Már 46 halálos áldozata van a bombaciklonnak az Egyesült Államokban

GettyImages-1244938363
2022.12.26. 10:18
New York államban egyetlen nap alatt egy méter hó hullott, rengeteg járatot töröltek, és az áramellátás is veszélybe került a hóvihar miatt.

Az Egyesült Államokban 46-ra emelkedett az országon a hétvégén végigsöprő hóvihar áldozatainak száma, további négy ember pedig Kanadában halt meg egy Brit Columbia tartományban történt baleset következtében, ahol a jeges úton felborult egy autóbusz. A balesetnek 50 sérültje van.

Az Egyesült Államok és Kanada nagy részét komoly hideg, erős szél és havazás sújtotta a hétvégén. Az egyik leginkább érintett állam New York volt, ahol egyes térségekben egy nap alatt több mint egy méter hó hullott vasárnap. A jelentős mennyiségű hó mellett a viharos erejű szél is rendkívül megnehezítette a mentők és a tűzoltók munkáját Buffalóban, ahol 18-an veszítették életüket.

A New York-i meteorológiai szolgálat szerint olyan hóvihar tombol, amely generációkként egyszer következik be.

Az ilyen típusú, gyorsan erősödő viharokat a meteorológusok bombaciklonnak nevezik, ami azt jelenti, hogy a légköri nyomás 24 óra alatt legalább 24 millibarral csökken, gyorsan és drasztikusan mérséklődik a hőmérséklet, amihez jéghideg szél is társul.

A PJM Interconnection amerikai villamosenergiahálózat-üzemeltető arra kérte a keleti szövetségi állam lakosságát, hogy korlátozzák az áramhasználatot és csökkentsék a hőmérsékletet a lakásokban, hogy elkerüljék az elosztó infrastruktúra túlterhelését. Eközben a hőmérséklet sok keleti államban rekordközeli mélypontra süllyedt.

A rendkívüli téli időjárás a becslések szerint mintegy 55 millió amerikait érint az ország középső és keleti részein. A rossz időjárás miatt a hétvégén az Egyesült Államokban több mint 5 ezer repülőgépjáratot töröltek.

(Borítókép: Buffalót sújtotta leginkább a hóvihar, 18-an vesztették életüket. Fotó: John Normile/Getty Images)