2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium 0
Szlovákia 1
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00 ÉLŐ
Ausztria 0
Franciaország 0
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megvan, mi okozhatta az ukrán belügyminiszter halálát okozó helikopterkatasztrófát

2023-01-18T092658Z 797328754 RC2VSY90F6ZT RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2023.01.24. 16:09
A sűrű ködben elkövetett pilótahiba vezetett a Kijev közelében bekövetkezett helikopter-balesethez, amelyben az ukrán belügyminiszter, helyettese és egy államtitkár is életét vesztette, jelentette kedden a Strana médium a minisztérium egyik forrására hivatkozva – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A médiaorgánum szerint ez a vizsgálat előzetes eredményeiből következik. A helikopter túl alacsonyan repült a sűrű köd közepette, és a pilóta túl későn vett észre egy magas épületet – mondta a névtelenségét megőrző forrás. Miután meglátta az épületet, a pilóta éles kanyart vett, és a forgó szárnyas légi jármű egy közeli óvodára zuhant – emlékeztet a TASZSZ.

Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) helikoptere, amely az ukrán belügyminisztérium vezető tisztségviselőit szállította, január 18-án zuhant egy óvodára az ukrajnai Brovari városában. A baleset áldozatai között volt Gyenyisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter és első helyettese, Jevhen Jenin, valamint a minisztérium államtitkára, Jurij Lubkovics is. A baleset hivatalos okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A tragédia hírére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegramon fejezte ki részvétét a balesetben elhunytak családtagjainak és barátainak. Bejegyzése szerint arra utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot, hogy Ukrajna Nemzeti Rendőrségével és más illetékes szervekkel együttműködve derítse fel a történtek körülményeit. Hozzátette, hogy jelenleg minden egység a tragédia helyszínén dolgozik.

Gyenisz, Jevhen, Jurij, a belügyminisztérium csapata… Ukrajna igazi hazafiai. Nyugodjanak békében! Nyugodjanak békében mindazok, akiknek életét ezen a fekete reggelen kioltották!

– fogalmazott az ukrán elnök.

Brovari Ukrajna fővárosától, Kijevtől keletre található, annak agglomerációs zónájához tartozik mintegy 109 ezer lakossal. Gyenyisz Smihal ukrán miniszterelnök a tragédia után nem sokkal bejelentette, hogy ideiglenesen Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője fogja betölteni a belügyminiszteri tisztséget Ukrajnában.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: A lezuhant helikopter törmelékei a Kijev melletti Brovari városában 2023. január 18-án. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters)