Dróntámadás ért egy orosz légi bázist több száz kilométerre a fronttól

32NC8BJ-highres
2022.12.26. 08:48 Módosítva: 2022.12.26. 10:27
Pilóta nélküli légi jármű csapódott be egy olyan területen, ahol pár héttel ezelőtt is robbanások történtek. Több halottja is van a támadásnak, amely több mint 600 kilométerre van a frontvonaltól.

Három orosz katona életét vesztette hétfő hajnalban, amikor dróntámadás érte az oroszországi Szaratov régióban található katonai támaszpontot – ezt az orosz hírügynökségek jelentették az orosz a védelmi minisztériumra hivatkozva. A TASZSZ orosz állami médiaügynökség idézi a védelmi minisztériumot:

December 26-án, moszkvai idő szerint 01:35 körül egy ukrán, pilóta nélküli légi járművet lőttek le alacsony magasságban, miközben a szaratov-vidéki Engels katonai repülőtérhez közeledett.

A közlemény szerint „a drón roncsainak lezuhanása következtében a repülőtéren tartózkodó három orosz műszaki katona halálos sérüléseket szenvedett”.

Az orosz Engels légi támaszpont több száz kilométerre van az ukrajnai frontvonalaktól. Az RBC-Ukraine hírügynökség jelentése szerint két robbanás is történt. A The Guardiannek egyelőre nem tudták megerősíteni, hogy egy légvédelem által lelőtt drón roncsai zuhantak le, vagy egy öngyilkos drón támadásáról van szó.

A Szaratov város közelében található légi bázis körülbelül 730 kilométerre délkeletre fekszik Moszkvától és több mint 600 kilométerre Ukrajnától. December első napjaiban már érte találat ezt a térséget, akkor olyan bombázók voltak a célpontok, amelyeket Moszkva az ukrán kritikus infrastruktúra megsemmisítésére vetett be.

Frissítés 10.20-kor:

A hétfőre virradó éjjel végrehajtott támadás során a repülőgépek nem sérültek meg. Az engelsi incidensről elsőként Roman Buszargin, Szaratov megye kormányzója számolt be Telegram-csatornáján, azt közölve, hogy a lakosságot nem fenyegette veszély.

A város evakuálásáról megjelent értesüléseket „arcátlan hazugságnak” nevezte.

Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a hamis információk tudatos terjesztőire büntetőjogi felelősségre vonás vár.

Legutóbb december 5-én támadták szovjet gyártmányú ukrán Tu-141-es Sztrizs drónok a Szaratov megyei Engels és a Rjazany megyei Gyagilevo repülőterét, ahol az orosz légierő nagy hatótávolságú repülőegységeit állomásoztatják. A drónokat lelőtték. Gyagilevóban három katona halt meg akkor – összegezte az MTI.

(Borítókép:  Ukrán katonák lövik a harkivi régió frontvonalát 2022. november 11-én. Fotó: Stringer / AFP)