Az ukrán belügyminiszter is meghalt az óvodánál lezuhant helikopteren

2023-01-18T082008Z 918234851 RC2VSY9QO7OC RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2023.01.18. 09:40

Lezuhant egy helikopter egy óvoda mellett az ukrajnai Brovari városában, Kijev közelében − írta meg a Sky News. Eddig 18 halottról és 29 sérültről, köztük 15 gyermekről adtak hírt. A rendőrség jelentése szerint a brovari helikopterszerencsétlenségben az ukrán belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár is életét vesztette. A tragédia okának feltárására eljárás indult.

Nyilvánosságra került egy felvétel, amin valószínűleg az a Super Puma helikopter látható, amely lezuhant Brovari városában. A felvételen jól látszik, hogy a sűrű köd miatt a helikopter alacsonyan repült. Az Unian ukrán hírügynökségnek nyilatkozva Jurij Ignat elmondta, hogy még korai lenne a helikopter-szerencsétlenség okairól beszélni, de jelenleg egy olyan szakemberekből álló bizottság felállításán dolgoznak, amely ki fogja vizsgálni, hogy mi okozhatta a tragédiát.

A baleset helyszínén tartott rendőrségi tájékoztatón felhívást intéztek azokhoz, akik szemtanúi voltak a szerencsétlenségnek, hogy jelentkezzenek a hatóságoknál – jelentette Anton Gerascsenko kormánytanácsadó. „Minden állampolgárt, aki rendelkezik a szükséges információkkal, arra kérünk, hogy lépjen kapcsolatba a bűnüldöző szervekkel. Minden részlet fontos lehet” – írta közzé Gerascsenko a Telegramon.

Az egyik szemtanú, aki állítólag annak az óvodának az óvónője volt, amely mellett a helikopter lezuhant, egy helyi hírügynökségnek adott interjújában leírta, mit látott:

Hatalmas villanás volt, előtte hangokat hallottunk a levegőből, aztán a villanás után egy robbanást hallottunk. Lefeküdtünk a földre, majd gyorsan átmentünk egy óvóhelyre. Robbanást hallottunk, és menedéket kerestünk.

Brovary Ukrajna fővárosától, Kijevtől keletre található, annak agglomerációs zónájához tartozik, mintegy 109 ezer lakossal.

A teljes ukrán belügyi vezetés meghalt a Kijev melletti helikopter-balesetben

A Suspilne állami műsorszolgáltató a rendőrség tisztviselőit idézve arról számolt be, hogy a halottak közül kilencen a helikopter fedélzetén voltak, és az áldozatok között vannak az ukrán belügyminisztérium tisztviselői is. Egyes médiaforrások arról számolnak be, hogy a halottak között van Gyenyisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter és első helyettese, Jevhen Jenin is, valamint a minisztérium államtitkára, Jurij Lubkovics is.

Kijev kormányzója, Olekszij Kuleba korábbi jelentése szerint a helyszínen sérültek vannak, és a baleset idején gyermekek tartózkodtak az óvodában. A Telegramon azt írta, hogy

mostanra már mindenkit evakuáltak.

Kijlo Timosenko elnöki tanácsadó közölte, hogy a mentőalakulatok a helyszínen vannak. Irina Prjanisnikova, a kijevi régió rendőrségének szóvivője szerint a baleset miatt az óvoda közelében tűz ütött ki − írta meg a Kárpáthír.

Ihor Klimenko, Ukrajna nemzeti rendőrségének vezetője megerősítette: „A repülőgép-szerencsétlenség következtében meghalt a belügyminisztérium vezetősége: a miniszter, az első miniszterhelyettes és az államtitkár.”

Összesen 16 ember haláláról tudunk, köztük 2 gyermekről. Közülük 9-en voltak a forgószárnyas fedélzetén. A 22 áldozat kórházban van, köztük 10 gyermek. Minden szakszolgálat a helyszínen dolgozik. A helyszín vizsgálata folyamatban van

– írta a rendőrség vezetője.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség egy ukrán kiadványra hivatkozva arról írt, három gyermek is meghalt a helyszínen. A legutolsó jelentések arról írnak:

18-an haltak meg, 29 sérültről tudni, köztük 15 gyermekkel. 

Olekszij Kuleba, Kijev megye kormányzója is megerősítette, hogy 18-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője elmondta, hogy a Kijev környéki Brovariban lezuhant helikopter az állami katasztrófavédelmi szolgálat feladatait látta el.

Sajnos ez történt az Állami Mentőszolgálat helikopterével, amely éppen a feladatát végezte. Jelenleg Ukrajna-szerte van bizonyos számú ilyen helikopter, amelyek az ország védelmében látnak el feladatokat

– mondta Ignat, és megjegyezte, hogy részleteket az Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat közöl. A szolgálat későbbi, hivatalos közleménye szerint az EC-225 típusú Super Puma helikopter szerda délelőtt 8 óra 20 perckor zuhant le egy óvoda környékén, amelyben emiatt tűz ütött ki. A baleset következtében egy tizennégy emeletes lakóépület ablakai és három autó is megrongálódott. A óvoda épületében keletkezett tüzet először 500 négyzetméteres területre korlátozták majd végül 9 óra 28 perckor eloltották.

„A helikopter fedélzetén kilenc ember utazott: a Belügyminiszérium hat tagja, köztük a minisztérium vezetősége, valamint az állami katasztrófavédelem 3 munkatársa. A vészhelyzet elhárításán összesen 127 ember és 30 jármű vesz részt, a katasztrófavédelmi szolgálat pszichológusai is a helyszínen vannak” – olvasható a katasztrófavédelem Telegram-bejegyzésében.

A rossz látási viszonyok is szerepet játszhattak a legalább 18 ember halálát okozó helikopterszerencsétlenségben – mondta Peter Zalmajev az al-Dzsazírának.

Az eset azonban nagyon gyanús, nem zárnám ki, hogy az Orosz Föderáció terrorcselekménye lehetett

– mondta az Eurasia Democracy Initiative elemzője. Zalmajev szerint a helikopterpilóták az időjárási viszonyoktól függetlenül ismerik a területet, ahol repülnek, és a lehetséges akadályokkal is tisztában vannak.

Időbe telik a ma reggeli baleset okainak kivizsgálása, még várnunk kell, amíg kiderül, hogy pontosan mi történt – közölte az ukrán légierő szóvivője. A baleset kivizsgálására állami bizottságot hoznak létre; s bizottságban légügyi szakértők is részt vesznek majd – idézi a helyi média a szóvivőt. A szóvivő elmondta: „A bizottság ki fogja vizsgálni az okokat. Ez nem 1-2 napot fog igénybe venni. Egy repülőgép-szerencsétlenség kivizsgálása időbe telik” – írja a BBC.

„Túl korai lenne még a helikopterbaleset okáról beszélni” – jelentette ki Kijlo Timosenko, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője a Brovariban tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak. Megerősítette, hogy Denisz Monasztrszkij belügyminiszter munkájával kapcsolatosan repült, a feltételezések szerint a frontra tartott. Korábban Timosenko azt mondta, hogy a helikopteren utazó tisztviselők egy háborús övezetbe tartottak.

A tragédia okának feltárására eljárás indult.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megindította az eljárást a szerencsétlenség okainak feltárására. Három alapvető verziót vizsgálnak:

  • a repülési szabályok megsértését,
  • műszaki meghibásodást
  • és szándékos cselekményt.

Megszólalt Volodimir Zelenszkij

A tragédia hírére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon fejezte ki részvétét a balesetben elhunytak családtagjainak és barátainak. Bejegyzése szerint arra utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot, hogy Ukrajna Nemzeti Rendőrségével és más illetékes szervekkel együttműködve derítsék fel a történtek körülményeit. Hozzátette, hogy jelenleg minden egység a tragédia helyszínén dolgozik.

Gyenisz, Jevhen, Jurij, a Belügyminisztérium csapata... Ukrajna igazi hazafiai. Nyugodjanak békében! Nyugodjanak békében mindazok, akiknek életét ezen a fekete reggelen kioltották!

– fogalmazott az ukrán elnök.

A háborús helyszínek legveszélyesebb helyein járt az ukrán belügyminiszter

Az ukrán belügyminiszter, Gyenisz Monasztirszkij, aki a szerdai helikopter-balesetben meghalt, „hihetetlenül aktív” volt a háborúban – közölte Deborah Haynes, a Sky News biztonsági és védelmi szerkesztője. Szerinte a baleset „igazán sokkoló fejlemény”, és a teljes körű invázió óta ez az első alkalom, hogy a kormány egy minisztere meghalt.

Haynes szerint a belügyminiszter „hihetetlenül aktív” volt az ukrajnai háborúban, és gyakran járt a háborús helyszíneken és az ország legveszélyesebb helyein. Mint fogalmazott,

néhányszor találkoztam vele az ukrajnai útjaimon. Egyszer Bucsában, abban a Kijev melletti városban, ahol – mint emlékeznek – a háború első heteiben az orosz erők szörnyű atrocitásokat követtek el. Aztán találkoztam vele Harkiv térségében is, amikor az egyik olyan várost látogatta meg, amelyet az ukrán erők az őszi ellentámadásuk során felszabadítottak. Ez is jelezte, hogy nem egy olyan miniszter volt, aki az íróasztala mögött ült, hanem egy olyan ember, aki az országot járta, és aktívan részt vett az orosz invázió elleni harcban

– mondta. Haynes végezetül hozzátette: a legutóbbi baleset kiemelte „azt a hatalmas kockázatot”, amelyet az ukrán kormány azzal vállal, hogy országát a háborúban vezeti.

Novák Katalin is részvétét fejezte ki

„Őszinte részvétemet fejezem ki a Brovariban történt tragikus helikopterbalesetben elhunyt áldozatok családtagjainak” – írta Twitter-oldalán Novák Katalin köztársasági elnök.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren reagált a ma reggeli tragédiára.

Tragédia sújtja a háborút vívó Ukrajna szívét. Őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok családjainak, és az egész országnak a Brovarinál történt helikopterbaleset után. Önökkel együtt gyászolunk

− írta.

Gyenyisz Smihal ukrán miniszterelnök lerótta kegyeletét a szerda reggel történt halálos helikopter-szerencsétlenségben elhunytak előtt. A kormányfő őszinte fejezte ki az áldozatok családjainak, és „nagy veszteségnek” nevezte a balesetet.

Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke részvétét fejezte ki az ukrán belügyminiszter, Denisz Monasztirszkij halálát okozó helikopter-baleset miatt. Ahogy fogalmazott, ez „újabb tragikus emlékeztetés arra, hogy Ukrajna hihetetlenül súlyos árat fizet az Oroszország elleni szabadságharcban”.

Charles Michel és  Emmanuel Macron is reagált

Charles Michel, az európai uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke a szerencsétlenség hírére reagálva megrendülését fejezte ki. „Osztozunk Ukrajna és az áldozatok családjainak gyászában, Denisz Monasztirszkij az Európai Unió nagy barátja volt” – írta a belga politikus a Twitteren.

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy elszomorítja a miniszter tragikus halála. Vezető lengyel politikusok, köztük Andrzej Duda elnök is részvétét fejezte ki. A konzervatív politikus a Twitteren az írta: nagy szomorúsággal fogadta a több ember, köztük az ukrán belügyi tárca képviselői halálát okozó légikatasztrófa hírét.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Valentyn Ogirenko / Reuters)