Szerb fiatalokra nyitottak tüzet Koszovóban

2023.01.06. 19:20
Két koszovói szerb fiatal megsebesült pénteken, az ortodox szenteste napján a Koszovó déli részén található Shterpce közelében, miután egy helyi albán tüzet nyitott rájuk egy mozgó járműből − közölte a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája.

A közlemény szerint szemtanúk megerősítették, hogy egy helyi albán ült abban az autóban, amelyből rálőttek a fiatalokra, akik éppen az ortodox karácsonyi hagyományokat tiszteletben tartva tölgyfaágat vittek magukkal − írta meg az MTI. 

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája azt is közölte, hogy az egyik fiút a tenyerén, a másikat pedig a karján érte a lövés. Kórházba szállították őket.

Petar Petkovic, az iroda vezetője a közösségi médiában gyilkossági kísérletnek nevezte az esetet, és azt írta, valaki „véres karácsonyt” akart rendezni a szerbeknek.

Hónapok óta feszült a helyzet

Koszovóban hónapok óta feszült a helyzet a helyi szerbek és albánok között, Észak-Koszovóban például csak egy héttel ezelőtt távolították el a barikádokat, amelyeket a helyi szerbek a koszovói kormány intézkedései miatt emeltek.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A feszültségek a két nemzetiség között időről időre fellángolnak.