A tűzszünet kihirdetése után sem hallgattak el a fegyverek Ukrajnában

336L6VE-highres
2023.01.06. 16:21

„Annak ellenére hogy az orosz hadseregcsoport ma, január 6-án moszkvai idő szerint 12 órától betartotta a tűzszünetet, a kijevi rezsim folytatta a lakott területek és az orosz csapatok állásainak lövését” – jelentette ki a szóvivő.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön egyoldalúan 36 órás tűzszünetet rendelt el a fronton az ortodox karácsony alkalmából, amelynek betartására az ukrán felet is felhívta. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő elutasította a fegyvernyugvást.

Az orosz katonai szóvivő azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők Liman irányában, a Luhanszki Népköztársaságban lévő Belohorivka település közelében és a Zaporizzsjai területen fekvő Novopavlivka környékén nyitottak tüzet a Moszkva által meghirdetett fegyvernyugvás életbelépése urán.

Közölte, hogy az ukrán tüzelőállásokat az orosz megtorló tűz elfojtotta. A helyi hatóságok szerint az ukrán hadsereg a tűzszünet életbelépését követően három alkalommal is lőtte Donyeck lakónegyedeit – írja az MTI.

Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak „primitív és cinikus megtévesztésnek” nevezte az Oroszország által kihirdetett tűzszünetet. Mint írta, az ukránok légiriadót jelentettek az ország egyes részeiről mindössze néhány órával azután, hogy Oroszország tűzszünetet hirdetett. A politikus szerint ez azt bizonyítja, hogy semmit nem lehet elhinni az oroszoknak.

Euan MacDonald, az angol nyelvű New Voice of Ukraine főszerkesztője szerint a légiriadót egy MiG–31K típusú harci repülőgép váltotta ki, amely a tűzszünet kihirdetése után emelkedett levegőbe Ukrajnától nem messze.

Oroszország az utolsó pillanatig támadott

Orosz lövedékek csapódtak be az ukrajnai Donyecki területen fekvő Kramatorszk városába néhány órával azelőtt, hogy Putyin ideiglenes tűzszünetet hirdetett – közölte Kijlo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője

Timosenko a közösségi médiában azt írta, hogy az oroszok a tűzszünet előtt két rakétacsapást is mértek a városra.

Olekszandr Honcsarenko, Kramatorszk polgármestere felszólította a lakosokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken, és arról számolt be, hogy az egyik lakóépületet eltaláló rakéta következtében 14 ház sérült meg.

Medvegyev a disznókhoz hasonlította a tűzszünetet elutasító ukránokat

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese azt mondta, hogy Kijev „a keresztény kegyelem kezét” hessegette el magától azzal, hogy visszautasította a Moszkva által javasolt karácsonyi tűzszünetet. Szerinte azonban ez a helyzet nem jelent nagy problémát az orosz fegyveres erők számára.

Medvegyev megjegyezte, hogy sajnálja azokat az embereket, akiket megfosztottak a templomba járás lehetőségétől.

De a disznóknak nincs hitük és nincs veleszületett hálaérzetük. Csak a nyers erőhöz értenek

– idézte volt orosz miniszterelnököt a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Egy helyi az ukrajnai Bahmutban 2023. január 6-án. Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP)