Nyomozás indulhat a német pénzügyminiszter ellen

32LR4PG-highres
2023.01.09. 13:00
A berlini ügyészség felfüggesztené Christian Lindner német szövetségi pénzügyminiszter parlamenti képviselői mentelmi jogát, és jogtalan előny szerzésének gyanújával nyomozás indulhat ellene ingatlanvásárlásával kapcsolatban.

A berlini ügyészség korrupciós esetekkel foglalkozó részlegénél hangsúlyozták, hogy a mentelmi jog felfüggesztése rutinszerű lépés lenne, csak a hivatalos vizsgálat elindításához lenne szükséges, és nem jelentené azt, hogy megállapítják az úgynevezett kezdeti gyanú fennállását. Hozzátették, hogy rövidesen eldöntik, kérik-e a mentelmi jog felfüggesztését – számolt be az MTI német hírportálok alapján.

A hatóság a Der Spiegel című hírmagazin egy októberi jelentésével kapcsolatban érdeklődött Christian Lindner ingatlanvásárlása iránt. A szövetségi kormányt alkotó koalíció legkisebb tagja, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetője a berlini Steglitz-Zehlendorf kerület Nikolasse nevű előkelő negyedében vásárolt családi házat egy karlsruhei központú magánbank hitele révén.

Pénzügyminiszterként, 2022 májusában köszöntőt írt a bank alapításának századik évfordulója alkalmából. A szövegben nem tért ki arra, hogy az ügyfelek közé tartozik. Bő egy hónappal később újabb hitelt vett fel a banktól, melynek javára 450 ezer euró értékű jelzálogot jegyeztetett be az ingatlanra. A beszámolók szerint a miniszter abban az esetben sérthetett törvényt, ha a második hitel összefügg a jubileumi köszöntővel.

A politikus ellen jogtalan előny szerzésének, a bankkal szemben jogtalan előny biztosításának gyanújával indulhat nyomozás.

Christian Lindner ügyvédje közölte, hogy a politikus jóval a miniszteri munka megkezdése – 2021. december – előtt hozzálátott gondoskodni lakóingatlana finanszírozásáról, és az ügyleti kondíciók rendre megfeleltek a piaci körülményeknek, egy rövid köszöntő egy bank alapításának évfordulójára pedig hozzátartozik a tárcavezetői munkához.

(Borítókép: Christian Lindner német pénzügyminiszter a Bundestag ülésén Berlinben 2022. október 20-án. Fotó: Tobias Schwarz / AFP)