Ítéletidővel érkezett a karácsony az Egyesült Államokba

GettyImages-1245804876
2022.12.25. 13:27 Módosítva: 2022.12.25. 19:42
Az Egyesült Államokban országszerte több mint 315 ezer otthon és vállalkozás maradt áram nélkül karácsony estéjén egy sarkvidéki vihar miatt. A pusztító szél és a hóvihar megrongálta a villanyvezetékeket. Szerda óta huszonkét ember halt meg: a legtöbben autóbalesetben veszítették életüket, főként az ország északi államaiban, de volt, aki otthonában hunyt el.

Az Index is beszámolt róla, hogy az Egyesült Államokat szerdán északkelet felől elérte a sarkvidéki hideg levegő. A hidegfront erejére jellemző, hogy megdőlt a hőmérséklet-csökkenés rekordja is. A nemzeti meteorológiai szolgálat (National Weather Service) adatai szerint a Wyoming állambeli Cheyenne-ben szerdán

MINDÖSSZE 30 PERC ALATT ZUHANT A HŐMÉRSÉKLET 6 FOKRÓL MÍNUSZ 16 FOKRA.

Mindeközben Colorado államban, Denver városában csütörtök reggel mínusz 30 fokot mértek, míg előző nap délben még 10 fok fölött volt a hőmérséklet.

A CNN tájékoztatása szerint különösen a New York-i Buffalo környékén havazik hevesen, néhol több mint hatvan centi hó esett, valamint időnként a 60 kilométer/órát is meghaladta a szél erőssége pénteken. Helyi tudósítások szerint a látási viszonyok sem megfelelőek. Szombaton több mint harminc centivel több hó eshetett, még erősebb szél fújt, a hőmérséklet pedig jóval nulla Celsius-fok alá süllyedt.

Erie megyében várhatóan vasárnap délelőtt marad az ítéletidő – mondta szombaton újságíróknak Mark Poloncarz, a megye vezetője. Poloncarz szerint a vihar a következő 36 órában nem csillapszik, a hóviharriasztás pedig érvényben marad. Hozzátette: még mindig életveszélyben vannak a helyiek.

Gregory Butcher, a megyei katasztrófavédelmi és belbiztonsági biztos helyettese azt mondta, hogy a vihar a következő napokban is jelentős károkat okozhat. Erie megyében körülbelül 500 autós rekedt a járművében péntek este és szombat reggel, és néhány százan még szombat kora délután is csapdában voltak – mondta Poloncarz a CNN-nek. Ez annak ellenére van így, hogy a vihar idején vezetési tilalmat rendeltek el a megyében.

Szerda óta 22 ember halt meg hét államban a héten kialakult életveszélyes körülmények következtében.

Buffalo városában annyi hó hullott le pénteken és szombaton, hogy – a kormányzó közlése szerint – a tűzoltók sem tudnak útnak indulni, ha beavatkozásra van szükség.

New York kormányzója, Kathy Hochul – aki pénteken időjárási vészhelyzetet hirdetett az államban – szombaton kezdeményezte a szövetségi szintű katasztrófa kihirdetését, ami az időjárás által okozott fennakadások és károk elhárítására központi pénzforrások igénybevételét teszi lehetővé. Azt is javasolta, hogy az állam északnyugati részén élők, ha csak tehetik, ne hagyják el otthonukat.

A télies útviszonyok, csúszós utak miatt számos autóbaleset történt. A legsúlyosabb Ohio államban, ahol – mint megírtuk – a rossz látási viszonyok közepette a havazásban mintegy 46 jármű rohant egymásnak, a balesetben 4 ember veszítette életét. Ohio állam kormányzója szintén azt kérte az emberektől, hogy maradjanak otthonukban.

Az amerikai áramszolgáltatók összesített információi alapján szombaton a reggeli órákban

TÖBB MINT 1,6 MILLIÓ FOGYASZTÓNÁL SZÜNETELT AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÁS, FŐKÉNT TEXASBAN ÉS AZ ÉSZAKKELETI NEW ENGLAND RÉGIÓBAN.

A pénteki 5700 után szombaton újabb mintegy 2800 repülőjáratot kellett törölniük a légitársaságoknak, ami emberek milliói számára tette lehetetlenné vagy nehezítette meg a karácsonyi utazást. A légitársaságok adatai alapján csak december 23-án és 24-én országszerte 3,4 millió ember szándékozott repülőre ülni.

Államokra, városokra bontva a következő a helyzet:

  • Colorado: A Colorado Springs-i (Colorado állam) rendőrség két, a hideg miatt bekövetkezett halálesetről számolt be csütörtök óta, az egyik férfit egy épület transzformátora közelében találták meg, ő valószínűleg melegedni szeretett volna, egy másikra pedig egy sikátorban bukkantak.
  • Kansas: Három ember halt meg az időjárással összefüggő közlekedési balesetekben – közölte pénteken a Kansas Highway Patrol.
  • Kentucky: Három ember veszítette életét az államban tisztviselők tájékoztatása szerint, köztük az egyik járműbaleset áldozata lett Montgomery megyében.
  • Missouri: Egy ember meghalt, miután egy lakókocsi lesodródott a jeges útról egy befagyott patakba – közölte a Kansas City-i rendőrség.
  • New York: Erie megyében három, vihar okozta haláleset volt – közölték szombaton a megyei illetékesek. Ketten haltak meg péntek este, amikor a sürgősségi egészségügyi személyzet nem tudott időben otthonukba érkezni a sürgősségi ellátáshoz – közölte Mark Poloncarz szombat reggel. A megyei szóvivő szombat délután megerősítette a harmadik haláleset részleteit, amelyek nem voltak azonnal elérhetőek.
  • Ohio: Nyolc ember halt meg az időjárással összefüggő autóbalesetek következtében, köztük négyen egy szombat reggeli balesetben az Interstate 75-ös úton, amikor egy nyerges vontató keresztezte a középvonalat, és egy terepjáróval, valamint egy kisteherautóval ütközött – közölték a hatóságok.
  • Tennessee: A Tennessee-i Egészségügyi Minisztérium pénteken megerősített egy, vihar okozta halálesetet.
  • Wisconsin: A Wisconsin State Patrol csütörtökön egy halálos balesetet jelentett a téli időjárás miatt.

(Borítókép: Egy család sétál a hóviharban Michiganben 2022. december 23-án. Fotó: Katie McTiernan/Anadolu Agency via Getty Images)