Kína ismét állít ki útleveleket

2022.12.28. 08:15 Módosítva: 2022.12.28. 08:23
A kínai kormány bejelentette, hogy a koronavírus-világjárvány miatt több mint két éve bevezetett leállás után ismét elkezdenek új útleveleket kiállítani, ami újra lehetővé teszi a szabad utazást világszerte kínai állampolgároknak.

Kínában a járványellenes korlátozások december eleji feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok, bár a kínai hatóságok néhány napja leállították a hivatalos napi adatok közlését.

Egészségügyi dolgozók beszámolói szerint a kórházak túlterheltek, nincs kifejezetten a Covid–19 kezelésére szolgáló gyógyszerük, a koronavírus-fertőzés tüneteit igyekszenek enyhíteni – írja az MTI.

Kínában a világon a legszigorúbb utazási korlátozásokat vezették be 2020 elején a járvány megfékezése érdekében. Akkor teljesen leállították új útlevelek kiállítását. Turisták Kínába nem léphettek be, az üzleti ügyben beutazók számára pedig kötelező hatósági karantént írtak elő.

Peking december elején enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat, miután a türelmüket vesztett emberek országszerte – Kínában ritkán látott – megmozdulásokat indítottak. A zéró-Covid-politika ugyan alacsonyan tartotta az esetszámokat, viszont emberek millióit zárta be otthonukba hosszú időre.

A hatóságok január 8-tól kezdik meg újra az útlevéligénylések befogadását. Ugyanezzel a dátummal törlik el a Kínába beutazókra vonatkozó karanténkötelezettséget is.

Az Egyesült Államok szerdán jelezte: fontolgatják, hogy beutazási korlátozáskat vetnek ki a Kínából érkezőkre az ottani romló járványhelyzet miatt.

A nemzetközi közösséget egyre jobban aggasztja, hogy a koronavírusos esetszámok jelenleg egyértelműen emelkednek Kínában, és Peking nem közöl transzparens módon adatokat a járványról

– közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők. A japán hatóságok kedden már hivatalosan be is jelentették, hogy kötelező koronavírusteszt vár mindenkire, aki a szárazföldi Kínából érkezik a szigetországba.