új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük a megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk hétfőn is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat! 

  • Van értelme az Oroszország elleni szankcióknak, mert hatást gyakorolnak Moszkva lehetőségeire a háború folytatásához – jelentette ki Petr Pavel megválasztott cseh államfő vasárnap a prágai közszolgálati televíziónak adott interjúban.

    A szankciók ténylegesen akadályozzák Oroszországot, hogy több pénzt fektessen be az ukrajnai háborúba. A fejlett technológiák kivitelének akadályozása arra kényszeríti Oroszországot, hogy kevésbé fejlett fegyvereket használjon, valamint leleplezi Oroszország kapcsolatait az olyan rendszerekkel, mint az iráni vagy az észak-koreai

    – mondta az újonnan megválasztott cseh köztársasági elnök.

    „Szükség van arra, hogy minden úton nyomást gyakoroljunk Oroszországra, hogy a konfliktus Ukrajna mint megtámadott ország sikerével végződjön” – szögezte le Petr Pavel. A megválasztott cseh elnök megerősítette: első külföldi útja Szlovákiába fog vezetni. Pavel délután telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

  • Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke vasárnap a Telegram-csatornáján azt állította, hogy az Ukrajna ellen indított orosz „különleges hadművelet” az ukrán állampolgároknak és a szláv földeknek a „felszabadításává” vált az amerikai „gyarmatosítók” uralma alól.

    A politikus szerint a kilenc évvel ezelőtt Kijevben végrehajtott államcsíny után Ukrajnában egy kívülről irányított, „náci bábrezsim” jött létre, amely bezáratta a nemkívánatos médiát, betiltotta a politikai pártokat, és elnyomta az egyházat.

    Amerikai kiképzők, zsoldosok vannak ott. A kijevi rezsim megmentése érdekében nehézfegyvereket kezdtek szállítani

    – írta Volodin. Hozzátette, hogy mindez szerinte Washington közvetlen részvételét bizonyítja a konfliktusban, attól félve, hogy elveszíti „gyarmatát”.

  • Az amerikai Abrams harckocsikat 2023 végén vagy 2024 elején szállítják Ukrajnának, mivel azokat egyenesen a futószalagról vásárolják meg – írta az Unain ukrán hírügynökség a Washington Postra hivatkozva vasárnap. 

    A kiadvány szerzői olyan tisztviselőkkel beszéltek, akik részt vettek az Ukrajnának szánt nyugati harckocsik szállításáról szóló tárgyalásokon. A politikusok elismerték, hogy az Egyesült Államok csak azért jelentette be az Abrams szállítását, mert Berlin másképp nem volt hajlandó elküldeni a Leopardjait.

    Hogy megtörje Olaf Scholz ellenállását, a Fehér Ház úgy döntött, hogy bejelenti 31 M1A2 Abrams harckocsi leszállítását Kijevbe. A harcjárműveket azonban nem az amerikai hadseregtől veszik át, hanem egyenesen a gyártótól rendelik meg.

  • Egy orosz kormányzó szerint ukrán ágyúzás miatt több orosz falu is áram nélkül maradt – írja a The Independent.

    Roman Sztarovoj, az oroszországi Kurszki terület kormányzója szerint a támadás 12 célpontot talált el, személyi sérülés nem történt. Az ágyúzás következtében elektromos vezetékek rongálódtak meg, emiatt két falut elvágtak az áramtól. 

    Az ukrán hadsereg egyelőre nem reagált az állítólagos támadásról szóló vádakra.

  • Az orosz tábornokok megpróbálják lebeszélni Vlagyimir Putyint egy Ukrajna elleni újabb nagyszabású offenzíváról, mivel úgy vélik, hogy az alapvető fegyverek hiánya miatt az orosz hadsereg veszítene – jelentette ki Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal nemrég lemondott tanácsadója.

    Az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint Aresztovics megjegyezte, hogy a szovjet időkből fennmaradt, orosz támadó katonai művelet két kulcsfontosságú fegyver – a tüzérség és a harckocsik – használatán alapszik. Oroszországnak azonban most mindkettővel nagy problémái vannak.

    Hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők egy nagy offenzívában is ellenállnak az orosz támadásnak, sőt még akkor is, ha néhol 50-100 kilométert kell visszavonulniuk. Ezzel egyidejűleg az orosz csapatok az utolsó tüzérségi tartalékaikat is felhasználják, amelyeket már pótolni sem tudnak.

    A kiképzett személyzettel és a nyugati fegyverekkel felvértezve aztán visszafoglalunk minden területet. Lehet, hogy a harkivi hadművelet gyerekjáték lesz, mert tüzérség és harckocsik nélkül nehéz lesz az oroszoknak megállítani egy Leopard harckocsikból álló zászlóaljat

    – fogalmazott a volt tanácsadó, aki szerint egy ilyen vereség után az orosz vezetésnek májusban már nem a béketárgyalások megszervezése lesz a legnagyobb gondja.

  • Videóra vették, ahogy elfoglalják Blahodatnét a Wagner-csoport tagjai. A felvételt a Nexta híroldal osztotta meg Twitter-bejegyzésben. 

    A videón az látható, ahogy a település névtáblája alatt a katonák kifeszítik a Wagner-csoport zászlóját. 

    Blahodatne egy város típusú település Ukrajna donyecki régiójában. Elfoglalását eddig semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg. 

  • Villanyvezetők szerelése közben kerültek az ukrán fegyveres erők tüze alá karbantartók vasárnap a Kurszki területen – számolt be a terület kormányzója, Roman Sztarovojt a Telegram-csatornáján. 

    Ma a krasznooktyabrszkiji és volfinói áramellátás helyreállítása közben a javítócsoport tűz alá került, az egyik munkás könnyebben sérült 

    – írta a bejegyzésben a kormányzó, hozzátéve: a sérült férfi megkapta a szükséges orvosi segítséget. 

    Jelenleg mindkét településen helyreállt az áramszolgáltatás, kivéve egy 14 házat érintő utcában, ahol a tervek szerint holnap fejeződnek be a munkálatok

    – írta a poszt végén Roman Sztarovojt. 

  • Az Ukrán Fegyveres Erők visszaverték az orosz csapatok támadásait a donyecki régióban található Blahodatnénál – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara vasárnap.

    A vezérkar arra a kijelentésre reagált így, miszerint az orosz Wagner-csoport átvette az irányítást a falu felett. 

    Az ukrán védelmi erők egységei visszaverték a megszállók támadásait Blahodatnénál a donyecki régióban 

    – idézi a vezérkart a The Independent. Hozzátették: az ukrán erők összesen 13 településen verték vissza az orosz támadásokat a Donyecki területen. 

  • A Wagner-csoport alapítója szerint Bahmutban külföldi zsoldosok holttestét találhatták meg – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Ma Bahmutban a Wagner egységei levágott kezű és fejű holttesteket találtak. Valamint telefonokat és egyéb információkat arról, hogy ezek a holttestek zsoldosokhoz tartoznak, akiket az ellenség a sűrű harcok miatt nem tudott kivonni, és így próbálták meg őket elrejteni. A holttestekkel együtt azonban elektronikus eszközöket is találtak

    – mondta a lap szerint Jevgenyij Prigozsin. A csoport vezetője szerint a holttesteket és az egyéb bizonyítékokat átadják a nyomozó hatóságoknak. 

  • Az ukrán fegyveres erők hat lövedéket lőttek ki vasárnap a Herszon régióban található Aljoskira. A harcokban a település kultúrháza is megsérült – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

    A kijevi vezetés folytatja a Herszon régió bal partján fekvő települések polgári infrastruktúrájának bombázását, 13 óra 20 perckor az ukrán fegyveres erők hat lövedéket lőttek ki Aljoski városára. A lövések következtében a művelődési ház épülete megrongálódott. Az áldozatokról szóló információk pontosítása jelenleg is folyamatban van 

    – mondta a lap szerint a régió mentőszolgálatának képviselője. 

  • Négyen meghaltak, öten pedig megsebesültek, miután támadás ért egy hidat a kelet-ukrajnai Melitopolban – közölte vasárnap orosz forrásra hivatkozva a The Guardian.

    A Zaporizzsja régió oroszok által kijelölt vezetőjének beszámolója szerint a Molocsna folyón átívelő vasúti hídra HIMARS rendszerből lőttek ki rakétát. 

    A létesítménynél épp felújítási munkálatok zajlottak. Az előzetes adatok szerint az ágyúzás következtében a vasutasok közül négyen meghaltak, öten pedig megsérültek. A sérültek a szükséges orvosi ellátásban részesültek 

    – idézi a lap a régió orosz vezetőjét. 

  • Mint arról beszámoltunk, újabb heves orosz támadás érte Herszon városát vasárnap. A friss információk szerint a rakétacsapásoknak sok sérültje és halálos áldozatai is vannak. 

    A regionális kormányzói hivatal eddigi adatai szerint a régiószékhely ágyúzása következtében hárman haltak meg, és öten szenvedtek sérüléseket. Minden sérültet kórházba szállítottak, közülük egy ember állapota válságos.

    A támadás miatt számos polgári infrastrukturális létesítmény megrongálódott. Károk keletkeztek egy iskola, egy buszpályaudvar, egy posta, egy bank épületében és több lakóházban.

    Az ukrán egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy találat érte a regionális klinikai kórházat, ahol egy ápolónő megsérült.

    A helyi sajtó arról számolt be, hogy három erőteljes támadás érte a várost helyi idő szerint 12 óra 48 perc és 14 óra 5 perc között, később az Ukrajinszka Pravda hírportál azt jelentette, hogy délután két óráig hétszer nyitottak tüzet az orosz erők Herszonra – írta az MTI. 

  • Kilátásba helyezte a Donyec-medencei kórházak ellen végrehajtott, a „Nyugat által vezérelt” ukrán rakétacsapások elkövetőinek és megszervezőinek felelősségre vonását vasárnap az orosz külügyminisztérium, háborús bűncselekménynek minősítve a történteket.

    Az orosz védelmi tárca szombaton közölte, hogy repesz-robbanótöltettel felszerelt amerikai HIMARS-rakéták csapódtak a luhanszki régióban lévő Novoajdarban egy kórház épületébe, aminek következtében 14 ember életét vesztette, 24 pedig megsebesült. Az áldozatok túlnyomórészt a kórház betegei és alkalmazottai voltak. A tárca szándékossággal vádolta meg az ukrán felet. 

    Az orosz külügyminisztérium vasárnapi közleményében kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot, mert miközben gyakran ítél el „imitált” orosz bűncselekményeket, „illegális törvényszéki” felelősségre vonással fenyegetőzve miattuk, szemet huny Ukrajna „barbár” cselekedetei felett.

    Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte, hogy indítsanak büntetőeljárást a novoajdari kórház elleni sorozatvető-támadás ügyében, és állapítsák meg, hogy az ukrán hadsereg részéről ki felelős a csapásokért.

  • Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit hadsereg képez ki a Challenger 2 harckocsik használatára. 

    Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Királyság nemrég jelentette be, hogy Challenger 2 harckocsikat szállít Ukrajnának. Rishi Sunak miniszterelnök szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a harckocsik és más tüzérségi rendszerek felajánlása az Egyesült Királyság azon törekvésének a jele, hogy fokozza Ukrajnának nyújtott támogatását. 

    Az ukrán katonák érkezéséről a brit védelmi minisztérium a Twitter-oldalán osztott meg képeket. 

  • Az orosz katonai szóvivő Donyec-medencei előnyomulásról, a Wagner-zsoldoscsoport pedig egy Szoledartól délnyugatra lévő település elfoglalásáról tett vasárnap bejelentést.

    Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz offenzíva előnyösebb állások elfoglalását tette lehetővé. Ezen a frontszakaszon a tábornok szerint elesett mintegy 90 ukrán katona, valamint üzemképtelenné vált egy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű, 14 egyéb jármű, két Akacija önjáró löveg, egy D–20-as és egy D–30-as tarack, egy Vilha és egy Szmercs sorozatvető, az amerikai fegyverek közül pedig két M777-es vontatott és két Paladin önjáró tarack, valamint egy AN/TPQ–50-es ellentűzradar. Emellett, mint mondta, felrobbant az ukrán 81. légimozgékonysági dandár lőszerraktára Kramatorszk közelében.

    Az orosz támadás a tábornok szerint a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja irányában is folytatódott. Itt az ukrán erők az orosz összefoglaló szerint egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, három kisteherautót, két egyéb járművet és két Akacija önjáró tarackot veszítettek, emellett Precsisztovka és Vuhledar területén megsemmisült az ukrán 68. hegyivadász és 72. gépesített dandár egy-egy tüzérségi lőszerraktára. Mintegy száz ukrán halottról és sebesültről is beszámolt.

    Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója vasárnap közölte, hogy a csoport elfoglalta a Szoledartól délnyugatra fekvő Blahodatne községet. A Wagner közleménye szerint a fegyveresek ezt megelőzően a Bahmutivka folyón átkelve elvágták a települést Sziverszkkel összekötő utánpótlási útvonalat. Blahodatne birtokba vétele megnyitotta az utat Kraszna Hora és Paraszkovijivka felé.

    Az Amerika Hangja orosz nyelvű hírportál szerint az ukrán vezérkar azt állította, hogy a blahodatnei támadást visszaverték – írta az MTI. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a kapcsolatfelvételre Olaf Scholz német kancellárral, bár még nincs vele tervezett telefonbeszélgetés – közölte vasárnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az állami RIA Novosztyi hírügynökséggel.

    Mint megírtuk, Olaf Scholz kész személyesen is tárgyalni az orosz elnökkel. A német kancellár a Tagesspiegel című berlini napilapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy újra beszélni fog Putyinnal, mert beszélni kell.

    Majd hozzátette, hogy Putyinnak ki kell vonnia csapatait Ukrajnából, hogy véget vessen ennek a szörnyű, értelmetlen háborúnak, amely már eddig is százezrek életébe került.

  • Beépítené a tananyagba a katonai kiképzést az orosz oktatási minisztérium. Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának közlése szerint Oroszországban a középiskolai osztályokban tartanának ilyen témájú órákat. 

    A képzéshez többek között kézigránát-kezelés, gépkarabély-kezelés, valamint katonai kiképzés is tartozna.

    A The Guardian azt írja, az intézkedés a szovjetuniós korszakot idézi, ugyanis 1993-ig hasonló képzések folytak az iskolákban. 

  • A dél-ukrajnai Herszon régió kormányzói hivatala arról adott hírt, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a régiószékhelyet, Herszon városát.

    A beszámoló szerint eltaláltak egy tömegközlekedési vállalatot, amelynek az épülete megsemmisült, és tíz városi járműben keletkeztek károk. További négy lakóház rongálódott meg, de személyi sérülés nem történt.

    Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban mintegy 650 orosz katona halt meg, akikkel együtt az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége hozzávetőleg 126 160 főre emelkedett. Az ukrán erők egyebek mellett nyolc orosz harckocsit és hét tüzérségi fegyvert semmisítettek meg az elmúlt napon – írta az MTI.

  • Az orosz Wagner-zsoldoscsoport mintegy háromszáz tagját szállították a Luhanszki területi Juvilejne kórházába, az orvosok azonban nem hajlandók ellátni őket – hozta nyilvánosságra vasárnap az ukrán vezérkar.

    A jelentés szerint az orvosok azért nem akarják kezelni őket, mert legtöbbjük olyan betegségek hordozója, mint az AIDS, a szifilisz, a tuberkulózis, valamint a tüdőgyulladás.

    Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület kormányzója közben egy tévéműsorban elmondta, a régióban sok az orosz katona, akik képzetlenek, de létszámuknak köszönhetően képesek az előrenyomulásra.

    Bármi lehetséges, mert ez egy hatalmas ellenség elleni háború. Oroszország 140 milliós lakosságával hatalmas tartalékkal rendelkezik. Igen, ezek nem hivatásos katonák, de még mindig sok van belőlük. Még ha nincs is jól átható taktikájuk, a létszámuknak köszönhetően fokozatosan haladnak előre

    – fogalmazott a kormányzó. Egyúttal megjegyezte, hogy a térségben nehéz a helyzet, de az ukrán erők jól tartják az ellenőrzésük alatt álló területeket – írta az MTI. 

  • Az ukrajnai háború azonnali befejezésére szólította fel Oroszország Stephen King. Az író a közösségi oldalán azt írta, az orosz elnöknek vissza kell lépnie a fegyveres konfliktustól. 

    Az isten szerelmére, Oroszország, állítsd le ezt az értelmetlen háborút Ukrajnában. Állítsátok meg a fegyvertelen civilek bombázását. Putyinnak vissza kell lépnie 

    – fogalmazott Twitter-posztjában Stephen King. 

  • Szövetségi körözési listára tette az orosz hatóság Andrej Szidoropulo bloggert, aki kereskedelmi szakembernek adta ki magát, és pénzért tartott online tanfolyamokat a témában. 

    Az 1998-as születésű Szidoropulo Andrej Jevgenyevicset a Büntető törvénykönyv egyik cikkelye alapján körözik

    – írja az orosz belügyminisztérium keresőadatbázisa, anélkül hogy megadná, melyik cikkely alapján indítottak körözést.

    A blogger a közösségi oldalán számolt be arról, hogy tanfolyamot készített a kereskedelmi forgalomról. Az oktatás – attól függően, melyik tanfolyamról van szó – 55 ezer és 400 ezer rubel (körülbelül 207 ezer és 20 millió forint) közötti összegbe került – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

  • Az orosz csapatok több sikeres akciót is végrehajtottak Donyeck irányában – közölte vasárnap Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

    Elmondása szerint az ukrán hadsereg az elmúlt néhány órában 90 embert veszített, emellett kénytelen volt 28 járművet felírni a veszteséglistára.

    Konasenkov beszámolt továbbá egy ukrán raktár megsemmisítéséről is, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Ukrajna tárgyalásokat folytat nagy hatótávolságú rakéták beszerzéséről – jelentette be Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

    Az ukránok nyár óta szeretnének hozzájutni a 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS rakétákhoz, de a Nyugat eddig ebbe nem ment bele, mert ezekkel a rakétákkal távoli orosz célpontokat lehetne támadni, amit Moszkva provokációnak tekinthet, ez pedig a háború kiszélesedéséhez vezethet.

    „Ahhoz, hogy megbénítsuk az orosz tüzérséget, olyan rakétákra van szükségünk, amelyek képesek megsemmisíteni a raktáraikat” – mondta Podoljak a Freedom orosz nyelvű ukrán televíziós csatornának. Kifejtette, hogy csak a megszállt Krímben több mint 100 orosz tüzérségi raktár található.

  • Andrij Melnyik ukrán külügyminiszter-helyettes további támogatást kért Németországtól Kijev számára. A volt berlini nagykövet most arra kérte Berlint, gondolkodjon el azon is, hogy tengeralattjárókat szállítson az országának.

    A Bundeswehr szerint a 212A osztályú tengeralattjáró a világ legmodernebb hagyományos tengeralattjárója – csendes vadász a mélyben, ahogy a haderő honlapja fogalmaz. A víz feletti és alatti célpontokat egyaránt képes megtámadni, de felderítésre is használják. Mivel az ebbe az osztályba tartozó tengeralattjárók viszonylag kicsik, a sekély vízben is kiválóan manővereznek.

  • Az oroszországi Arhangelszki területről származó Oleszja Krivcovának nyomkövetőt kell viselnie, miután októberben a Krími hídon történt robbanásról posztolt egy Instagram-sztorit, amelyben Oroszországot is bírálta Ukrajna lerohanása miatt.

    Krivcova jelenleg házi őrizetben tartózkodik édesanyja lakásában az Arhangelszki területen található Szeverodvinszkben, és eltiltották az internetezéstől és más kommunikációs formák használatától. A 19 éves lány az egyik bokáján egy Putyin-ellenes tetoválást visel, a másikon pedig egy eszközt, amely minden lépését nyomon követi.

    „Oleszja esete nem az első és nem is az utolsó” – mondta Alekszej Kicsin, Krivcova ügyvédje a CNN-nek.

  • Holland cégek által gyártott mikrochipek milliói kerültek állítólag Oroszországba az országot sújtó szankciók ellenére – derült ki a Holland Műsorszóró Alapítvány (NOS) vizsgálatából.

    A szállítások három, védelmi iparhoz kötődő orosz céghez kerültek, ami azt jelenti, hogy holland chipeket is használtak orosz fegyverekben.

    A vizsgálat „egyértelmű mintát” mutatott ki, eszerint kínai vállalatok egy kis csoportja hónapról hónapra holland chipeket szerez be, és exportál Oroszországba.

    A vállalatok szóvivői tagadták a vétkességet, és azt állították, hogy nem üzletelnek Oroszországgal.

  • A Fekete-tengeren jelenleg 15 ellenséges orosz hajó teljesít szolgálatot, közülük három hordozó képes Kalibr cirkálórakéták indítására, jelentette be az Ukrán Fegyveres Erők Haditengerészetének sajtószolgálata a közösségi oldalán.

  • 2023-ban az ukrán Védelmi Minisztérium növeli a pilóta nélküli repülőgépek beszerzését az ország fegyveres erői számára, közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    „Figyelembe véve az ukrán hadsereg igényeit és kéréseit, 2023-ban mintegy 20 milliárd hrivnyát kell fordítani a beszerzésekre” – tájékoztatott az ukrán Egyesített Erők parancsnoka, Szerhij Naev.

    A parancsnok szerint a pilóta nélküli légi járművek használata általánosságban jelentősen bővíti a hírszerzés képességeit.

  • Az ukrán légierő teljes repülőgépflottáját amerikai F–16-os vadászgépekre kell cserélnie, és legalább öt légi dandárt kell létrehoznia belőlük – jelentette be Jurij Ignat ezredes, az ukrán légierő szóvivője, írja az Unian hírügynökség.

    „Senki sem fog azonnal öt dandárt adni nekünk, ami a jövőben elegendő lenne az ország védelméhez” – tette hozzá.

    Mint ismert, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban felszólította a nyugati országokat, hogy ne vesztegessék az időt, és biztosítsanak Ukrajnának F–16-os repülőgépeket és nagy hatótávolságú rakétákat.