Pápának kijáró ceremóniával helyezik örök nyugalomra XVI. Benedeket

2023.01.03. 18:53
Pápának kijáró ceremóniával temetik el XVI. Benedek nyugalmazott pápát − közölte Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

Bruni szerint ugyanakkor a hagyományos ceremóniához képest kisebb változtatásokat kell eszközölni. Többek között kihagyják az utód kijelölését szolgáló konklávéval kapcsolatos imákat, mivel nem lesz pápaválasztás, tekintettel arra, hogy Ferenc pápa hivatalban marad − írta meg az MTI. 

XVI. Benedek, polgári nevén Joseph Ratzinger Szent Péter-bazilikában felravatalozott testét szerdán este ciprusfából ácsolt koporsóba helyezik. A temetés január 5-én, csütörtökön lesz.

A misét Ferenc pápa fogja vezetni, az oltár előtt a teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán fogja elvégezni a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. A prédikációt Ferenc pápa fogja tartani.

Az istentiszteletet követően a ciprusfa koporsót a Szent Péter-bazilikába viszik, amelyet majd a nyilvánosság kizárása mellett egy cinkből készült koporsóba helyeznek, és leengednek a székesegyház kriptájába.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában szombaton 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae- (Egyház Anyja) kolostorban.