Megtalálták a varangyok Godzilláját

2023.01.20. 11:40
Gigantikus, 2,7 kilogrammos óriásvarangyot, más néven agavarangyot (Bufo marinus) találtak ausztrál vadőrök a queenslandi Conway Nemzeti Parkban.

Az óriási nádvarangyot felfedező vadőr, Kylee Gray elmondta, hogy egy kígyó siklott át előttük az úton, azért álltak meg a járművükkel. Ám mikor kiszállt a kocsiból, a lába előtt megpillantotta a hatalmas varangyot. Mint a Queensland Environment folyóiratban pénteken közölt cikkben mesélte, alig hitte el, hogy milyen nagy és nehéz, mikor felvette. A ritka példányt elaltatták.

Az óriási példány könnyen lehet akár világrekorder is, mivel a Guinness-rekordok könyve szerint a nádvarangyként is emlegetett kétéltűek átlagos súlya 450 gramm.

Jelenleg egy 1991-ben, Svédországban talált varangy tartja a súlyrekordot 2,65 kilogrammal.

A „toadzillának” (a toad, magyarul varangy és a Godzilla szó összetételével) elnevezett varangy valószínűleg nőstény volt. A Queenslandi Múzeum szeretné a példányt megtartani.

Az MTI beszámolója szerint a nádvarangyot 1935-ben telepítették be Ausztráliába, hogy a cukornádat pusztító bogaraknak természetes ellensége legyen. Az invazív, mérgező kétéltű – amely a rovarokat és kisemlősöket is megeszi – azonban túlságosan elszaporodott.  • Tippek
  • Bankszámla