Japánban is tombol a tél, otthonok százai maradtak áram nélkül

2022-12-23T044111Z 266258431 RC2GBY9RT2GQ RTRMADP 3 JAPAN-WEATHE
2022.12.26. 11:06
A japán katasztrófavédelem jelentései szerint az eddigi súlyos havazások következtében közel húsz ember vesztette életét és több száz otthon maradt áram nélkül. Az északi területeken a szokásos hómennyiség háromszorosa hullott eddig.

Több mint egy tucat ember vesztette életét az erős havazás és hóviharok következtében Japánban – írja a The Guardian. A katasztrófavédelmi szervezetek jelentése szerint eddig mintegy száz sérültről van tudomásuk, miközben több száz otthon maradt áram nélkül. Több tucat vonat- és repülőjárat szünetelt Japán északi részén vasárnapig, de a közlekedési minisztérium szerint a járatok többsége azóta újraindult.

Az északi tartományokat sújtó komoly téli frontok oly méretű havazást hoztak magukkal, amelynek nyomán járművek százai rekedtek az autópályákon, a szállítási szolgáltatásoknál pedig komoly késésekre lehet számítani. Eddig mintegy 20 halálos áldozatról van tudomása a hatóságoknak.

Csupán a havat akarták eltakarítani

Az áldozatok közül többen hóeltakarítás közben estek el, vagy a tetőről lezúduló hó temette el őket. Az egyik eset a Tokiótól 300 kilométerre fekvő Yamagata prefektúra Nagai településén történt, ahol egy hetvenes éveiben járó nőt a háztetőről lehulló hatalmas hókupacok alatt találtak meg. Itt szombaton több mint 80 cm hó esett. Az önkormányzatok óvatosságra intik a lakosokat, és arra kérik őket, hogy ha lehet, ne egyedül végezzék a hóeltakarítást.

Északkelet-Japán több részén is az átlagos hómennyiség háromszorosa esett.

A szigetország legészakibb területén a nagy havazás annyi havat hozott, hogy egy villamosenergia-átviteli torony már nem bírta a súlyt, így karácsony reggelére nagyjából 20 000 otthon maradt áram nélkül. A gazdasági és ipari minisztérium bejelentése szerint a legtöbb településen még aznap sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást.

(Borítókép: Helyi lakosok sétálnak a havazásban Japánban 2022. december 23-án. Fotó: Mandatory credit Kyodo/ Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport