Ferenc pápa elődje lelki üdvéért is imádkozott újévi miséjén

K EPA20230101007
2023.01.01. 14:48

„Isten anyjának kezébe ajánljuk ma szeretett emeritus pápánknak, XVI. Benedeknek a lelkét, miközben ő távozik az Atyához ebből a világból” – mondta a hagyományos újévi misét vezető Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában.

Egy szívvel és lélekkel adunk hálát a Jóistennek ajándékáért, az evangélium és az egyház hűséges szolgájáért

– tette hozzá a szentatya. Mint ismeretes, a nyugalmazott pápa 95 éves korában, szombaton reggel hunyt el.

XVI. Benedek 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje. A tervek szerint hétfőn kerül sor felravatalozására a Szent Péter-bazilikában, és csütörtökön helyezik örök nyugalomra.

Nyilvánosságra hozták a teológiai végrendeletét

Az én lelki testamentumom címmel hagyott hátra teológiai végrendeletet XVI. Benedek emeritus pápa, ezt a Vatikán német és olasz nyelven tette közzé. Amint arról már az Index is beszámolt, az első szám első személyben írt rendelkezés egyrészt személyes, másrészt teológiai örökségnek számít a XX. század talán legnagyobb egyháztudósának tartott Joseph Ratzinger részéről, aki 1981 és 2005 között a Hittani Kongregáció vatikáni hivatalát vezette – írja az Infostart. XVI. Benedek végrendeletét a Vatikán német és olasz nyelven tette közzé.

A dokumentumban a nyugalmazott pápa köszönetet mondott Istennek, aki életet ajándékozott neki, és számos zűrzavaros pillanatban mutatott neki helyes irányt.

Szintén köszönetet mondott szüleinek, munkatársainak, tanárainak és diákjainak. Külön kiemelte hazáját, a bajor Alpok térségét, melynek szépsége – megfogalmazása szerint – a Teremtőt tükrözi. Végezetül bocsánatot kért mindenkitől, akivel bármilyen módon méltánytalanul bánt.

(Borítókép: Ferenc pápa (k) újévi szentmisét pontifikál a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. január 1-jén. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)