Hivatalosan is kanyarójárványt hirdettek egy újvidéki városban

2023.01.23. 16:49

Az érintettek közül tízen nem vették fel a védőoltást, és két éven aluliak, négy érintett felnőttről pedig nem tudni, hogy oltottak vagy részlegesen oltottak-e. Hárman egészségügyi intézményben dolgoznak, egyikük egy terhes nő.

Két megfertőződött gyermek szövődményként tüdőgyulladást kapott, további két beteget pedig kórházban kezelnek. Mindegyikük állapota stabil – közölte a Szabad Magyar Szó.

A Belgrádtól mintegy 50 kilométerre délkeletre, a Duna jobb partján található Szendrőn január 12-én jelentették be, hogy kanyarójárvány van. Már akkor fokozták készenlétüket a szerbiai egészségügyi hatóságok, melyeket különösen aggasztott, hogy az országban csökkenést mutat a fertőző betegség ellen beoltottak aránya.

A szükségesnél kevesebben vették fel a védőoltást

betegség kezdeti tünetei a magas láz, orrfolyás és vörös szemek, ezt követően jelennek csak meg a kiütések. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a kanyaró ellen beoltottak aránya távolról sem közelíti meg a szükségesnek tartott 95 százalékos arányt a teljes lakosságon belül. A kétévesnél fiatalabb gyermekek körében ráadásul az arány mindössze 71 százalék, míg az óvodás gyermekeknél 85 százalék. Dragoszlav Popovics egészségügyi szakértő még korábban figyelmeztetett: „ha nem cselekszünk sürgősen, a kanyaró futótűzként fog terjedni az oltatlan gyermekek körében”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy világszerte több tízmillió gyerek kerülhet veszélybe, mert a koronavírus-világjárvány miatt sokkal kevesebben kapták meg a kanyaró elleni oltást az elmúlt három évben, mint korábban.

Szerbiában 2017 és 2018 között is volt kanyarójárvány, akkor tizenöten vesztették életüket, és több mint négyezer fertőzöttet diagnosztizáltak. A hatóságok oltási kampányt indítottak, de az oltási hajlandóság ennek hatására sem növekedett meg látványosan a lakosságon belül.