Az azeriek megint leállították a gázszállítást Hegyi-Karabahba

2023.01.17. 14:41

Meszrop Arakelján azt mondta, hogy Baku folytatja a térségben az örmények kiutasítását és vegzálását célzó akcióit.

Azerbajdzsán ismét leállította a gázszállítást Hegyi-Karabah Köztársaságba

– közölte a tanácsadó.

Az Azerbajdzsánhoz tartozó, de örmény fennhatóságú Hegyi-Karabah Köztársaság vezetői decemberben is arról adtak tájékoztatást, hogy Azerbajdzsán megszakította a terület földgázellátását.

a drasztikus lépést „humanitárius és gazdasági terrorizmusnak” minősítették.

Az azeri környezetvédelmi aktivisták akkor az örmények szerint lezárták a Lacsin-folyosót, amelyen keresztül halad az egyetlen járható útvonal Örményországból Hegyi-Karabahba. A területen akkor is fűtés nélkül maradtak az emberek. A folyosónál ideiglenesen orosz békefenntartó kontingens állomásozott. Baku kijelentette, hogy nem történt útlezárás, civil járművek mindkét irányba szabadon közlekedhettek – írja a TASZSZ hírügynökség.

Humanitárius katasztrófa fenyeget

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök előző év végén elmondta: a lezárás miatt élelmiszerhiány következett be Hegyi-Karabahban, továbbá kifejezte aggodalmát amiatt is, hogy a kórházban lévő betegeknek szakszerű ellátásra lenne szükségük, a blokád miatt viszont nem lehet őket Örményországba szállítani. Az örmény állam december 14-én az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult azzal a követeléssel, hogy kötelezze Azerbajdzsánt a Lacsin-folyosó blokkolásának feloldására.

Tavaly tavasszal az Azerbajdzsán által ellenőrzött területen áthaladó vezetéken történt gyanús robbanás után többször is leállt a Hegyi-Karabah Köztársaságba irányuló földgázszállítás. 

Az örmények akkor azt gyanították, hogy a felrobbant gázvezeték javítási munkálatai során az azeri fél beszerelt egy szelepet, amelyen keresztül leállította a gázellátást.

A két ország határán fekvő területért évtizedek óta zajlanak harcok. A Hegyi-Karabah térséget érintő konfliktus miatt a nyolcvanas és a kilencvenes években több fegyveres összecsapás, 2020-ban hathetes háború tört ki, majd 2020 novemberében fegyverszünetben állapodtak meg a szemben álló felek. Legutóbb tavaly szeptemberben újultak ki a harcok, majd több mint 200 ember halála után ismét tűzszünetet kötött Azerbajdzsán és Örményország, de nem sokkal később az egyezmény megszegésével vádolták meg egymást.