Azt üzenték Andrej Babisnak, ha nem veszít az elnökválasztáson, meghal

2023.01.24. 21:59

„Veszít vagy meghal” − idézte az üzenet tartalmát kedden tartott sajtótájékoztatóján Babis, aki Petr Pavel nyugalmazott tábornokkal verseng a cseh államfői posztért az e hét végi második fordulóban − közölte az MTI. 

Andrej, ha megnyeri az elnökválasztást, fogom a puskám, és elmegyek egy utolsót vadászni. Úgysem fogom legyőzni a rákot, de még hőssé válhatok a fiaim szemében, és biztosíthatom a jobb jövőt az unokáimnak. Veszít vagy meghal, illetve visszaléphet, és nemcsak az életét, hanem a becsületét is megmentheti

− idézett tovább a levélből Babis.

Az elnökjelölt elmondta, hogy feljelentést tett az ügyben.

A politikus közölte, hogy a voksolásig nem vesz részt nyilvános kampányrendezvényen. Ezért le is mondta keddi útját a kelet-csehországi Hradec Královébe.

Bocsánatot kérek támogatóimtól, rajongóimtól és a szavazóktól, de az utóbbi napok eseményei miatt meg akarom védeni őket, és nem szándékozom ürügyet szolgáltatni senkinek agresszív fizikai támadáshoz ellenük vagy a családom ellen. Nemcsak engem, de a hozzám legközelebb állókat is fenyegetik

− emelte ki Babis. Mint mondta, a kampányrendezvényeken egyre agresszívebbé válnak az emberek.

Babis közölte, hogy a rendőrség vizsgálatot folytat annak a lövedéket tartalmazó levélnek az ügyében is, amelyet a felesége kapott. Hozzátette, hogy a Brnóban feladott levél tele volt sértésekkel.

A volt kormányfő versenytársa, Petr Pavel elítélte a riválisát és családját érő fenyegetéseket. A nyugalmazott tábornok ugyanakkor nemrég azt vetette Babis szemére, hogy éppen ő az, aki a kiélezett, személyeskedő kampányért felelős, és önmérsékletre intette. Az első körben kiesett Danuse Nerudová, aki most a nyugalmazott tábornokot támogatja, szintén arról számolt be, hogy erőszakos fenyegetést kapott Babis állítólagos híveitől.

A legfrissebb felmérések szerint Pavel jelentős előnnyel vezet Babis előtt. A Median közvélemény-kutató cég szerint Pavel a voksok 57,9, míg Babis 42,1 százalékára számíthat az elnökválasztáson.