 

 • Ismét tüzet nyitottak Energodarra az Ukrán Fegyveres Erők – számolt be szerda délután Vlagyimir Rogov, az Együtt vagyunk Oroszországgal mozgalom elnöke. 

  Rogov beszámolója szerint robbanások hallatszanak azon az ipari területen is, ahol Európa legnagyobb atomerőműve található. De robbanások hallatszottak a város tengerparti részén is. Mint mondta, legalább három támadás zaját lehetett észlelni. 

  Az elnök hozzátette: az ukrán erők NATO-fegyvereket használnak a harcokhoz. 

 • Az OSINTtechnical oldalán tettek közzé egy videót, amelyen két ukrán Mi–8-as helikopter bevetése látható.

  A két helikopter közül az elöl haladót érte egy találat, amelyet követően egy ideig még a levegőben tudott maradni, de végül lezuhant. A másik helikopter ezután mellette landolt, hogy megpróbálja kimenteni a gép személyzetét. 

  Arról nincs biztos hír, hogy ez sikerült-e neki. Orosz katonai bloggerek szerint egyedül a lezuhant gép pilótája élte túl, és ő kritikus állapotban van, de ezt a híresztelést megbízható forrásból nem sikerült megerősíteni.

  Nemrég volt egy másik videó is a Mi–8-as helikopterekről, ezen azt is látni lehet, hogy milyen támadásokat hajtanak végre ezekkel az eszközökkel. 

 • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, Rafael Grossi csütörtökön Oroszországba látogat a Dél-Ukrajnában található zaporizzsjai atomerőmű körüli biztonsági zóna kialakításának megvitatása céljából – közölte a The Guardian a RIA Novosztyi hírügynökség értesüléseire hivatkozva.

  Az oroszok által megszállt területen lévő erőmű területét novemberben rakétatámadások érték, melyek tovább növelték a nukleáris katasztrófától való félelmet. A történtek miatt mindkét fél a másikat okolta.

  A NAÜ már novemberben bejelentette, hogy intenzívebbé teszi jelenlétét Ukrajna összes atomerőművében, és egy nukleáris biztonsági övezet mihamarabbi létrehozására is ígéretet tett a zaporizzsjai atomerőmű körül. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Telegram-csatornáján nemrég arról számolt be, hogy a NAÜ tartja a szavát, és szakembereket, megfigyelőket küld Ukrajnába.

  Az ügynökség független szakértői a zaporizzsjai, a rivnei, a hmelnickiji, a pivdennoukrainszk, valamint a csernobili atomerőműbe látogatnak majd el. Jelenlétük jelentősen növeli a műszaki és technológiai biztonságot

  – közölte az ukrán kormányfő.

 • Az olasz Eni és a francia TotalEnergies közös konzorciuma földgázmezőre bukkant Cipruson. A felfedezés újabb lehetőségeket teremthet arra, hogy Európa csökkentse vagy felszámolja az orosz gáztól való függőséget – írja a Reuters.

  Becslések szerint 2-3 ezer milliárd köbláb földgázt találtak a Zeusz 1 nevű fúrásnál, a hatos blokknak nevezett tengeri területen. Ez egymás után már a harmadik felfedezés ezen a részen, tehát érdemes nagy figyelmet fordítani a területre.

  Ugyanez a konzorcium augusztusban ugyanitt, a Kronosz 1 fúrásnál 2 és fél ezer milliárd köblábas felfedezésről adott hírt.

  A ciprusi önkormányzat több, a szigetország déli partvidékénél található blokkban engedélyezett próbafúrásokat. Az első földgázfelfedezésről 2011-ben érkeztek hivatalos információk, kitermelés azonban eddig nem történt. A feltárást ellenzi Törökország, amely 1974 óta megszállva tartja Ciprus északi harmadát, ahol bábállam van.

 • Ismét rakétavetőket és Crotale légvédelmi rakétarendszereket szállított Ukrajnának Franciaország, és 2023 elején folytatja a szállításokat – közölte Emmanuel Macron francia elnök kedden egy tévéműsorban a Kárpátalja.ma szerint. 

  Az elmúlt napokban Franciaország a korábbi szállítmányokon túl további fegyvereket – rakétavetőket, Crotale légvédelmi rakétarendszereket és felszereléseket – szállított Ukrajnának

  – mondta Macron az egyiptomi partok közelében hajózó Charles de Gaulle repülőhordozó fedélzetén.

 • Hasba szúrta magát egy 22 éves orenburgi orosz fiatal, miután nem engedték bevonulni az Ukrajna ellen vívott orosz háborúba – számolt be szerdán az Unian ukrán hírügynökség, különböző Telegram-csatornákra hivatkozva. 

  A lap szerint az önkéntes katona azért szúrta hasba magát a rosztovi vasútállomáson, hogy bebizonyítsa, képes harcolni Ukrajnában, ugyanis előtte alkalmatlannak nyilvánították a katonaságra. 

  A kiképzőközpont arra kérte a férfit, hogy miután alkalmatlannak nyilvánították a harci műveletekre, hagyja el a gyakorlóteret. Ám ő nem volt képes elfogadni a visszautasítást, és a jegyvásárlást követően hasba szúrta magát. 

 • A Kreml szerint semmi jó nem származik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai, washingtoni látogatásából, és Moszkva jelenleg nem lát esélyt arra, hogy béketárgyalások kezdődjenek Kijevvel – írja a The Guardian.

  Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal folytatott beszélgetésében azt mondta, ha a Nyugat folytatja vagy még inkább felgyorsítja a fegyverszállításokat Ukrajnába, esetleg eddig még nem bevetett fegyvereket küld oda, akkor a konfliktus még jobban elmélyülhet, ami viszont „visszaüthet Kijevre”.

  Az Ukrajnába szállított fegyverek köre és kínálata egyre csak bővül. Mindez természetesen a konfliktus súlyosbodásához vezet. Ez pedig nagyon nem tesz jót Ukrajnának

  – mondta Peszkov.

 • Nemrég derült ki, hogy az ukrán elnök szerdán Washingtonba utazott, ahol Joe Bidennel találkozik és a kongresszus előtt is beszédet mond. Arról is beszámoltunk a minap, hogy nem sokkal korábban még a háború keleti frontjának egyik legveszélyesebb pontján, Bahmutban tett látogatást. 

  Zelenszkij egy ajándékot is kapott Bahmut védőitől, amelyet most magával visz Washingtonba. Az ukrán védők a város egyik zászlaját adták át neki, és Zelenszkij megígérte, hogy a lobogót eljuttatja az amerikai kongresszushoz.

  A bahmuti katonák ezáltal szeretnék megköszönni az amerikaiaknak a háborúban nyújtott segítséget – közölte a minap Zelenszkij az Ukrinform szerint, miközben azt is hozzátette, hogy még az eddigieknél is több segítségre lesz szükségük.

   

 • Németország leszállította az első 15 Leopard 2A4 típusú tankot Szlovákiának – számolt be az InfoRádió tudósítója. 

  Szlovákia 30 gyalogsági harcjárművet adott Ukrajnának november végén, ezekért cserébe kapták most a 15 harckocsit.  Jaroslav Nad szlovák és Christine Lambrecht német védelmi miniszter arról is tájékoztatott, hogy Németország ezen túl két Patriot légvédelmi rendszert is küld Szlovákiának az ország keleti részének megerősítésére, amely legalább 2023 végéig ott is maradnak. 

  Nemcsak az ukrán fegyveres erőket segítettük az orosz agresszióval szemben a szabadságért és a demokráciáért folytatott igazságos harcukban, hanem fejlesztettük a szlovák fegyveres erőket is

  – fogalmazott a szlovák védelmi miniszter az Infostart szerint.