Kaotikus beutazásra számítson, ha karácsonykor indul Angliába

2022-12-20T144036Z 570132947 RC2C0V91XYR7 RTRMADP 3 EUROPE-AIRPO
2022.12.21. 21:23
A napokban sztrájkhullám söpör végig Nagy-Britannián. Nemcsak az egészségügyi dolgozók, hanem most már a mentősök és a határőrizeti szerveknél dolgozók is munkabeszüntetésre készülnek, ráadásul a legrosszabb időpontban, karácsonytól szilveszterig.

Aki Nagy-Britanniában tervezi az ünnepeket tölteni, az jó, ha arra készül, hogy nem lesz zökkenőmentes a bejutás, ugyanis a vasúti és légi közlekedési dolgozók ezrei fognak sztrájkolni az egész ünnepi szezonban. A brit kormány pedig arra figyelmeztet, hogy a karácsonyi ünnepek alatt fennakadások és hosszú sorok alakulhatnak ki, mivel Anglia, Skócia és Wales főbb repülőterein a dolgozók sztrájkot terveznek. A  helyi határőrség 3000 repülőtéri alkalmazottja is munkabeszüntetésre készül az ünnepek alatt, ezeken a napokon:

december 23., 24., 25., 26., 27. és 28., 29., 30., valamint 31-én,

tehát ezeken a napokon a meghirdetett sztrájkok miatt hosszabb várakozási idővel számolhatnak a határellenőrzésnél. A részletekről itt olvashat a brit kormány honlapján, amelyet azért érdemes indulás előtt böngészni, mert a helyzet folyamatosan változhat.

A Wizz Air már tegnap figyelmeztetett

A Wizz Air szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében arról tájékoztatta az utasokat, hogy a határrendészet dolgozói is sztrájkolni fognak. 

A munkabeszüntetés december 23-án, 24-én, 25-én, 28-án, 29-én és 30-án várható, de előre láthatóan a december 26. és 31. reggelén induló és érkező járatokra is kihathat.

Bár a demonstráció elsődlegesen az ország területére beutazó utasokat fogja érinteni, komoly fennakadásokra lehet számítani. 

Elsősorban az útlevél-ellenőrző pontoknál várható jelentősen megnövekedett várakozási idő, illetve a poggyászkézbesítés is lelassulhat

– írta a Wizz Air.

A vállalat végül emlékeztette utasait arra, hogy „amennyiben jegyükhöz WIZZ Flex szolgáltatást vásároltak, térítésmentesen átfoglalhatják utazásuk időpontját, ezzel elkerülve a sztrájk okozta esetleges fennakadásokat”.

Heathrow és Gatwick nagyon necces lesz

A sztrájkok a Londontól északra, illetve északkeletre fekvő Luton és Stansted repülőtereket – amelyekre a Magyarországról beutazók többsége érkezik – nem érintik. Sztrájkok lesznek viszont London két másik nagy nemzetközi repülőterén, Heathrow-n és Gatwicken, amelyekre szintén közlekednek járatok Magyarországról.

A londoni belügyminisztérium által szerda este kiadott felhívás szerint a hatóságok számos előkészületet tesznek a sztrájknapokon várható problémák kiküszöbölésére: a kormány például katonákat, köztisztviselőket és más területeken dolgozó, önkéntesen jelentkező kormányalkalmazottakat képez ki a határrendészeti feladatok ellátására.

A felhívás szerint ugyanakkor a brit kormány ezzel együtt is kéri, hogy a Nagy-Britanniába készülők ellenőrizzék légitársaságuknál, utazási irodájuknál vagy túraszervezőiknél járataik indulását.  

A brit határőrizeti szolgálat (UK Border Force) alkalmazottainak többnapos, az egész karácsonyi és újévi időszakot érintő sztrájkját két hete jelentette be a szakszervezetük (PCS). A szolgálat látja el az útlevél-ellenőrzési feladatokat is a határátlépő pontokon.

A tervek szerint a határrendészeti dolgozók 

a két legnagyobb londoni repülőtér, Heathrow és Gatwick összes terminálján, valamint Birmingham, Cardiff, Glasgow és Manchester repülőterein sztrájkolnak december 23-ától 26-áig, illetve december 28-ától 31-éig.

Ugyanezeken a napokon a dél-angliai Newhaven rendkívül forgalmas kompkikötőjének határőrizeti alkalmazottai is sztrájkolnak.

A sztrájk a béremelésekről szól

A szakszervezet azzal indokolta az akciót, hogy a kormány mindössze 2 százalékos béremelést ajánlott a szolgálat dolgozóinak, és ezt többszöri tárgyalás után sem volt hajlandó emelni.

A PCS szakszervezet 10 százalékos béremelést követel. 

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint októberben 11,1 százalékos, novemberben 10,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában.

Mark Serwotka, a szakszervezet főtitkára a sztrájkokat bejelentő  tájékoztatóján elmondta: ilyen inflációs körülmények között a határrendészeti dolgozók közül sokan „étkezéseket kénytelenek kihagyni, vagy nem tudják fűteni az otthonukat”.

Így lehet kikerülni a sorbanállást

A brit belügyminisztérium szerdai felhívása szerint 

a sztrájkidőpontokban a beutazóknak késésekre, hosszabb várakozási időre, fennakadásokra kell felkészülniük az érintett beléptető pontokon.A tárca javasolja, hogy a jogosult beutazók a sztrájkok idején használják az elektronikus beléptető kapukat (eGates).

A tizenöt legnagyobb brit repülőtéren és nemzetközi pályaudvaron 270 ilyen berendezés működik.  Ezeket a kapukat azok vehetik igénybe, akiknek biometrikus azonosítóval ellátott útlevelük van, betöltötték a 12. életévüket - bár a 12–17 év közöttiek csak felnőttek kíséretében használhatják az e-kapukat –, és brit vagy EU-állampolgárok.

Beléphetnek Nagy-Britanniába az e-kapukon keresztül az amerikai, a kanadai, az ausztrál, az új-zélandi, a japán, a szingapúri, a dél-koreai, a svájci, a norvég, a liechtensteini és az izlandi állampolgárok is.

(Borítókép: London Heathrow repülőtér 2022. június 27-én. Fotó: Henry Nicholls / Reuters)