Kitudódott, mire készül a magyar kormány Brüsszelben

GettyImages-666778912
2023.01.18. 10:59
Magyarország azzal fenyegetőzik, hogy fellazítja az Európai Unió Oroszország elleni szankciórendszerét, és kérte, hogy mentesítsenek 9 embert a szankciók alól, tudta meg a Szabad Európa.

Magyarország legutóbb szeptemberben próbálta elérni, hogy Aliszer Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov lekerüljön a vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listáról, de politikai nyomásra végül meghátrált.

Magyarország beleegyezésére azonban ismét szükség lesz, amikor márciusban lejár a szankciók újabb meghosszabbításának határideje. Az ügyre rálátó források elmondták, hogy Budapest kilenc oroszt akar kivonni a szankciók alól. Úgy hírlik, a magyar kormány

  • Uszmanov húgát, Gulbahor Iszmailovát is le akarja vetetni a listáról;
  • úgymint Aven üzleti partnerét, Mikhail Fridmant;
  • Dmitrij Mazepin belarusz–orosz oligarchát és fiát, a korábban a Forma–1-ben szereplő Nyikita Mazepint;
  • valamint Grigorij Berezkin és Vjacseszlav Mose Kantor orosz oligarchákat.

Az EU „Kreml-barát” oligarchaként tartja számon Uszmanovot, aki szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, írja a Szabad Európa.

Orbán Viktor régóta bírálja az uniós szankciós politikát, mondván, hogy az intézkedések ártottak a blokknak anélkül, hogy meggyengítették volna Oroszország gazdaságát vagy segítették volna Ukrajnát.

Magyarország azt is megtagadta, hogy fegyverekkel segítse Ukrajnát, és megtiltotta, hogy a területén keresztül fegyvereket szállítsanak Ukrajnának, emlékeztet az Unian hírügynökség.

(Borítókép:  Aliszer Uszmanov 2017. április 6-án. Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images)  • Tippek
  • Hírek