18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Jelentősen megugrott az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok száma tavaly

9QD9UF-highres
2023.01.16. 19:39
Világszerte 86 újságírót gyilkoltak meg tavaly – közölte hétfőn az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója Párizsban. Mint írták, a legtöbb újságírót 2022-ben Mexikóban, Ukrajnában és Haitin gyilkolták meg.

Audrey Azoulay felidézte, hogy ez a szám 2021-ben még 55 volt. Hozzátette: több egymást követő év csökkenő számai után riasztó az esetek megugrása.

A hatóságoknak meg kell kettőzniük erőfeszítéseiket, hogy minimálisra tudják csökkenteni az ilyen bűncselekményeket, és biztosítva legyen a tettesek felelősségre vonása, ugyanis a közömbösség jelentősen hozzájárul az erőszak terjedéséhez

– emelte ki Azoulay.

A médiamunkások sérelmére elkövetett gyilkosságok száma 2018-tól 2021-ig csökkenő tendenciát mutatott, tavaly azonban jelentősen megugrott. Az ilyen jellegű bűncselekmények több mint felét a latin-amerikai és a karibi térségben követték el. A legtöbb újságírót tavaly Mexikóban, Ukrajnában és Haitin gyilkolták meg.

Rekordszámú újságírót zártak börtönbe

Mint megírtuk, tavaly rekordszámú újságírót zártak börtönbe pusztán azért, mert a munkájukat végezték. Az Újságírók Védelmi Bizottságának (Committee to Protect Journalists) jelentése szerint  a „top öt bebörtönző” Irán, Kína, Mianmar, Törökország és Belarusz. A legtöbb újságírót Iránban tartóztatták le, szám szerint hatvankettőt. Közülük 49-en a szeptemberben kitört tömeges tiltakozások idején kerültek fogságba.

Az érdekvédő szervezet szerint „példátlanul sok”, 24 újságírónőt tartóztattak le tavaly. A sorban Kína a második, 43 újságírót börtönöztek be 2022-ben, noha a jelentés szerint a pontos számot a „kínai cenzúra” miatt különösen nehéz kideríteni.

Mianmarban 42 újságírót tartottak fogva, a tavaly elítéltek csaknem fele az „uszítást” és a „hamis híreket” büntető rendelkezés alapján került börtönbe. Oroszországban 19 újságíró került őrizetbe, sokan közülük akár tízéves börtönbüntetést is kaphatnak „hamis hírek” terjesztése miatt.

(Borítókép: Audrey Azoulay 2021. október 25-én. Fotó: Stephane De Sakutin / AFP)