Már csaknem negyven áldozata van a perui tüntetéseknek

2023.01.10. 07:27
Legalább 17-en meghaltak Peru déli részén az előrehozott választásokat és a bebörtönzött volt elnök szabadon bocsátását követelő tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban – közölte helyi idő szerint hétfőn az ország ombudsmani hivatala.

A hétfői volt a december elején, Pedro Castillo elnök megbuktatása miatt kirobbant tiltakozási hullám eddigi legvéresebb napja. A 2021-ben megválasztott baloldali politikust azután vették őrizetbe, hogy december 7-én elrendelte az őt alkotmányos vádeljárással menesztő parlament feloszlatását, és rendeleti úton akart kormányozni, amit a kongresszus államcsínykísérletnek minősített. Castillo jelenleg letartóztatásban van, lázadással vádolják, tagadja bűnösségét.

Hétfőn a Titicaca-tó közelében, a Limától mintegy 1300 kilométerre fekvő Juliaca városában csaptak össze a tüntetők a rendőrökkel, a 17 halott között két tizenéves is volt, 68-an megsebesültek – mondta el Henry Rebaza, Puno egészségügyi minisztériumának munkatársa a helyi állami televízióban.

A holttestek némelyikén lövedék okozta sebeket találtak – közölte egyik helyi rádióval Ismael Cornejo regionális egészségügyi vezető. Az összecsapások halálos áldozatainak száma ezzel már 39-re emelkedett.

Rebaza a tévécsatornán elmondta, hogy 28 sebesült rendőrt nem tudtak kimenekíteni a juliacai repülőtérről. Alberto Otarola perui miniszterelnök azt mondta, a repülőteret és egy rendőrőrsöt több mint 9 ezer tüntető próbálta meg lerohanni.

Peru ombudsmani hivatala arra szólította fel a rendőrséget, hogy az erőszak alkalmazásakor tartsa be a nemzetközi szabályokat, vizsgálja ki a haláleseteket, a tüntetőket pedig arra intette, hogy ne akadályozzák a mentők mozgását. Hétfőn korábban arról tájékoztatott, hogy egy újszülött meghalt, miközben Yungoyo városból egy helyi kórházba próbálták átszállítani, de nem jutottak el vele a kórházba az útlezárások miatt.

A Castillo szabadon bocsátását és az előrehozott választásokat követelő megmozdulások múlt héten, az ünnepek után ismét újrakezdődtek. A tiltakozók követelik Dina Boluarte, az új elnök lemondását, a kongresszus bezárását és az alkotmány megváltoztatását. Az Amerika-közi emberi jogi bizottság azt közölte, szerdán Peruba látogat, hogy értékelje a helyzetet.