Két kórház több mint 7000 ápolója kezdett sztrájkba

2023-01-09T131414Z 771175766 RC20NY9G129I RTRMADP 3 NEW-YORK-STR
2023.01.09. 19:24
Két New York-i kórház több mint 7000 ápolója hétfőn kora reggel sztrájkba lépett jobb fizetést, jobb munkakörülményeket és a személyzet bővítését követelve.

Több mint hétezer ápoló munkabeszüntetésbe kezdett hétfőn, miután a bronxi Montefiore Medical Center és a harlemi Mount Sinai kórház ápolói nem jutottak megállapodásra a kórházak vezetésével a vasárnap esti tárgyalásokon – közölte a New York-i ápolók szövetsége.

Ezek az ápolók elhivatott szakemberek, akik nap mint nap minőségi betegellátást nyújtanak elképzelhetetlen körülmények között, amelyeket a világjárvány súlyosbított

– mondta Mario Cilento, a New York állambeli AFL-CIO szakszervezet elnöke hétfői nyilatkozatában.

Az ápolóknak a szakszervezet szerint munkaerőhiánnyal kell szembenézniük. A személyzethiány pedig elérte a kritikus szintet, és veszélyeztetheti a betegek minőségi ellátásának biztosítását.

Itt az ideje, hogy a kórházak tisztességesen bánjanak ezekkel az ápolókkal, az őket megillető méltósággal és tisztelettel, és jóhiszeműen, gyorsan tárgyaljanak, hogy biztosítsák, hogy az ápolók visszatérhessenek közösségeik szolgálatába, és kiváló ellátást nyújthassanak a betegeknek

– folytatódott a nyilatkozat az ABC News szerint.

A sztrájk három bronxi és egy manhattani helyszínen kezdődött, és este 7 óráig tart. A Montefiore Medical Center közleményében azt írta, hogy 19,1 százalékos béremelést ajánlott fel, és ígéretet tett arra, hogy több mint 170 új ápolói állást hoz létre a sztrájk előtt.

(Borítókép: Sztrájkoló ápolónők a New York-i Bronx kerület Montefiore Kórháza előtt 2023. január 9-én. Fotó: Mike Segar / Reuters)