Joe Biden szövetségi szükséghelyzetet hirdetett New York államban

2022.12.27. 21:23

Kathy Hochul, New York állam kormányzója hétfőn telefonon egyeztetett Joe Biden elnökkel, aki ezt követően bejelentette, hogy szövetségi szükséghelyzetet hirdet az érintett térségben, New York állam nyugati részén.

A kormányzó hétfőn újra arra kérte Buffalo lakóit, hogy mindannyian maradjanak otthon, és ne használják autójukat, megkönnyítendő a mentőegységek mozgását a városban. Az előző napokban a havazás és hófúvás a tűzoltókocsik mozgását is megbénította – adta hírül az MTI.

Több tucat ember vesztette életét 

New York állam nyugati részén a hóvihar miatt 28 ember vesztette életét, egy kivétellel mindannyian a Buffalót is magába foglaló Erie megyében. Mark Poloncarz megyei elöljáró hétfőn közölte, hogy 14 embert a szabadban találtak holtan, négyen a fűtés hiányában vesztették életüket, hárman azért haltak meg, mert a mentők nem tudtak időben kiérkezni, szintén három ember vesztette életét, miközben a havat próbálta eltakarítani.

A meteorológiai szolgálat keddre újabb havazást jelzett előre a térségben, ahol hétfőn egy métert jóval meghaladó volt a hóréteg vastagsága.

Helyi idő szerint kedd reggel a légitársaságok országszerte megközelítőleg 3000 járatot töröltek a hétfői 3400 után. A törölt járatok túlnyomó többségét egyetlen légitársaság, a Southwest Airlines üzemelteti. A szövetségi közlekedési minisztérium elfogadhatatlannak és aránytalanul nagynak nevezte a légitársaság beavatkozását a menetrendbe, és közölte, hogy vizsgálatot indított a járattörlések körülményeinek kiderítésére.

Az elmúlt hat napban az Egyesült Államokban közlekedő belföldi és nemzetközi légijáratok közül 21 400-at kellett törölni, ami igazi káoszt okozott az ünnepi légi forgalomban.