Meghalt az orosz hadiipar egyik vezetője

2022.12.25. 10:52
Szombaton tisztázatlan körülmények közt életét vesztette Alekszander Buzakov, az orosz Admirális hajógyár vezérigazgatója.

A halálhírt a vállalat jelentette be egy közleményben, azt azonban nem árulták el, mi miatt vesztette életét a férfi. A pontos korát sem írták le, azt viszont igen, hogy 1980-ban érettségizett, tehát 60 év körüli lehetett (a TASZSZ hírügynökség viszont 66 éves férfiként emlegette őt a saját híradásában). 

Annyi biztos, hogy Buzakov 10 éve lett a cég vezérigazgatója, és számos elismerést szerzett ez idő alatt. 

Vállalatának legfőbb tevékenysége a nem nukleáris meghajtású tengeralattjárók gyártása volt. 

A cég elsősorban dízelmeghajtású, Kilo-osztályú tengeralattjárókat épített, amelyek a háborúban is gyakran bevetetett Kalibr rakéták indítására is képesek voltak.

Alig néhány napja gyulladt ki egy hadihajó

Korábban beszámoltunk arról, hogy Oroszország murmanszki kikötőjében kigyulladt az Admiral Kuznyecov nevű hadihajó. Az eset abból a szempontból érdekes, hogy a Kuznyecov felújítását a Egyesült Hajóépítő Vállalat (USC) végzi,

a Buzakov által vezetett Admirális hajógyár pedig annak a vállalatnak a leányvállalata.

Mindemellett egyelőre nincs arra utaló jel, hogy Buzakov halálának bármi köze lehet a néhány nappal ezelőtti incidenshez. Nem ő volt viszont az első orosz felső vezető vagy oligarcha, aki rejtélyes körülmények közt lelte halálát a háború kezdete óta.