Aliz
6 °C
14 °C

Három nő lett a Time magazinnál az Év Embere

2002.12.22. 19:20
Három olyan nőt választottak az amerikai Time magazin szerkesztői az Év Emberének, akik tekintélyes intézmények, illetve világcégek belső munkatársaiként az egész országot a későbbiekben megmozgató hiányosságokra, visszásságokra, illetve súlyos visszaélésekre hívták fel a figyelmet.
Közös hármójukban, hogy - ellentétben a Time Magazin által az előző években követett gyakorlattal, amikor is világszerte ismert politikusokat, nemzeti hősöket, vállalati vezetőket, választottak az Év Emberének - ők mindeddig teljesen ismeretlen, köznapi emberek voltak.

A három asszonyt, Coleen Rawleyt, Cynthia Coopert és Sherron Watkinst azért választottuk, mert mindhárman teljes szívükből hitték, hogy az igazság nem olyan dolog, ami kitörölhető a könyvekből, és bizonyosak akartak lenni abban, hogy ez valóban ne is történjék meg - mondta Jim Kelly a Time ügyvezető szerkesztője. A három nő azt a kritikus szellemet testesíti meg, amelyre ma az országnak szüksége van, hogy helyreállhasson a megrendült bizalom egy sor tekintélyét vesztett intézményben, a nagyvállalatoktól a katolikus egyházig - tette hozzá.

A 48 éves Coleen Rowley idén májusban levélben fordult az FBI igazgatójához, Robert Muellerhez, bírálva a Szövetségi Nyomozó Irodát, amiért az intézmény 2001-ben figyelmen kívül hagyott számos olyan, rendelkezésére álló hírszerzési adatot, amelyek a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokra utaltak. Az FBI hatékonyabb adatfeldolgozásával a támadások esetleg megelőzhetőek lettek volna. Rowley később a szenátus elott tanúskodva kijelentette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda belesüllyedt a bürokrácia és a karrierizmus ingoványába. A 38 éves Cynthia Cooper, a WorldCom belső auditora júniusban 3.8 milliárd dolláros könyvelési rendellenességre hívta fel a cég vezető testületének figyelmét. Egy hónappal később a távközlési óriáscég csődöt jelentett, ami az Egyesült Államok történetének legdrámaibb vállalati bukása volt.

Sherron Watkins, az Enron cég egykori fejlesztési alelnöke 2001. augusztusában levélben figyelmeztette Kenneth Lay-t, az Enron elnökét arra, hogy a nagyszabású könyvelési hiányosságok a cég összeömlásához vezethetnek. Az elektronikai óriás -országos szintű botrány közepette - nem sokkal késobb valóban csődöt jelentett. Watkins a múlt hónapban mondott le alelnöki tisztéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?