Kanada és Ausztrália is bevezeti a Kínából beutazók kötelező tesztjét

2023.01.03. 07:03
Az Egyesült Államok és több európai ország után Kanada és Ausztrália is negatív koronavírustesztet ír elő a Kínából érkező emberek számára, miután a járványügyi korlátozások feloldása óta rohamosan megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Kínában.

Az ausztráliai egészségügyi hatóságok helyi idő szerint vasárnap jelentették be, hogy január 5-től a Kínából, Hongkongból és Makaóból érkezőknek két napnál nem régebbi negatív tesztet kell bemutatniuk az indulás előtt.

A kanadai hatóságok is hasonló intézkedéseket hoztak, amelyek szintén január 5-én lépnek életbe.

Ausztráliát és Kanadát megelőzően számos más ország – közöttük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, India, Japán és több európai uniós ország – vezetett be szigorúbb előírásokat a Kínából érkező utasoknak, a járvány kínai terjedéséről szóló hiányos adatok, valamint az esetleges új variánsok megjelenése miatt is aggódnak a hatóságok.

Ausztráliában ugyanakkor a kínai átszállással más országokból érkező utasok számára nem kötelező a teszt bemutatása.

Az MTI beszámolója szerint Marokkóban január 3-tól megtiltják a beutazást a Kínából érkezőknek, bármilyen állampolgárságuk legyen is.

Az ECDC szerint indokolatlan a tesztelés bevezetése

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) december 29-én közölte, hogy indokolatlan a Kínából az Európai Unióba beutazó állampolgárok kötelező koronavírus-tesztelésének bevezetése a Kínában regisztrált növekvő esetszámok ellenére is. Az ECDC szerint a kínai esetszámok növekedése jelenleg nem befolyásolja az Európai Unió járványügyi helyzetét, „tekintettel az EU és az Európai Gazdasági Térség (EEA) népességének magas átoltottsági arányára, valamint a Kínában korábban és mostanában kialakult koronavírus-variánsokra”.

Az ECDC hozzátette: a lehetséges behurcolt fertőzések száma „meglehetősen alacsony” az EU-ban mért napi esetszámokhoz képest, és az európai egészségügyi intézmények „jelenleg meg tudnak birkózni” a járvánnyal.

Túlterheltek a kínai kórházak

Kína-szerte túlterheltek a kórházak a koronavírusos fertőzések számának robbanásszerű növekedése miatt, miután Peking feloldotta a szigorú kijárási korlátozásokat, amelyek addig alacsony szinten tartották a koronavírus-fertőzések számát, de jelentősen lefékezték a gazdaság működését, és széles körű tiltakozási hullámot váltottak ki a kínai nagyvárosokban.