Előkerült a feketedoboz a nepáli repülőgép-katasztrófa helyszínén

K  AP20230116027
2023.01.16. 16:33
A keresőcsapatok hétfőn megtalálták annak az utasszállító repülőgépnek a feketedobozát, amely egy repülőtér megközelítése közben zuhant le a nepáli Himalája lábánál – közölték a hatóságok. A repülőgép fedélzetén tartózkodó 72 ember közül legalább 69-en meghaltak a balesetben, amelynek oka továbbra sem ismert.

A Flight Data Recorder (FDR, hétköznapi nevén feketedoboz) repülési adatrögzítő berendezés a repülőgép műszaki és repülési paramétereit rögzíti.

A mentők még mindig kutatnak a 300 méteres szurdokban szétszóródott roncsok között a három eltűnt ember után, akik feltételezhetően meghaltak. Mint megírtuk, a Yeti Airlines utasszállító gépe 72 emberrel a fedélzetén tartott Katmanduból Pokharába, azonban percekkel a leszállás előtt lezuhant.

Hétfőn rokonok és barátok gyűltek össze a helyi kórház előtt. Sokan vigasztalták egymást, míg mások a tisztviselőkkel kiabáltak, azt kérték, gyorsítsák fel a boncolást, mert szeretnék végre eltemetni szeretteiket.

A hatóságok szerint még mindig nem világos, hogy mi okozta a balesetet, amely a repülőtértől alig egypercnyi repülésre történt egy szélcsendes napon.

A nepáli polgári légi közlekedési hatóság szerint a repülőgép a lezuhanás előtt utoljára a Seti folyó szurdokában lépett kapcsolatba a repülőtérrel, amely két hete kezdte meg működését – írja az Associated Press.

Egy szemtanú, aki felvételt készített a repülőgép süllyedéséről, azt mondta, minden jel egy teljesen hétköznapi leszállásra utalt, amíg a gép hirtelen balra nem fordult. „Meghűlt az ereimben a vér, amikor megláttam. Azt hittem, hogy mindennek vége lesz, féltem, hogy én is meghalok” – nyilatkozta Diwas Bohora.

Nehezen irányítható gép csapódott a földnek

Jagannath Niraula, a hatóság szóvivője elmondta, hogy a pilótafülkéből előkerült hangrögzítőket átadják a nyomozóknak. Pemba Sherpa, a Yeti Airlines szóvivője megerősítette, hogy mind a feketedobozt, mind a pilótafülke hangrögzítőit megtalálták.

Egy pilóta, aki egy indiai magán-légitársaságnál dolgozik, és a cég politikája miatt ragaszkodott a névtelenséghez, az ATR 72–500-as repülőgépet „könyörtelen repülőgépnek” nevezte. „Ha a pilóta nem rendelkezik magas szintű képzettséggel, és nem ismeri a régió terepviszonyait és széljárását, könnyen balesetet szenvedhet ezzel a géppel” – jegyezte meg.

(Borítókép: Mentőalakulatok tagjai vizsgálják a roncsot az előző nap Pokharában történt repülőszerencsétlenség helyszínén 2023. január 16-án. Fotó: MTI / AP / Yunish Gurung)