Harminc év keresés után elfogták a legkeresettebb olasz maffiavezért

K EPA20070406088
2023.01.16. 10:17

Őrizetbe vették a szicíliai Cosa Nostra maffia hírhedt főnökét. Több mint harminc évig hiába keresték a nyugat-szicíliai Matteo Messina Denaro maffiavezért, akit a szicíliai fővárosban, Palermóban sikerült elfogni – írja a Reuters.

A hatóságok egy rövid videófelvételt tettek közzé, amelyen látszik, hogyan szállítják el egy fehér furgonnal a férfit. Az akcióban részt vevő csendőrök megölelték egymást, a helyszínen álló emberek pedig megtapsolták a csendőröket.

A hatvanéves Matteo Messina Denaro éppen egy presszóban fogyasztotta reggelijét. Nem tanúsított ellenállást. A közeli Maddalena nevű magánklinikára tartott, ahol hamis személyazonossággal onkológiai kezelésen vett volna részt.

A maffiaellenes ügyészek, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino 1992-es meggyilkolásában játszott szerepe miatt távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat a következő évben Firenzében, Rómában és Milánóban elkövetett, tíz ember halálát okozó robbantásos merényletekben játszott szerepe miatt is.

Áldozataival meg lehetne tölteni egy temetőt

A rendőrség 2022 szeptemberében azt állította, hogy hosszú eltűnése ellenére még mindig képes volt parancsokat kiadni a maffiának, melynek fellegvára a nyugat-szicíliai Trapani város és annak környéke.

Az 1962-ben született Matteo Messina Denaro a nyugat-szicíliai Castelvetrano városának főnökeként kezdte, majd kiterjesztette a befolyását Agrigento, Trapani és Palermo tartományra is. Bernardo Provenzano 2006-os letartóztatása óta sokan őt tartják a Cosa Nostra vezetőjének. A vékony testalkata miatt a „Vézna”, míg a kedvenc olasz képregényhőse után „Diabolik” néven elhíresült maffiózó

már annyi emberrel végzett, hogy – őt idézve – az áldozataival meg lehetne tölteni akár egy temetőt is.

Toto Riina maffiafőnök támogatójaként aktívan részt vett a Cosa Nostra olasz állam ellen vívott háborújában. Köze volt Giovanni Falcone és Paolo Borsellino vizsgálóbírók megöléséhez, az 1992–1993 közötti római, firenzei és milánói robbantásos merényletekhez, majd Giovanni Brusca bűntársa lett egy árulással vádolt maffiózó gyermekének, Giuseppe Di Matteónak az elrablásában, ugyanis ő biztosította a rejtekhelyet, ahol a meggyilkolása előtt évekig fogva tartották a fiút. 1993 júniusában letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Azóta a Cosa Nostra fantomja közel három évtizede folyamatosan szökésben van, ezért 2010-ben másfél millió eurós nyomravezetői díjat tűztek ki a fejére.

Befolyásos pártfogókból álló védőháló szőtte körül, sőt az is felvetődött, hogy szabadkőműves-páholyokhoz tartozó, magas rangú személyek vették védőszárnyaik alá. Sokáig azzal vívta ki érinthetetlenségét, hogy megszerezte az 1993-ban letartóztatott Toto Riina teljes archívumát, amivel egyszerre tartott sakkban maffiózókat, politikusokat és üzletembereket. A kompromittáló iratokkal magyarázható, hogy senki sem vallott ellene, de többekben visszatetszést keltett, hogy cserben hagyta a rendőrkézre került rokonait és bizalmasait, csak azért, hogy saját bőrét mentse. Mindezek fényében lassan elmúlt a maffia szabályain átgázoló Matteo Messina Denaro iránti lojalitás, amit a birtokában lévő terhelő dokumentumoknak köszönhetett. 

Rejtőzködése alatti szerelmi ügyeiről ide kattintva olvashat.

(Borítókép: Egy olasz rendõr két felvételt mutat Matteo Messina Denaró olasz maffiavezérről 2007. április 6-án egy palermói sajtótájékoztatón. Fotó: MTI / EPA / FRANCO LANNINO)