A kurdok iránti gyűlölete miatt kezdett lövöldözésbe a párizsi merénylő

2022.12.25. 15:29

A három kurd párizsi meggyilkolását beismerő francia nyugdíjas előbb egy bevándorlók által sűrűn lakott elővárosba akart menni, hogy külföldieket gyilkoljon, akik ellen „kóros gyűlöletet” érez – idézte az MTI a francia ügyészség közlését. 

Szándékáról végül lemondott, mert kevesen tartózkodtak a városban, és a ruházata akadályozta a fegyvere gyors újratöltésében – mondta Laure Beccuau párizsi ügyész. Az előállított 69 éves férfi beismerte, hogy a külföldiek iránt érzett gyűlölete teljességgel kórossá vált – áll az ügyészségi közleményben.

Egy betörés miatt vált idegengyűlölővé

A gyanúsított, akit szombaton egészségi okokból a rendőrség pszichiátriai rendelőjébe szállítottak, magát „depressziósnak” és „öngyilkosságra hajlamosnak” írta le, aki „heves vágyat érzett bevándorlók, külföldiek meggyilkolására, amióta 2016-ban betörtek az otthonába” – írta az ügyésznő.

Az egykori vonatvezető erőszakosan lépett fel a betörőkkel szemben. Június 30-án egyévi szabadságvesztésre ítélték fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmény vádjával, az ítélet ellen fellebbezett. Tavaly decemberben további eljárás indult ellene, mert menedékkérőket késelt meg egy Párizs melletti táborban.

Mint arról az Index is beszámolt, a férfi péntek délben nyitott tüzet a francia főváros forgalmas X. kerületében egy kurd kulturális központnál. Két kurd férfit és egy nőt agyonlőtt, három társukat megsebesítette, egyiküket súlyosan.

Előzőleg fegyverével és lőszerekkel a főváros északi részében fekvő Saint-Denis-be ment, hogy külföldieket gyilkoljon. Ottlétét a jegye és a térfigyelő kamerák felvételei is tanúsítják. Visszatérve Párizsba a szülei házától gyalog ment az Enghien utcába, ahol a kurd kulturális központ található.

Az idős férfi közölte, hogy minden bevándorlóra haragszik, és azért támadt a kurdokra, akiket nem is ismert, mert „az Iszlám Állammal folytatott harcuk során inkább a fogságot választották ahelyett, hogy öltek volna” – közölte Beccuau. Hozzátette: a férfi valamennyi töltényét ki akarta lőni, és az utolsóval magával akart végezni.

A fodrászüzletben, ahol elfogták, mielőtt a rendőrség megérkezett volna, megtalálták a fegyverét és négy tárat összesen tizennégy tölténnyel, illetve egy dobozt 25 lőszerrel.

Ahogy megírtuk, másnap a Place de la République téren és környékén békés tüntetést tartottak a kurdok, ami végül véres összecsapásba torkollott: hárman életüket vesztették, további három ember megsebesült. A rendőrség közlése szerint nem tudni, hogy a már távozóban lévőket mi késztette arra, hogy rátámadjanak az alapvetően a tüntetés biztosítására kivezényelt egyenruhásokra.