Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Három nő lett a Time magazinnál az Év Embere

2002.12.22. 19:20
Három olyan nőt választottak az amerikai Time magazin szerkesztői az Év Emberének, akik tekintélyes intézmények, illetve világcégek belső munkatársaiként az egész országot a későbbiekben megmozgató hiányosságokra, visszásságokra, illetve súlyos visszaélésekre hívták fel a figyelmet.
Közös hármójukban, hogy - ellentétben a Time Magazin által az előző években követett gyakorlattal, amikor is világszerte ismert politikusokat, nemzeti hősöket, vállalati vezetőket, választottak az Év Emberének - ők mindeddig teljesen ismeretlen, köznapi emberek voltak.

A három asszonyt, Coleen Rawleyt, Cynthia Coopert és Sherron Watkinst azért választottuk, mert mindhárman teljes szívükből hitték, hogy az igazság nem olyan dolog, ami kitörölhető a könyvekből, és bizonyosak akartak lenni abban, hogy ez valóban ne is történjék meg - mondta Jim Kelly a Time ügyvezető szerkesztője. A három nő azt a kritikus szellemet testesíti meg, amelyre ma az országnak szüksége van, hogy helyreállhasson a megrendült bizalom egy sor tekintélyét vesztett intézményben, a nagyvállalatoktól a katolikus egyházig - tette hozzá.

A 48 éves Coleen Rowley idén májusban levélben fordult az FBI igazgatójához, Robert Muellerhez, bírálva a Szövetségi Nyomozó Irodát, amiért az intézmény 2001-ben figyelmen kívül hagyott számos olyan, rendelkezésére álló hírszerzési adatot, amelyek a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokra utaltak. Az FBI hatékonyabb adatfeldolgozásával a támadások esetleg megelőzhetőek lettek volna. Rowley később a szenátus elott tanúskodva kijelentette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda belesüllyedt a bürokrácia és a karrierizmus ingoványába. A 38 éves Cynthia Cooper, a WorldCom belső auditora júniusban 3.8 milliárd dolláros könyvelési rendellenességre hívta fel a cég vezető testületének figyelmét. Egy hónappal később a távközlési óriáscég csődöt jelentett, ami az Egyesült Államok történetének legdrámaibb vállalati bukása volt.

Sherron Watkins, az Enron cég egykori fejlesztési alelnöke 2001. augusztusában levélben figyelmeztette Kenneth Lay-t, az Enron elnökét arra, hogy a nagyszabású könyvelési hiányosságok a cég összeömlásához vezethetnek. Az elektronikai óriás -országos szintű botrány közepette - nem sokkal késobb valóban csődöt jelentett. Watkins a múlt hónapban mondott le alelnöki tisztéről.