Dél-Korea madarak miatt riasztotta a vadászgépeket, észak-koreai drónoknak hitték

2022.12.27. 18:23
A dél-koreai hadsereg riasztotta a harci repülőgépeket és több földi egységét egy „észak-koreai drón” láttán, amelyről később kiderült, hogy csak egy madárraj.

December 27-én kora délután a katonai radarok egy Észak-Koreából repülő ismeretlen tárgyat észleltek Kanghwa-sziget környékén. A célpontot egy észak-koreai drónként azonosították – írja a helyi sajtó.

Mivel az előző napon az észak-koreaiak öt drónt indítottak Dél-Korea felé, a dél-koreaiak ezúttal úgy döntöttek, hogy ismét vadászgépeket és helikoptereket küldenek a célpont elfogására. A szárazföldi egységeket is riadókészültségbe helyezték, és a környező területek lakosságát értesítették a lehetséges veszélyről.

Később azonban kiderült, hogy a drónnak hitt égi jelenség egy madárraj, amelyről a dél-koreai hadsereg szóvivője elmondta, hogy nagyon nehéz a radaron megkülönböztetni a kettőt egymástól.

Észak-Korea folyamatos rettegésben tartja Dél-Koreát

Észak-Korea rendszeresen indít ballisztikus rakétákat Dél-Korea és Japán irányába gyakorlati jelleggel, ami minden alkalommal aggodalmat kelt a két országban. Legutóbb december 23-án két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki keleti irányba. 

A dél-koreai hadsereg a kilövések után megerősítette, hogy szövetségesével, az Egyesült Államokkal fenntartja a harci készenlétet. Az Egyesült Államok nemrég nukleáris fegyver hordozására alkalmas bombázókat és korszerű lopakodó repülőgépeket irányított a Koreai-félsziget közelébe, hogy közös gyakorlatot tartson dél-koreai harci gépekkel.

Észak-Korea jellemzően inváziós próbának bélyegzi az ilyen jellegű hadgyakorlatait, bár a szövetségesek rendületlenül állítják, hogy nem áll szándékukban megtámadni Phenjant.  • Hírek
  • Csok